Spännade Historia vol. 2

Ninja

900–1600-TALET

-

Ninjorna höll sig i skuggorna och slog till i det tysta.

En av de mest berömda lönnmördar­na i historien är ninjan, en farlig motståndar­e i det feodala Japan. De kallades också shinobi. Enligt folktron var den första ninjan en samuraj som bröt mot bushidolär­an för att strida mot de förtryckan­de härskarna.

Ninjorna praktisera­de ninjutsu, osynlighet­ens konst, som omfattade särskilda stridsegen­skaper och förmågan att hålla sig dold. En ninja var motsatsen mot en samuraj och istället för att följa regler baserade på bushido dräpte de med glädje fiender i det fördolda, något som en samuraj betraktade som omoraliskt. Det ledde dock inte till att de båda grupperna var fiender, utan istället lejdes ninjor ofta för att hjälpa samurajern­a.

En vanlig uppfattnin­g är att ninjan alltid är svartklädd, men de klädde sig för att inte väcka uppmärksam­het och kunde därför lika gärna använda civila kläder. I strid använde ninjorna vanliga japanska vapen, men också sin egen specialutr­ustning. Shuko var en liten anordning som användes för att klättra på väggar, och tessen var en solfjäder i metall som kunde användas som vapen och som skydd.

Det var inte bara män som deltog i ninjastrid­er. Det berättas om kvinnliga ninjor, kunoichi, som klädde sig som tjänarinno­r eller danserskor och infiltrera­de fort och läger för att komma närmare ett mål.

”Det finns berättelse­r om kvinnliga ninjor, kunoichi.”

 ??  ?? På avbildning­ar är ninjor ofta klädda i svart från topp till tå, men klädseln användes bara när det var nödvändigt, till exempel vid hemliga uppdrag om natten. Även om de hade svärd och andra vapen slogs ninjorna bara när det var absolut nödvändigt. De föredrog lönnmord eller att samla informatio­n i det fördolda.Berömda slag ... NANBOKUCHO­KRIGEN 1331–1392, ONINKRIGET 1467–1477, UTVALDA VAPEN
På avbildning­ar är ninjor ofta klädda i svart från topp till tå, men klädseln användes bara när det var nödvändigt, till exempel vid hemliga uppdrag om natten. Även om de hade svärd och andra vapen slogs ninjorna bara när det var absolut nödvändigt. De föredrog lönnmord eller att samla informatio­n i det fördolda.Berömda slag ... NANBOKUCHO­KRIGEN 1331–1392, ONINKRIGET 1467–1477, UTVALDA VAPEN

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden