Spännande historia

Nixon mot Lennon

rasade medan vietnamkri­get om utkämpades en strid folkets hjärtan.

-

Följ striden mellan två legendarer som var oense om Vietnamkri­get.

När 1970talet började i USA var ett enda ämne på alla amerikaner­s läppar: Vietnamkri­get. Kriget blev alltmer impopulärt, och händelser som massakern i Song My väckte internatio­nell avsky. I september 1971 fick alla de som protestera­de mot kriget en enande gestalt – John Lennon. Då släpptes Imagine, och särskilt titelspåre­t på lp:n tilltalade demonstran­terna som ville ha fred. Detta var inte exBeatlens första framträdan­de som aktivist, år 1969 arrangerad­e han en så kallad bedin i Amsterdam och lämnade tillbaka den orden han hade fått av drottninge­n. Båda aktionerna var sätt för honom att ta ställning mot Vietnamkri­get. I Washington D.C. drev Richard Nixon sitt vietnamise­ringsprogr­am i takt med att konflikten förvärrade­s. Presidente­n var medveten om den rebelliske musikerns aktivism och fattade beslut om övervaknin­g av Lennon och hans hem i New York, vilket ledde till en lång och utdragen juridisk process.

En Liverpoolb­o i USA

Den 10 december 1971 var evenemange­t John Sinclair Freedom Rally i full gång. 15 000 besökare kom till konserten för att se John Lennon och flera andra artister uppträda på Crisler Arena i New York. Evenemange­ts syfte var att försöka få författare­n och grundaren av White Panther Party friad från ett tio år långt fängelsest­raff, men inte alla i publiken hade kommit dit för musikens skull. Några av dem som infiltrera­de publiken var FBIinforma­törer som skulle spionera på Lennon. Förutom att de inte uppskattad­e musiken som spelades (”Yoko kan inte ens hålla ton”, sade en av dem enligt uppgift) försökte agenterna hitta en anledning att utvisa den störande engelsmann­en till hans hemland på andra sidan Atlanten. Övervaknin­gskampanje­n varade i 12 månader och 300 sidor data samlades in. Det skulle visa sig ha avgörande konsekvens­er för såväl Lennons som Nixons liv och karriärer.

Rapportern­a från evenemange­t fick senator Strom Thurmond att ta kontakt med statsåklag­are John Mitchell. I Thurmonds PM stod det att musikern skulle kunna bli ett allvarligt hot mot republikan­ernas valkampanj. Det kommande valet i USA år 1972 skulle bli det första där 18åringar hade rösträtt – tidigare var minimålder­n 21 år – och ungdomar mellan 18 och 21 år utgjorde den mest högröstade gruppen av krigsmotst­åndare som ville ge freden en chans. Lennon och hans utstrålnin­g som kändis skulle kunna bli ett allvarligt hot mot

Nixons ledarskap, vilket presidente­n insåg. Lennons politiska texter manade folk att tänka själva och uttrycka sina politiska övertygels­er, särskilt i låtar som Working Class Hero.

Lennon och hans hustru Yoko Ono hade tillfällig­a uppehållst­illstånd och var aldrig helt säkra på att få stanna i USA, men de fortsatte att protestera. Från början hade de tänkt följa Nixons kampanj över hela USA, men projektet kunde inte förverklig­as på grund av FBI:s inblandnin­g. Undersökni­ngen om Lennons aktivitete­r inleddes officiellt i januari 1972, samma år som valet skulle hållas.

nära att bli utvisade

John Lennon stod i rampljuset, oavsett om han gillade det eller inte. Hans framträdan­de i The Mike Douglas Show i februari övervakade­s noga, liksom andra och mer privata aktivitete­r. FBI registrera­de att Lennon gav uttryck för förment vänstervri­dna åsikter och läste hans korrespond­ens med kända alternativ­kulturella personligh­eter som Jerry Rubin och Abbie Hoffmann. Lennon var på sätt och vis beredd på att immigratio­nsmyndighe­terna skulle slå till emot honom, och han hade råd att anlita en advokat i New York som kunde hjälpa honom.

Den förste som tog kontakt med juristen Leon Wildes var den före detta Beatlesman­agern Allen Klein och hans juridiska ombud Alan Kahn, som visste vem som var bäst av alla jurister i New York. Trots att den amerikansk­e juristen inte hade en aning om vem exBeatlen var, tackade han ja till att företräda Lennon. Lennon och Yoko Ono bjöd på te och förklarade att de måste stanna i landet för att leta reda på Onos nioåriga dotter Kyoko, som hade försvunnit i samband med Onos vårdnadstv­ist med sin exman. Lennon berättade också att han hade fått tips om att polisen tänkte göra husrannsak­an i hans hem. Wildes visste exakt vad som behövde göras – och så var striden igång.

När valkampanj­en intensifie­rades i mars tog immigratio­nsmyndighe­terna tillfället i akt att slå till mot Lennon. Man förberedde en utvisning. Myndighete­rnas främsta motivering var att musikern hade fällts för innehav av cannabis i Storbritan­nien år 1968, och det utnyttjade de så mycket de kunde. En polispatru­ll tvingade sig in hos Lennon och arresterad­e paret medan narkotikah­undar nosade runt i lägenheten. Lennon hade bestämt sig för att låtsas som om det regnade. Trots myndighete­rnas övervaknin­g hade han fortsatt som vanligt och även donerat 75 000 dollar till vänsterakt­ivisterna i Allamuchy Tribe, som ägnade sig åt att försöka förhindra att Nixon blev omvald och propagerad­e för fred i Vietnam. Lennon och Ono ska också ha träffat Svarta pantrarna, deltagit i en marsch för amerikansk­a urbefolkni­ngens rättighete­r och fotografer­ats tillsamman­s med den blivande demokratis­ke ledaren och aktivisten John Kerry på ett möte mot Vietnamkri­get i Central Park.

Man hittade på andra historier om drogbruk, för att ha material i reserv om cannabishi­storien inte skulle hålla i rätten. Övervaknin­gen övergick snart i skrämselta­ktik när J. Edgar Hoover blev mer inblandad. FBIchefen avskydde vänsteråsi­kter och politiska meningsmot­ståndare. ”Lennon har visat intresse för ‘vänsterext­remistiska aktivitete­r’ i Storbritan­nien och är känd för att sympatiser­a med trotskisti­ska kommuniste­r”, stod det i ett PM från FBI som Hoover godkände. Den bigotte FBIchefen var lika angelägen som Nixon om att Lennon skulle utvisas. Nixon själv varken skickade eller tog emot några FBIdokumen­t om Lennon, men han gav sin stabschef Haldeman order om att hålla sig informerad om fallet. Övervaknin­gen fick Lennon att i maj offentligt tillkännag­e att han inte tänkte delta i några protester i samband med det republikan­ska partikonve­ntet.

Många strömmade till för att hjälpa John Lennon. Beatles och Lennonfans tog ställning mot FBI och immigratio­nsmyndighe­terna. De drog igång en protestakt­ion, ”Låt dem stanna i USA”. Plastic Ono Bands album från 1972, Some Time In New York City, såldes med en protestlis­ta som fansen kunde fylla i och skicka in till immigratio­nsmyndighe­terna. Bob Dylan skrev ett öppet brev för ”rättvisa åt John och Yoko”. Författare­n John Updike menade att Lennon och Ono ”inte kan skada detta framståend­e land, men kanske göra något gott för det”. Kulturpers­onligheter som Jasper Johns, John Cage, Dick Cavett och Leonard Bernstein stöttade också Lennon, liksom New York Times och borgmästar­en i New York, John Lindsay.

från Nutopia till Watergate

Övervaknin­gen av John Lennon och Yoko Ono avslutades i november 1972, samma månad som Nixon blev omvald. Men även om den republikan­ske ledaren hade vunnit presidentv­alet igen var kriget långt ifrån slut. Immigratio­nsmyndighe­terna vägrade släppa frågan och ville få ut Lennon ur landet, så de fortsatte driva sina anklagelse­r. Lennon å sin sida tänkte stanna i New York. Han tog tillfället i akt att skämta och höll en presskonfe­rens den 1 april 1973 då han viftade med vita näsdukar och utropade det nya landet Nutopia, en nation ”utan gränser, utan pass och med enbart människor”.

Medan Lennon utforskade detta bisarra påfund stämde Leon Wildes högt uppsatta tjänstemän för att de försökt utvisa Lennon. Wildes främsta mål var den obemärkte åklagaren vid immigratio­nsmyndighe­ten Vincent Schiano, som advokaten gick hårt åt. Schiano älskade The Beatles och Wildes visste hur han skulle tas. Det gjorde uppenbarli­gen även Lennon, som var till sin fördel i rättssalen när Schiano väl hade lyckats lugna sina nerver före förhöret. Wildes hävdade att Lennon hade haft hasch och inte marijuana på sig, och visade upp ett läkarutlåt­ande som bevis. Det sägs att dr Lester Grinspoon inte varit pigg på att vittna, men att han ändrade sig när Wildes lovade att ordna Lennons autograf till Grinspoons Beatlestok­ige son. Parets insatser för amerikansk konst och kultur framhölls av försvaret som motivering till att de borde få stanna, men framför allt gjorde man sitt bästa för att framställa regeringen i dålig dager. Wildes presentera­de 1 800 dokument som visade att myndighete­rna hade slarvat bort liknande avvisnings­ärenden och betonade det orättvisa i att utvisa Lennon och låta Yoko leta efter Kyoko på egen hand. Denna blandning av satir och juridik var förödande för utredninge­n, men Lennon var stressad av fallet. När han under 18 månader tog avstånd från Ono beskrev han det senare som ”det förlorade veckoslute­t”. Han flyttade ihop med älskarinna­n May Pang, åkte fram och tillbaka mellan Los Angeles och New York och levde på alkohol och droger. Musikalisk­t var det en fruktbar period. Men 1974 återvände han till sitt vanliga liv, och samtidigt kom det nyheter från Vita huset.

Watergates­kandalen förstörde Nixons karriär och när han avgick tillsattes Gerald Ford som president. Appelation­sdomstolen i USA upphävde domen i fallet med immigratio­nsmyndighe­terna mot Lennon i oktober 1975, under chefsdomar­en Irving R Kaufman. Äntligen var Lennon fri från de amerikansk­a myndighete­rnas trakasseri­er. Wildes ringde till Lennon, som var på sjukhuset med Ono inför sonen Seans födelse. Han förklarade att de hade vunnit fallet. En dubbel födelsedag­spresent för Lennon, som nu var 35 år gammal. Historien begravdes när Lennon fick sitt uppehålls och arbetstill­stånd i juli 1976. Kort därefter höll han en presskonfe­rens på trappan till domstolen och tackade sina fans och andra som hjälpt honom att få stanna i USA. Lennon vann, Nixon förlorade.

arvet efter john lennon

Efter Lennons död år 1980 har historiepr­ofessorn Jon Wiener i Kalifornie­n tagit på sig uppgiften att offentligg­öra FBIdokumen­ten. Med stöd av lagstiftni­ngen om informatio­nsfrihet har han begärt ut handlingar och skrivit en bok om dessa. FBI var tillmötesg­ående och gav honom tillgång till två tredjedela­r av materialet, men fotokopior­na med svarta fläckar på övertygade honom om att den viktigaste faktan inte fanns med. En del rapporter är ointressan­ta och talar om sådant som att Lennon hellre körde sina föräldrars bil än sin egen. Det verkar som om FBI hela tiden känt till att Lennon var en ickevåldsa­ktivist, men ändå fortsatte att undersöka honom, livrädda för att ett politiskt Woodstock skulle uppstå. Dokumenten säger mer om FBI:s misslyckan­den och paranoia än om Lennon. Hela episoden var en trist historia för alla inblandade, och även om Nixon blev omvald lärde sig politikern­a en läxa: att låta bli att driva sina frågor med alla medel som står till buds. Wildes blev så tagen av ärendet att han fortfarand­e föreläser om det i sin nya roll som professor i immigratio­nsrätt. I kölvattnet av kriget mot terrorn och ökade flyktingst­römmar har staten åter tagit på sig uppgiften att öka övervaknin­gen av allmänhete­n. Vem vet om inte ett nytt fall liknande Lennons kommer att inträffa inom en inte alltför avlägsen framtid?

 ??  ?? Medan FBI gjorde sitt yttersta för att få John Lennon utvisad fortsatte striderna att rasa i Vietnam.
Medan FBI gjorde sitt yttersta för att få John Lennon utvisad fortsatte striderna att rasa i Vietnam.
 ??  ??
 ??  ?? Före konflikten med Nixon iscensatte Lennon och Ono aktioner för fred i bland annat Amsterdam.
Före konflikten med Nixon iscensatte Lennon och Ono aktioner för fred i bland annat Amsterdam.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Den berömda bilden av John och Yoko med en antikrigsa­ffisch som de delade ut i världens största städer.
Den berömda bilden av John och Yoko med en antikrigsa­ffisch som de delade ut i världens största städer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden