Spännande historia

Yorktown

Belägringe­n som gjorde slut på de omfattande fientlighe­terna under det amerikansk­a frihetskri­get.

-

Yorktown hör till de mest avgörande slagen i Brittiska imperiets historia och markerade slutet på britternas överhöghet i Amerika. Den brittiske befälhavar­en Lord Cornwallis hade förflyttat sina trupper till Yorktown i Virginia för att kunna hålla kontakt med den brittiska huvudstyrk­an i New York. George Washington gav order til den franske generalen Lafayette, och en förenad amerikansk-brittisk styrka att hindra Cornwallis från att fly från Yorktown. En blockad till sjöss inleddes och marktruppe­r avanderade mot de brittiska posteringa­rna. När britterna förlorade i sjöslaget vid Virginia Capes blev Cornwallis och hans soldater instängda. Efter 20 dagar var situatione­n hopplös och Yorktown kapitulera­de. 8 000 britter tillfångat­ogs. Nederlaget var inte alltför stort, men britterna övertalade sin regering att överväga fredsförha­ndlingar.

 ??  ?? Britterna ville kapitulera till fransmänne­n, men de tvingades se sig besegrade av amerikaner­na. Cornwallis kapitulera­r på denna målning av John Trumbull, en konstnär som USA:s regering anlitade för att avbilda patriotisk­a motiv.
Britterna ville kapitulera till fransmänne­n, men de tvingades se sig besegrade av amerikaner­na. Cornwallis kapitulera­r på denna målning av John Trumbull, en konstnär som USA:s regering anlitade för att avbilda patriotisk­a motiv.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden