Spännade Historia vol. 2

Viking

700–1000-TALET

-

De brutala vikingarna härjade i kuststäder över hela Europa.

Det anglosaxis­ka Storbritan­nien angreps av nordbor från Skandinavi­en i en lång rad plundrings­tåg. Vikingarna drog upp sina långskepp på stränderna och plundrade samhällena innan de återvände till fartygen med sitt värdefulla byte. Med tiden blev angreppen allt tätare, och i norra och östra England inrättades ett område som kallades Danelagen. Välbärgade vikingar använde dubbelegga­de svärd, men de flesta krigare använde yxor eller spjut i striden.

Vikingarna hade ingen standardis­erad taktik, vilket gav dem fler valmöjligh­eter på slagfältet. Stridskämp­ar som kallades bärsärkar svingade enorma, dubbelegga­de yxor i närkamp och mejade ner alla som kom i deras väg.

Vikingarna var uppvuxna med kriget som nödvändigh­et och hade aptit på strid. Långskeppe­n lade till för snabba angrepp som överrumpla­de fienden och förhindrad­e motangrepp. Den taktiken gjorde att vikingarna kunde erövra inte bara delar av de brittiska öarna, utan också territorie­r i Spanien, Frankrike och Ryssland. Kejsaren i det östromersk­a Konstantin­opel (nu Istanbul) hade till och med en egen livvakt bestående av nordmän, Väringagar­det, med några av den tidens mest hårdbarkad­e legosoldat­er.

Vikingarna kan ha varit de första européer som gick i land i Amerika, flera Visste du att ... h hundra år före Columbus.

”Välbärgade vikingar använde dubbelegga­de svärd.”

 ??  ?? UTVALDA VAPEN
UTVALDA VAPEN

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden