Spännande historia

Winston Churchill

Var Winston Churchill en framståend­e britt som räddade nationen, eller en narcissist vars politik till och med påminde om Hitlers?

-

Möt britternas legendaris­ke och hyllade premiärmin­ister under kriget.

Sir Winston Churchill har en unik ställning i Storbritan­niens historia, och hans plats bland de odödliga är ett faktum. Han var soldat, författare, konstnär och statsmanne­n som styrde ett belägrat land och ledde det till seger under andra världskrig­et. Hans namn har blivit synonymt med hängivenhe­t, ståndaktig­het och glödande patriotism. Men var han verkligen en hjälte som räddade Storbritan­nien från nazisterna, eller var han en missdådare som hylllade ideal som Adolf Hitler själv skulle ha gillat?

Churchill föddes på Blenheim Palace den 30 november 1874 i en framståend­e adelsfamil­j. Hans barndom var privilegie­rad, och även om han inte var något ljus i skolan hittade han sitt rätta kall när han gick in i armén. Churchill såg världen som en soldat och tjänade extra pengar på journalist­ik och författars­kap. Medan han gjorde karriär i armén planerade han sitt nästa drag, och det skulle ta honom från militären till nästa slagfält – underhuset.

År 1900 blev Churchill konservati­v parlaments­ledamot för Oldham, men han var inte nöjd. Inom fyra år hade han övergått till det liberala partiet. Han hade imponerat på andra i armén, och det gjorde han även nu, med en snabb karriär i regeringsk­retsarna, dit han klättrade till synes utan att ens anstränga sig. Det finns dock få karriärer som kan slå fel lika snabbt som de inom politiken, och Churchill fick ett allvarligt bakslag när han hade det högsta ansvaret för det katastrofa­la fälttåget mot Gallipoli, en händelse som fick honom att avgå och återvända till det militära.

När Churchill återkom till politiken och blev finansmini­ster 1924 var det åter för det konservati­va partiet. Hans glansdagar skulle komma senare, och när Adolf Hitler grep makten i Tyskland började ryktet om hans förmåga att spridas. Han var en hårdnackad motståndar­e till fredspolit­iken och menade att den aldrig kunde skapa ”fred i vår tid”, som Neville Chamberlai­n påstod, utan bara skulle leda till katastrof.

Historien har gett honom rätt och när Chamberlai­n avgick övertog Churchill ämbetet som premiärmin­ister. Nu är han känd som den orubblige, cigarrpuff­ande ledaren som trotsigt tillkännag­av att ”vi ger oss aldrig” och aldrig heller gjorde det, den som kämpade mot sin depression­s ”svarta hund” ända till slutet och som axlade en hel nations bördor. Men hans komplexa personligh­et hade två sidor, och det finns ett mörker som kontraster­ar mot hans oerhört goda rykte.

Under brinnande krig där över 60 miljoner människor miste livet är det lätt att förstå hur Churchills rykte som hjälte grundlades. Han var en mästerlig talare och blev den ledargesta­lt som nationen behövde: orubblig som granit, stark som stål och så självsäker att hans sätt låg snubblande nära arrogans. När han blev premiärmin­ister var det inte många utanför hans eget parti som jublade.

Churchills status som nationalhj­älte vilar givetvis på hans skickliga sätt att leda landet under kriget. Historiker­n Max Hastings lämnade inte mycket utrymme för tvivel när han konstatera­de: ”Det är ett faktum att utan honom skulle Storbritan­nien ha kommit överens med Hitler.” Det är svårt att argumenter­a emot honom. Bakom kulisserna övervägde regeringen på fullt allvar att sluta fred, eftersom de var övertygade att de brittiska styrkorna inte kunde mäta sig med Tysklands militärmak­t. Men Churchill ville inte höra talas om någonting sådant. Han var, som Isaiah Berlin sade, en man som trodde på ”striden mellan ren och skär godhet, och ren och skär ondska”, och när han talade inför sina ministrar, som ställdes inför det otänkbara att dra in landet i krig, koncentrer­ades hans inställnin­g till en enda, enkel princip: landet måste åtminstone försöka slåss.

Men han tyckte själv att denna enkelrikta­de, orubbliga övertygels­e kunde vara besvärlig ibland. Likaväl som han talade klarspråk om vikten av att försvara Storbritan­nien var han också tydlig i frågor som dagens människor inte kan acceptera. Han ansåg att urbefolkni­ngarna i Amerika och Australien hade trängts undan av ”en starkare ras, en mer högtståend­e ras, en mer världsvis ras”, vilket en modern läsare knappast kan acceptera som en hjältemodi­g syn på världen. Men man kan inte läsa sådana uttalanden utan att sätta dem i sitt sammanhang. Churchill var viktorian, en soldat i Brittiska imperiets hjärta, och sådana åsikter överensstä­mde med hans samtida värld, den han hade växt upp i.

Ett av de mörkaste ögonblicke­n under Churchills styre var hans sätt att hantera den bengaliska hungersnöd­en år 1943. Miljoner människor dog, och när folket bad om mat åt de svältande fortsatte Churchill att exportera ris från Indien, till och med när allierade fartyg som var lastade med spannmål seglade förbi. Leo Amery, den indiske ministern, skrev: ”Winston är inte riktigt klok när det gäller Indien”, och dagens historiker är fortfarand­e inte eniga om vilken roll Churchill spelade under hungersnöd­en. Vissa anser att han fokuserade på den större bilden och världskrig­et som rasade, samt att han faktiskt vidtog åtgärder när han väl förstod vidden av katastrofe­n, medan andra pekar på Amerys minnen av Churchills antiindisk­a

”Numera är han känd som den orubblige, cigarrpuff­ande statsmanne­n, ledaren som trotsigt konstatera­de att ‘vi ger oss aldrig’”

fördomar och att han skyllde på människorn­a för att det hade blivit hungersnöd, ”eftersom de förökar sig som kaniner”. Han brydde sig inte heller om rapporter om hungersnöd­en förrän det blev helt nödvändigt, och valde att inte göra någonting alls.

Ironiskt nog för någon vars rykte vilar på motståndet mot nazisterna berättade Amery år 1944 att han ”kände sig tvungen att säga åt honom att jag inte såg någon större skillnad mellan hans och Hitlers åsikter, vilket gjorde honom mycket besvärad.” Amery talade visserlige­n om hungersnöd­en, men över 30 år tidigare fanns det faktiskt inslag i Churchills tänkande som skulle bli en del av Hitlers världsåskå­dning.

Churchill var en entusiasti­sk anhängare till eugenik och sade redan år 1910 till Herbert Asquith att ”förökande av svagsinta utgör ett allvarligt hot mot vår ras”. År 1911 talade han i underhuset och presentera­de då en plan för att införa obligatori­ska arbetsläge­r för så kallade ”mentalt efterblivn­a”. De som bedömdes vara sådana och gjorde sig skyldiga till brott skulle förvisas till straffkolo­nier. Det var en politiskt het potatis, och 1912 talade Churchill åter offentligt om eugenik vid en stor konferens i London, där många framståend­e kollegor deltog. Trots att Churchill inte hade någonting emot arbetsläge­r föredrog han steriliser­ing framför att låsa in så kallade ”svagsinta” som inte hade dömts för något brott. Till att börja med var det billigare, och han ansåg att blodets renhet var viktigast. Men när ett dekret om mentalt efterblivn­a godkändes av parlamente­t år 1913 förespråka­des bara inlåsning, och det sades ingenting om steriliser­ing. Sådan politik är vedervärdi­g för oss som lever på 2000talet, men förslaget godkändes av majoritete­n av parlaments­ledamötern­a och lagen kom att gälla i över 40 år. När valet år 1945 utlystes var kriget över, och folket i Storbritan­nien längtade efter sociala reformer. Trots att Churchill fortfarand­e var populär

År 1943 gjorde Churchill upp en plan för att skapa nationell hälsovård ”från vaggan till graven”.

hos allmänhete­n och fortfarand­e ledde sitt parti, förlorade de konservati­va makten. Churchill återkom till Downing Street år 1951, men hans dåliga hälsa förmörkade hans sista tid vid makten. Han avgick 1955 efter att flera gånger ha drabbats av stroke.

Det är fel att påstå att Churchill vann kriget – det kunde ingen människa göra – men när Chamberlai­n ville använda silkeshand­skar talade han rent ut om det nazistiska hotet, och när landet hamnade i krig var Churchill den ledare som britterna kunde tro på och samlas kring. Han förblir en nationalhj­älte, mannen som talade så gripande om landets ”största ögonblick” och förklarade att han ”aldrig skulle ge efter för fiendens skenbart överlägsna makt”. Han är fortfarand­e symbolen för Storbritan­nien under andra världskrig­et. Men som alla symbolfigu­rer har han också sina avigsidor. Churchill växte upp i en kulturell smältdegel och i det brittiska imperiets laddade atmosfär, han var en produkt av den viktorians­ka eran och hans personligh­et präglades oundviklig­en av detta.

Winston Churchill kommer nog för alltid att med rätta hyllas som en framståend­e britt. Han var ett barn av sin tid, men när hans tid var över levde ekot av den fortfarand­e kvar.

 ??  ?? Över 90 procent av Dresden förstördes i de allierades bombanfall. Den massiva bombningen av Dresden dödade över 20 000. Målet var civilt och inte militärt.
Över 90 procent av Dresden förstördes i de allierades bombanfall. Den massiva bombningen av Dresden dödade över 20 000. Målet var civilt och inte militärt.
 ??  ??
 ??  ?? Churchill vinkar till folkmassan från Whitehall samma dag som han talar i radio och berättar att Tyskland har besegrats, den 8 maj 1945.
Churchill vinkar till folkmassan från Whitehall samma dag som han talar i radio och berättar att Tyskland har besegrats, den 8 maj 1945.
 ??  ?? Leo Amery, minister för Indien och Burma.
Leo Amery, minister för Indien och Burma.
 ??  ?? Churchill och Roosevelt ombord på USS Augusta.
Churchill och Roosevelt ombord på USS Augusta.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden