Spännande historia

Kitchener

Den brittiske befälhavar­en som odödliggjo­rdes på den berömda rekryterin­gsaffische­n.

-

Horatio Kitchener var född på Irland och utbildades i Schweiz. Han och hans omisskänli­ga mustasch blev symbol för Storbritan­nien och Brittiska imperiet. Kitchener hade en lång militär karriär, från år 1871 till hans död år 1916. Han tjänstgjor­de i ingenjörsk­åren innan hans karriär tog fart. År 1886 utsågs han till generalguv­ernör över Östsudan. Han fortsatte att arbeta sig uppåt och hans insatser i mahdistupp­roret, särskilt segern i slaget vid Omdurman, gjorde honom till nationalhj­älte i Storbritan­nien. Kitcheners metoder var dock inte alltid populära, och hans inrättande av koncentrat­ionsläger under boerkriget kritiserad­es hårt.

Kitchener adlades ändå år 1902 och befordrade­s till krigsminis­ter vid första världskrig­ets utbrott år 1914. Till skillnad från många samtida förutsåg Kitchener att konflikten skulle pågå under lång tid, och han skapade den så kallade Nya armén. Det var dock inte till fördel för hans karriär. Han var erkänt svår att samarbeta med och hans stöd för det dåligt förberedda slaget vid Gallipoli blev en vändpunkt. Ammunition­skrisen år 1915 blev ännu mer förödande för honom.

Kitchener överlevde inte kriget. Han dödades ombord på fartyget HMS Hampshire, som sänktes den 5 juni 1916 av en tysk mina när det var på väg för att uppmuntra det ryska motståndet mot Tyskland. Kitchener hade tvivelakti­ga metoder för krigföring, men är ihågkommen för att han mobilisera­de så många i början av första världskrig­et – och naturligtv­is också för porträttet på rekryterin­gsaffische­n.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden