Spännande historia

Ugandajärn­vägen

”Lunatic Express”, det galna projektet för att dra järnväg genom Uganda och Kenya.

-

Ugandajärn­vägen, som omfattade 1 062 kilometer räls, började byggas den 30 maj 1896. Två år senare lämnade det första tåget stationen i Mombasa. Järnvägen var ett favoritpro­jekt för George Whitehouse, en veteran bland järnvägsby­ggarna i England, Sydafrika och Indien. Flera av de första lokomotive­n på linjen var begagnade och importerad­es från Indien.

31 983 indier skickades till Afrika för att bygga järnvägen ihop med några tusen östafrikan­er. Arbetsförh­ållandena var svåra och arbetarna kunde tvingas jobba utan vatten, på grund av förseninga­r eller urspårning­ar. Den farligaste delen av arbetet var dock de så kallade ”människoät­arna från Tsavo”. När järnvägsbr­on över floden Tsavo skulle byggas attackerad­es arbetarna av lejon som dödade ett tjugotal av dem.

Det lurade många faror längs linjen, men år 1901 stod den till sist färdig. Ugandajärn­vägen blockerade tyskarnas inflytande i området och gav britterna ökad kontroll över Nilen och den östafrikan­ska kusten. Lokalbefol­kningen ogillade järnvägsli­njen och kallade den ”järnormen”. Massakern i Kedong år 1895 resulterad­e i 500 döda när en arbetarkon­voj attackerad­es av massajer som var rasande över att två flickor sades ha blivit våldtagna. Delar av linjen är öppna än i dag och ingår i det kenyanska statliga järnvägsnä­tet.

 ??  ?? Uganda ingick i Brittiska Östafrika och en hel del ugandier anlitades som rallare. Hela järnvägen drogs i själva verket genom Kenya och bidrog till Nairobis framväxt.
Uganda ingick i Brittiska Östafrika och en hel del ugandier anlitades som rallare. Hela järnvägen drogs i själva verket genom Kenya och bidrog till Nairobis framväxt.
 ??  ?? De värdefulla tebladen forslades till Storbritan­nien i särskilda tekistor som kallades caddies.
De värdefulla tebladen forslades till Storbritan­nien i särskilda tekistor som kallades caddies.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden