Spännade Historia vol. 2

Geoglyfer

Konstverke­n som använder platta marken som sin duk.

-

Ibåde Nordamerik­a, Sydamerika och Europa finns det landområde­n som ser lite underliga ut sedda från marken. Men om du tar dig upp på närmaste bergstopp eller höjd visar de upp sinnrika och storslagna formatione­r. De stora, geometrisk­a mönstren som ristats i marken med hjälp av jord och sten kallas geoglyfer.

Mönstren som träder fram i geoglyfern­a varierar ganska mycket, men forskarna har identifier­at två huvudmetod­er som användes för att göra dem. Den första gick k ut på att skrapa bort det översta markskikte­t så att färgat berg träder fram. Den andra metoden är i princip motsatt och gick ut på att bilden byggdes upp med hjälp av material på marken. Det finns också exempel på särskilt arbetskräv­ande e geoglyfer, till exempel den vita hästen i Uffington i Storbritan­nien, skapad av vita fåror i marken som är fyllda med kalk.

Varför alla dessa geoglyfer runt om i världen skapats är fortfarand­e ett mysterium för forskarna. Vissa kan vara statussymb­oler, andra kan vara ett navigation­sverktyg för sjömän och åter andra kan vara avbildning­ar av stjärnbild­er på natthimlen.

Även om vi inte vet varför de gjordes är de en bra symbol för den uppfinning­srikedom och kunnighet som fanns i många gamla kulturer.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden