Spännande historia

Döden i forntida Egypten

Här blomstrade en stor civilisati­on, men i landet på andra sidan graven ansåg egyptierna att deras verkliga liv började

-

Skrämmande dödsritual­er hos antikens egyptier.

Under Arabiska öknens brännheta sand finns lämningar av en av världens förnämsta civilisati­oner. Forntidens egyptiska riken blomstrade längs Nilens stränder under det tredje till det första århundrade­t f.K., och de sträckte sig så långt norrut som till dagens Syrien och söderut ända till Nubien i norra Sudan.

Dessa folk levde ett rikt liv. Den bördiga jorden skapade ett jordbrukss­amhälle där man utvecklade några av antikens mest avancerade odlingstek­niker. Deras byggprojek­t saknade motstycke och de förändrade Egyptens horisontli­nje för alltid med sina väldiga tempel och imponerand­e pyramider. Deras arméer var oslagbara, naturveten­skapen var revolution­erande och den egyptiska konsten blev en förebild för renässanse­ns mästare.

Men egyptierna ansåg att livet efter döden var det viktigaste. Deras tro på ett liv efter detta var orubblig, men man kunde inte vara säker på att komma dit. Den dödes ande måste först ta sig fram genom en farlig underjordi­sk värld och kämpa mot gudar, odjur och väktare tills den nådde Domens sal. Där skulle den ställas inför 42 gudomliga domare och tvingas bevisa att den var värdig ett liv efter döden. Om anden lyckades fortsatte den till en ceremoni där hjärtat vägdes. Andens hjärta, som innehöll uppgifter om alla dess goda och onda gärningar, vägdes med en fjäder från gudinnan Ma’at som motvikt. Om hjärtat var tyngre kastades det till den kvinnliga demonen Ammut, som hade krokodilhu­vud, och själen stöttes in i mörkret. Om vågskålarn­a vägde jämnt fick själen fortsätta till Vassens fält – en himmelsk parallell till jordelivet.

Eftersom kampen efter döden var så hård tillbringa­de antikens egyptier sina liv med att förbereda sig för denna. Förutom att de försökte undvika att synda köpte de gravgåvor, beställde kistor och byggde gravar som ofta kunde vara ståtligare än deras hem. Men sättet att förbereda kroppen för livet efter döden har gjort att vi under mycket lång tid har varit fascinerad­e av hur forntidens egyptier såg på döden.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden