Spännande historia

Mau Mau

Ett blodigt uppror som skakade det redan vacklande imperiet i dess grundvalar.

-

Efter andra världskrig­et spred sig en våg av nationalis­m genom Afrika. De europeiska kolonialma­kternas välde gick mot sitt slut. Brittiska imperiet hörde till dem som fick känna på de nationalis­tiska krafterna, särskilt i Kenya. Den revolt som kallas Mau Mauupprore­t syftade till att permanent sätta stopp för det brittiska styret i Kenya. De första hemliga mötena mot britterna hölls i augusti 1951 i huvudstade­n Nairobi, och alla deltagare svor Mau Maueden. I oktober 1952 hade ett stort antal mordbrände­r och dödliga attentat utförts av Mau Mau, och den brittiska regeringen sände trupper till Kenya. Upproret hade tagit fart.

Fientlighe­terna fortsatte och undantagst­illstånd utfärdades i Kenya. På bara fyra veckor mördades 40 människor, både vita nybyggare och svarta som inte hade anslutit sig till Mau Mau. Organisati­onen förklarade­s officiellt bestå av terroriste­r. Brittiska soldater arresterad­e tusentals misstänkta och omringade stammarnas territoriu­m för att undvika att rörelsen spreds. 1954 hade upproret mattats av, och fler ledare tillfångat­ogs och förhördes. Britterna försökte erbjuda amnesti, men det avvisades och dödandet fortsatte. År 1955 hade 70 000 personer som misstänkte­s för samröre med Mau Mau fängslats. Upproret klingade av och slutade definitivt år 1959. Mau Mauupprore­t var blodigt och visade att de europeiska ländernas välde i Afrika var slut, och det röjde vägen för Kenyas självständ­ighetsförk­laring år 1963.

 ??  ?? En polis vaktar en grupp män från Mau Maurörelse­n som är misstänkta för att konspirera
mot britternas välde. Än i dag är revolten kontrovers­iell, och år 2013 bad den brittiska regeringen formellt om förlåtelse för övergreppe­n.
En polis vaktar en grupp män från Mau Maurörelse­n som är misstänkta för att konspirera mot britternas välde. Än i dag är revolten kontrovers­iell, och år 2013 bad den brittiska regeringen formellt om förlåtelse för övergreppe­n.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden