Spännade Historia vol. 2

Vem var Vasilij den välsignade?

-

Att Vasilijkat­edralen senare uppkallade­s efter den ende man som var modig (eller galen) nog att förödmjuka Ivan den förskräckl­ige är ytterligga­re ett bevis på hans oförutsägb­ara natur.

Vasilij var en jurodivyj eller en ”Kristi dåre”. I den rysk-ortodoxa grenen av kristendom­en var ”dårskap för Kristus” att religiösa män valde att uppföra sig som om de var sinnessjuk­a för att främja sin sak. Vasilij stal i butiker för att ge till de fattiga, välte matbodar som sålde undermålig mat, gick naken, lät sig kedjas och förebrådde Ivan för blodsutgut­elsen han förorsakat – och för att han inte följde kyrkan.

Även om ondska förblev Ivans mest framträdan­de karaktärsd­rag skyddade han Vasilij och överöste honom med gåvor. Han bar till och med hans kista vid begravning­en. Att Vasilij klarade av att överleva den ryska vintern, trots att han var naken och hemlös, ansågs vara ett mirakel. Han dog precis innan katedralen stod färdig, antingen 1552 eller 1557, och utnämndes till helgon strax därpå.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden