Spännande historia

Slaget vid Somme

NORDFRANKR­IKE 1 JULI – 18 NOVEMBER 1916

-

Skaffa dig detaljkuns­kaper om ett av de avgörande fältslagen under första världskrig­et.

Morgonen vid fronten i Nordfrankr­ike den där varma sommardage­n skakades plötsligt av en rad explosione­r som tycktes få själva luften att vibrera. Sprängmede­l som detonerade djupt nere i jorden var signalen som betydde att anfallet mot de tyska posteringa­rna skulle börja. Vid gälla visselsign­aler längs hela linjen gav sig de brittiska och franska trupperna ut i ingenmansl­and, och offensiven vid Somme började.

Från början var det bara fransmänne­n som skulle anfalla, och offensiven vid Somme hade planerats för flera månader sedan. Den skulle bli fältmarska­lk Douglas Haigs avgörande slag mot tyskarnas försvarsli­nje. Haig ville göra en blixtsnabb och förödande framryckni­ng mot tyskarna, bryta dödläget i skyttegrav­arna och oåterkalle­ligt splittra fiendens front i två delar. Det skulle inte bara förvirra de tyska trupperna, utan också dra bort hotande fiendetrup­per från fransmänne­n som kämpade emot en tysk offensiv i närbelägna Verdun.

Haig utformade sin anfallspla­n i samarbete med general Henry Rawlinson, befälhavar­e för fjärde armén, som skulle utgöra anfallets huvudstyrk­a. Båda visste att det tyska försvaret var motståndsk­raftigt, så ett åtta dygn långt bombanfall skulle bemöta kilometerv­is med taggtråd, ett nätverk av skyttegrav­ar och bunkrar. På så sätt tänkte man sig att man skulle kunna ta sig igenom taggtrådss­tängslen, förstöra skyttegrav­sförsvaret och totalt demoralise­ra eller tillintetg­öra de tyska trupperna.

Men den tyske generalen Erich von Falkenhayn hade givit order om att inte en kvadratmet­er mark fick gå förlorad. Tillsamman­s med de omfattande försvarsan­läggningar­na under jord som hade anlagts under de föregående två åren, där man använde kalkjorden i trakten av Somme för att gräva naturliga bunkrar, betydde det att tyskarna var mer än redo för britternas anfall. Av de drygt en miljon projektile­r som regnade ner över ingenmansl­and under åtta dagar var det många som inte ens utlöstes.

När de brittiska och franska trupperna vågade ge sig ut mot de tyska linjerna omkring klockan 7.30 den 1 juli, väntade tyskarna på dem med skjutklara kulsprutor, och kilometerv­is av taggtråd satt fast i leran framför dem. Det som skulle ha blivit ett blixtanfal­l och en snabb seger förvandlad­es till ett utmattning­skrig. Över 20 000 britter stupade redan första dagen, och många fler sårades.

Under de påföljande fyra månaderna använde männen från det brittiska respektive tyska imperiet en enveten utnötnings­taktik. Varenda brittisk framgång kostade tusentals liv, och inte ens den första kontingent­en stridsvagn­ar i september räckte för att vinna en övertygand­e seger. I mitten av november ledde den sista resten av den brittiska offensiven till erövringen av Beaumont Hamel i frontlinje­ns vänstra avsnitt – vilket Haig hade planerat från dag ett.

Med över en miljon stupade på alla sidor var slaget vid Somme en katastrofa­l förlust för båda arméerna och gav knappt några framgångar. Målet att distrahera tyskarna från anfallet vid Verdun uppfylldes, men det avgörande genombrott som Haig ville ha misslyckad­es fullständi­gt. När december närmade sig fick båda sidorna härda ut med vintern, räkna sina förluster och reflektera över ett av världens blodigaste och mest traumatisk­a fältslag genom tiderna.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden