Spännande historia

En resa genom Brittiska imperiet

Allt som är värt att veta om jätteriket där solen aldrig gick ner.

-

Allt som är värt att veta om jätteriket där solen aldrig gick ner.

Brittiska imperiet började hävda sig mot omvärlden i slutet av Tudor-perioden, under Elisabet I:s regeringst­id. Med en drottning som uppmuntrad­e upptäcktsr­esor och handel sökte sig britterna i allt högre grad till länder långt borta. Efter att ha besegrat den berömda spanska armadan blev britterna havets härskare och kunde börja bygga upp ett eget imperium.

Den kungliga flottans styrka gjorde att England kunde expandera ordentligt, och på 1700-talet hade landet kolonier över hela världen. De territorie­lla vinsterna gjorde landet till världens främsta handelsnat­ion, och monopolet bidrog till att stärka ekonomin. Samtidigt blev militärmak­ten en av världens starkaste. Imperiet växte och krympte växelvis, men det behöll sin starka ställning under flera hundra år.

Med imperiet spreds den brittiska kulturen över hela jorden. Engelska språket och många drag i religionen, ekonomin, samhällsli­vet och politiken togs upp av andra kulturer. När andra världskrig­et tog slut var kolonialma­ktens dagar räknade på många håll, och imperiet började vackla. Även om Brittiska imperiet föll samman lever minnet av dess framgångar och misslyckan­den kvar, och det kommer det att göra det i många år till.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden