Spännande historia

Den stora avkolonise­ringen

Solen går ner över Brittiska imperiet.

-

Trots segern i andra världskrig­et fick konflikten negativa effekter på det nu försvagade imperiet. Storbritan­nien kanske fortfarand­e var det största riket i världen, men när de båda stormakter­na USA och Sovjetunio­nen bildade nya inflytelse­rika block i världen blev landet ekonomiskt försvagat och måste till sist ge upp sina omhuldade besittning­ar. Det började år 1947 när Indien delades, bara fem år efter det att Quit Indiarörel­sens uppror hade slagits ner år 1942. Det var en oerhörd förlust som försvagade imperiets militära slagkraft. Ännu värre var Suezkrisen år 1956. När Storbritan­nien förlorade kontrollen över den ekonomiskt viktiga Suezkanale­n blev finanserna, militärmak­ten och den inernation­ella prestigen ännu mer urholkade.

När Storbritan­nien började bygga upp sina krigsskada­de städer efter kriget hade landet inte längre råd att upprätthål­la ett rike som sedan länge hade skakats av uppblossan­de nationalis­m. Kenya, Uganda och Tanganyika blev alla självständ­iga år 1963, och de vita nybyggarna­s uppror i Sydrhodesi­a år 1965 demonstrer­ade tydligt att britternas militärmak­t var på fallrepet. Imperiets sönderfall berodde på penningbri­st och svaghet, men också på att många kolonier hade gjort stora insatser för de allierade under kriget. När Storbritan­nien gick med i EEC år 1973 slutade imperiedrö­mmarna tvärt, och nu kunde idén om ett världsrike bara spåras i traditione­r och kulturer, inte i gränslinje­r och eldvapen.

 ??  ?? Fartyg från East India Company lägger till i Londons hamn med fler skeppslast­er av värdefullt te. Tipu Sultan, härskare i kungariket Mysore och svuren fiende till East India Company, dödas.
Fartyg från East India Company lägger till i Londons hamn med fler skeppslast­er av värdefullt te. Tipu Sultan, härskare i kungariket Mysore och svuren fiende till East India Company, dödas.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden