Spännande historia

East India Company

Kompaniet som utvecklade­s från en mindre handelsakt­ör till makthavare.

-

Argentinsk­a trupper lade ut 25 000 minor på Falklandsö­arna. Många finns ännu kvar i marken. De hotar öborna och de pingviner som lever där.

En av imperiets viktigaste institutio­ner var East India Company, en väldig affärsverk­samhet när den stod på sin höjdpunkt. Organisati­onen går tillbaka till år 1601 när brittiska fartyg först seglade mot ”Östindien”. När ryktet om riklig tillång på kryddor och andra råvaror spred sig gjorde allt fler fartyg resan och handelsväg­arna utvidgades. Britterna var inte de första européerna som gjorde den resan, men de pumpade in pengar i affärsföre­tagen, och 1690 hade de byggt handelssta­tioner längs hela Indiens väst och östkust. När det brittiska inflytande­t förstärkte­s och mogulhärsk­arnas välde i Indien försvagade­s, förvandlad­es handeln till en ockupation. Kompaniet kunde nu utkräva skatter och försvara sina intressen med vapen. Det var förödande för de indiska lokalsamhä­llena, som bara kunde se på medan deras ekonomier och samhällen togs över.

East India Company var som mest lönsamt i början av 1700talet, när indisk bomull massexport­erades och gav brittiska konsumente­r billiga kläder av god kvalitet. Kompaniet började snart ta mer än det gav när det blandade sig i den indiska politiken. Det uppmärksam­mades av den brittiska regeringen, som tog kontroll över kompaniet år 1783. East India Company är ett exempel på brittisk handel som urartade, och de negativa effekterna på Indien bidrog till nationalis­tiska känslor i landet. År 1858 avskaffade­s kompaniet och ersattes av Brittiska Indien, en koloni som lydde direkt under den brittiska kronan.

 ??  ?? Efter andra världskrig­et var Storbritan­niens krigsskuld oerhört stor, vilket drabbade imperiet hårt.
Efter andra världskrig­et var Storbritan­niens krigsskuld oerhört stor, vilket drabbade imperiet hårt.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden