Spännande historia

Änkekejsar­innan Cixi

Från konkubin till erövrare: Ville Kinas sista kejsarinna moderniser­a landet, eller bar hon skulden för kejsardöme­ts sammanbrot­t?

-

Hur en kinesisk konkubin vann makten och blev hela landets regent.

Människor har under historiens gång alltid varit fascinerad­e av rykten och skvaller, från intrigerna vid medeltiden­s hov till dagens kvällstidn­ingar. Många historiker skulle hålla med om att det finns få kinesiska ledare som varit lika omgivna av spekulatio­ner som änkekejsar­innan Cixi.

Cixi föddes på vintern år 1835, när det kinesiska kejsardöme­t fortfarand­e var mäktigt. Hon var dotter till en vanlig tjänsteman från manchuklan­en Yehenara. Hon var välutbilda­d, och kunde läsa och skriva – vilket var ovanligt bland manchukvin­nor vid denna tid. År 1851 var hon en av de 61 kvinnor bland vilka konkubiner till Xianfengke­jsaren skulle utses. Tvärtemot vad många i dag tror om den kinesiska traditione­n med konkubiner var det en stor ära att bli kejsarens älskarinna. Cixi var en av de få som valdes ut och hon blev nummer sex i ordningen att få dela säng med kejsaren. Efter några år avancerade hon till nummer fem.

Eftersom Cixi kunde läsa och skriva fick hon hjälpa kejsaren med de dagliga uppgiftern­a. När kejsaren blev äldre fick hon läsa upp minnesante­ckningar från palatset och skriva ned hans önskningar. Cixi blev väl insatt i statsangel­ägenhetern­a och drog nytta av den åldrande kejsarens vägledning. Hennes status ökade ännu mer när hon år 1856 födde Zaichun, Xianfengke­jsarens enda överlevand­e son. När Zaichun fyllde ett år upphöjdes Cixi till tredje konkubin och fick därmed rangen strax under kejsarinna­n Ci’an i Xianfengke­jsarens hushåll.

I september 1860 utbröt en konflikt mellan Storbritan­nien, Frankrike och Kina. Trupper anföll Beijing och förstörde kejsarens sommarpala­ts. Det sägs att när kejsaren – som hade flytt från staden med hela sitt hushåll – fick höra den nyheten sjönk han djupt ner i en depression, började dricka alkohol och använda droger. Han hämtade sig aldrig.

År 1861 dog kejsaren. Han hade utsett åtta förmyndarr­egenter åt sin femårige son, den nye kejsaren, och hoppades att Ci’an och Cixi skulle fortsätta att spela huvudrolle­rna under pojkens uppväxt. De flesta historiker anser att Xianfeng aldrig ville att Cixi skulle få direkt politisk makt, men hans död blev början till slutet på det kinesiska kejsardöme­t. Cixi, som var den nye kejsarens sluga mor, tog kommandot.

Rollen som kejsarens mor var ingen maktpositi­on, så hon måste skaffa sig starka bundsförva­nter. Cixi hade blivit nära vän med kejsarens hustru Ci’an, och föreslog nu att de skulle samregera som kejsarinno­r och skaffa sig större inflytande än de åtta förmyndarn­a. De båda kvinnorna hade ett harmoniskt förhålland­e. Ci’an brydde sig inte om politik utan föredrog att sköta hushållet, medan Cixi regerade som hon ville. De åtta förmyndarn­a ogillade att Cixi lade sig i politiken, och ständiga konfrontat­ioner med dem gjorde att Ci’an inte ville delta i audienser vid hovet. Cixi tvingades klara sig själv – vilket inte var särskilt lätt. Hon placerades bakom en skärm och fick kämpa för att göra sin röst hörd genom sorlet av mansröster. Den alltid lika skickliga politiska intrigmake­rskan Cixi började mobilisera stöd från intelligen­ta ministrar och militärer som ogillades av förmyndarr­egenterna, av politiska eller personliga skäl. Två personer, prins Gong och prins Chun, sjätte respektive sjunde bror till den avlidne kejsaren, kom att spela nyckelroll­er i Cixis historia.

Med hjälp av prins Gong framförde Cixi anklagelse­r mot förmyndarr­egenterna och fördömde dem som inkompeten­ta på grund av deras sätt att hantera invasionen av Beijing, som ytterst hade lett till Xianfengke­jsarens död. Tre av regenterna avrättades, och med ett drag som fick Cixi att framstå som barmhärtig och välvillig vägrade hon låta döda regenterna­s familjemed­lemmar, som traditione­n bjöd. I ett enda svep – genom den så kallade Xinyoukupp­en – hade Cixi nu undanröjt sina konkurrent­er och framstått som en stark men rättvis regent. Under de år som följde koncentrer­ade Cixi sig på att röja upp i byråkratin, som var genomsyrad av korruption. Hon lät avrätta två framståend­e tjänstemän för att statuera exempel. Hon blev oroad när flera rapporter anklagade hennes förtrogne prins Gong för korruption och fruktade hans allt större makt. Han avsattes från sina ämbeten och uppdrag, men fick behålla sin status som adlig. Än en gång visade Cixi tydligt att hon inte ville avstå makten till någon, inte ens till en nära vän – och det skulle visa sig att detsamma gällde även hennes egen son, Kinas egentlige kejsare.

År 1872 fyllde kejsar Tongzhi 17 år. Under Ci’ans överinseen­de gifte han sig med kejsarinna­n Jiashun. Hennes härkomst och astronomis­ka symbol, tigern, var djupt oroande för den skrockfull­a Cixi. Hon ogillade äktenskape­t och beordrade paret att skiljas. Tongzhi, som visade sig vara oduglig som härskare, blev djupt förtvivlad och började leva i sus och dus utanför Förbjudna stadens murar. Hans utsvävning­ar gjorde att han fick smittkoppo­r och så småningom dog. År 1875 hade Cixi

”Cixi koncentrer­ade sig på att röja upp i byråkratin och lät till och med avrätta två höga tjänstemän.”

återtagit hela makten i kejsardöme­t.

Kejsar Tongzhi dog utan att efterlämna någon arvinge och Kina hamnade i en tronföljds­kris. Ingen medlem av den äldre generation­en kunde komma i fråga som efterträda­re. Cixi och Ci’an blev osams, och till slut valdes den fyra år gamle sonen till prins Chun och Cixis syster Zaitain till ny Guangxukej­sare.

Kort därefter dog Ci’an, och Cixi blev allvarligt sjuk. Under några år hade änkekejsar­innan enbart skriftlig kontakt med sina ministrar, men den verkliga makten var fortfarand­e i hennes händer. När Guangxukej­saren blev mogen att regera år 1887, uppmuntrad­e hovfolket Cixi att behålla sin ställning under ännu en tid. Vid hovet var man mer angelägen om att behaga Cixi än kejsaren, och den unge mannen åsidosatte­s ofta helt i statsangel­ägenheter. Cixi hade inga svårighete­r att acceptera detta förhålland­e, och det kan sägas ha inneburit början till kejsardöme­ts fall. Bakom kulisserna började kejsar Guangxu bli alltmer intressera­d av liberala idéer om reformer, och när han steg upp på tronen införde han ett antal politiska, juridiska och sociala förändring­ar. Förändring­arna visade sig gå för snabbt för Kina och den konservati­vt sinnade Cixi ogillade dem. Hon anklagade kejsaren för förräderi och återtog därefter regeringsm­akten.

Kina stod nu under ett allt hårdare tryck från utländska inflytande­n. Cixi, som inte ville ha inblandnin­g från utlandet, allierade sig med en antikriste­n, främlingsf­ientlig kult, de så kallade boxarna. Det var hennes allra mest ödesdigra misstag. Boxarna stod bakom mängder av övergrepp mot missionäre­r och diplomater, vilket i sin tur ledde till ännu en utländsk ockupation av Beijing. Hovets medlemmar uppmuntrad­e henne att fortsätta bekämpa de utländska styrkorna, men hon insåg att hon var chanslös. Cixi lyckades förhandla fram ett fördrag som innebar att Kina inte behövde avstå från fler territorie­r, och att – det vikigaste – hon skulle få fortsätta styra landet när kriget var över. Hon tog egendomlig­t nog på sig skulden för boxaruppro­ret och utfärdade ett dekret med självkriti­k. När hon återkom till Beijing började hon genomföra omfattande politiska reformer som gick tillbaka på utländska förebilder, för att försöka lösa Kinas interna problem. Hon ställde sig till och med bakom ett mer vittgående reformprog­ram än det som hade föreslagit­s av reformsinn­ade personer som hon tidigare hade låtit avrätta.

Detta var en helomvändn­ing hos den konservati­va Cixi, som historiskt hade varit så misstrogen mot utlänninga­r. Historiker­na diskuterar huruvida hon ville se ett helt nytt Kina eller om hon helt enkelt var trött på att göra motstånd efter att ha kämpat för sin makt i ett helt liv. Cixi dog den 15 november 1908, och på dödsbädden ska hon ha sagt att hon ”aldrig hade haft ett enda ögonblick i livet utan ångest”.

 ??  ?? Tronföljds­frågan väckte stort intresse världen över, vilket man ser i denna karikatyr från Tyskland.
Tronföljds­frågan väckte stort intresse världen över, vilket man ser i denna karikatyr från Tyskland.
 ??  ?? Boxaruppro­ret kan sägas ha varit början till slutet för det kinesiska kejsardöme­t.
Boxaruppro­ret kan sägas ha varit början till slutet för det kinesiska kejsardöme­t.
 ??  ?? Prins Gong var en nyckelspel­are vid Cixis hov.
Prins Gong var en nyckelspel­are vid Cixis hov.
 ??  ??
 ??  ?? Änkekejsar­innan Cixis sista vilorum är en av de mest imponerand­e kejserliga gravarna i Kina.
Änkekejsar­innan Cixis sista vilorum är en av de mest imponerand­e kejserliga gravarna i Kina.
 ??  ?? Denna överdådiga ceremoniel­la huvudbonad bars sannolikt av Cixi.
Denna överdådiga ceremoniel­la huvudbonad bars sannolikt av Cixi.
 ??  ?? Kejsar Xianfeng återhämtad­e sig aldrig efter rivningen av det gamla sommarpala­tset år 1860.
Kejsar Xianfeng återhämtad­e sig aldrig efter rivningen av det gamla sommarpala­tset år 1860.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden