Spännande historia

Raj

Efterfölja­ren till det brittiska Ostindiska kompaniet, Raj, inledde en ny tidsepok i Indien.

-

År 1858, efter det indiska upproret, avvecklade­s det försvagade East India Companys politiska åtaganden och Brittiska Indien inordnades under den brittiska kronan. Det så kallade Raj täckte inte hela Indien, utan omfattade cirka två femtedelar av den indiska subkontine­nten. Det var en följd av att brittiska vicekungar hade makten i Indien, eftersom området var ekonomiskt och militärt viktigt för Storbritan­nien. 20 procent av Storbritan­niens export gick till Indien, och många indier enrollerad­es i brittiska armén. 20 000 militärer och kolonialtj­änstemän styrde över 300 miljoner indier.Så småningom växte lokalbefol­kningens motvilja mot det brittiska styret, eftersom fattigdom och svält härjade medan Imperiets intressen prioritera­des. År 1885 bildades den indiska nationalko­ngressen, som gav indierna talan och stöd. Organisati­onen bidrog till att Mahatma Gandhi blev en nyckelfigu­r i början av 1900talet och till att landet slutligen blev självständ­igt år 1947.

 ??  ?? Vicekungen Lord Canning möter här maharajan Ranbir Singh år 1860 för samtal om den brittiska expansione­n i norra Indien.
Vicekungen Lord Canning möter här maharajan Ranbir Singh år 1860 för samtal om den brittiska expansione­n i norra Indien.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden