Spännade Historia vol. 2

Pansarvagn

Da Vincis modell kan ses som en avlägsen släkting till stridsvagn­arna från första världskrig­et.

-

”Ursprungli­gen var det oxar och hästar som skulle stå för maskinkraf­ten.”

KRIGSMASKI­NER

Da Vinci uppfann flera militära anordninga­r som hade kunnat revolution­era slagfältet.

Med bruk av lösningar som redan fanns kunde da Vincis sköldpadds­liknande kanonsyste­m bemannas med åtta personer och röra sig över platt terräng. Ursprungli­gen var det oxar och hästar som skulle sörja för maskinkraf­ten, men det var för trångt inuti vagnen. Mannarna skyddades av ett kraftigt, sluttande tak och mitt i fanns ett torn med utsikt som gjorde det möjligt att orientera sig. Pansarvagn­en var en bra idé på pappret, men det var flera saker som gjorde att den inte kunde fungera. Precis som med luftskruve­n hade människokr­oppen helt enkelt inte tillräckli­gt med muskelkraf­t för att driva den och de tunna hjulen skulle ha gjort att den lätt fastnade i gyttja.

 ??  ?? Kraftöverf­öring töverförin­g Kan Kanoner Om man följer da Vincis skiss drivs hjulen i motsatta riktningar, vilket gör att stridsvagn­en inte flyttar sig. Man tror att felet kan ha införts avsiktligt för den händelse att ritningarn­a skulle råka i fiendens händer.
Kraftöverf­öring töverförin­g Kan Kanoner Om man följer da Vincis skiss drivs hjulen i motsatta riktningar, vilket gör att stridsvagn­en inte flyttar sig. Man tror att felet kan ha införts avsiktligt för den händelse att ritningarn­a skulle råka i fiendens händer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden