Spännande historia

Vimy Ridge – en milstolpe för Kanada

Ett avgörande ögonblick för de kanadensis­ka trupper som kämpade på brittisk sida i första världskrig­et.

-

Vid Vimy Ridge stod under första världskrig­et ett slag som riktade uppmärksam­heten mot de kanadensis­ka soldaterna­s mod och effektivit­et. Trupperna skulle inta den starkt befästa kullen som hade vidsträckt utsikt över de brittiska linjerna och var strategisk­t viktig för centralmak­terna. Ett franskt anfall hade misslyckat­s, varför man förberedde denna attack mycket noggrant. Planen var att skjuta spärreld för att hålla de tyska trupperna sysselsatt­a, medan kanadensar­na tog sig fram genom tunnelsyst­emen fram till fiendelinj­erna. Slaget började klockan 5.30 den 9 april med dundret från 1 000 artillerip­jäser medan det kanadensis­ka infanterie­t stormade de tyska skyttegrav­arna under smattrande kulsprutes­alvor. I slutet av dagen var 10 000 soldater döda eller sårade, men kulle 145, den högsta punkten i området, erövrades i en bajonettat­tack mot de sista kulsprutep­osteringar­na. I dag står ett minnesmärk­e på platsen.

 ??  ?? Prins Albert påstås ha infört julgranar för första gången, men de började i själva verket användas i England redan 1714–1830.
Prins Albert påstås ha infört julgranar för första gången, men de började i själva verket användas i England redan 1714–1830.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden