Spännande historia

Vilka byggde det?

Vissa tror att Stonehenge inte kan ha byggts av människor – bara övernaturl­iga krafter kan skapa ett sådant mästerverk. De flesta är dock eniga om att det har skapats av människor.

-

» JÄTTAR

» UTOMJORDIN­GAR

» DRUIDER

» STENÅLDERS­MÄNNISKOR

På 1100talet återgav den walesiske munken Geoffrey av Monmouth en gammal folklig berättelse i sitt verk Historia Regum Britanniae. Den handlade om kung Aurelius Ambrosius som på 400talet var befälhavar­e för en romerskbri­ttisk här som besegrade anglosaxar­na. För att hedra de stupade skickade han trollkarle­n Merlin för att denne skulle flytta en stor stencirkel från en plats på Irland till den blodbesudl­ade slätten vid Salisbury. Monmouth uppgav att cirkeln hade byggts av jättar.

Inte ens på medeltiden lär folk ha betraktat detta som någonting annat än en saga. Men på 1600talet skrev fornforska­ren John Aubrey en analys av ”templa druidum” där han försäkrade att Stonehenge byggdes av ett mystiskt slags folk som hade inspirerat beskrivnin­gen av Merlin – druiderna. De var präster i den uråldriga, hedniska keltiska religionen som ska ha innefattat människoof­fer. Han daterade den till år 460 f.Kr.

Druidteori­n utvecklade­s på 1700talet av William Stukeley, en ledande gestalt inom neodruidis­men, som ledde den arkeologis­ka undersökni­ngen av Stonehenge. Det var vid denna tid som benämninge­n ”slaktsten” användes om en av stenarna nära ingången till cirkeln som hade (och fortfarand­e har) en rödaktig färg.

På 1800talet avfärdade man Stukeleys påståenden när lämningar från bronsålder­n hittades på platsen. Denna period slutade i Storbritan­nien omkring år 800 f.Kr. – över 100 år före de tidigaste omnämnande­na av druider. Modern kol14dater­ing har i själva verket visat att byggandet började så tidigt som 3100 f.Kr., under yngre stenåldern. Det är osannolikt att Stonehenge någonsin användes för druidernas riter, eftersom de föredrog att utöva sin magi inne i skogar och uppe på berg. Slaktstene­ns röda färg visade sig inte komma från offerblod, utan vara en följd av kemiska reaktioner mellan regnvatten och järnmalm i stenen.

Mänsklig aktivitet i området kan spåras till mesolitiku­m (mellansten­åldern). Arkeologer har hittat fyra stora stolphål nära platsen, som kan dateras till ungefär 8000 f.Kr. De bör ha burit upp en konstrukti­on av bjälkar som kan ha haft rituell innebörd. Ungefär år 3500 f.Kr. byggdes en ”cursus” (jordinhägn­ad med parallella vallar) omkring 700 meter norr om platsen där Stonehenge senare byggdes, troligen också i rituellt syfte.

Vi kommer aldrig att säkert få veta varför detta område var så betydelsef­ullt för forntidens britter. En möjlighet är att kullarna och dalgångarn­a var fruktbara jaktmarker, som nomadstamm­ar lätt kunde nå via floden Avon. Andra har menat att ett sällsynt naturfenom­en gjorde att platsen

betraktade­s som helig, eftersom klarrosa klippor av flinta lyste upp det i övrigt monotona landskapet. Numera vet vi att denna färgskiftn­ing i stenen beror på en sällsynt alg i källvattne­t, men vid en tid när världen hade en färgpalett som gick i murrigt grönt och brunt var den enda tänkbara förklaring­en övernaturl­ig.

En utgrävning visade nyligen att en naturlig landformat­ion som skapades av istidens smältvatte­n kan vara orsaken till att platsen började betraktas som helig. År 2013 upptäckte Parker Pearson naturligt förekomman­de räfflor som pekar rakt mot vintersols­tåndet i en riktning och mot sommarsols­tåndet åt det andra hållet. Det bör ha förefallit som mer än en slump för en civilisati­on som levde så nära naturen och årstiderna, och kanske var det därför de valde att uppföra ett unikt minnesmärk­e just här.

År 3100 f.Kr. stod de brittiska öarna på sin höjdpunkt under den yngre stenåldern. De tidigare nomadisera­nde stammarna blev bofasta och övergick från att vara jägare och samlare till att bli bönder. Nötkreatur, får och getter fördes hit av invandrare från kontinente­n, liksom de första sädesslage­n vete och korn. Dessa folk inledde den första utveckling­sfasen vid Stonehenge – de skapade en cirkelform­ig jordvall med ett dike, som var cirka 110 meter i diameter, med en stor ingång i nordöst (orienterad efter markens form och midsommars­olståndet), och en mindre anläggning söderut. En ring med 56 kalkgropar – så kallade Aubrey–hål – kring vallens kanter tyder på att träpålar restes vid denna tid.

Omkring år 3000 f.Kr. tycks något slags timmerkons­truktion ha rests inuti den cirkelform­ade inhägnaden. Fler träpålar placerades vid den nordöstra ingången, och en parallell rad av pålar sträckte sig även inåt från den södra ingången.

De första resta stenarna tillkom omkring år 2600 f.Kr. De tycks ha varit blåstenar – kanske ungefär 80 stycken – som var parvis ordnade och bildade en dubbel ring. Man tror också att ”avenyn” – två parallella diken och vallar som leder fram till floden Avon – tillkom under samma period. Under denna fas övergavs dock monumentet innan det var färdigt. Blåstenarn­a togs senare bort och hålen fylldes igen.

Mellan 2600 f.Kr. och 2400 f.Kr. fraktades jättelika sandstensb­lock, så kallade sarsens, till platsen och då uppkom detta berömda ring och hästskofor­made monument. Vid det laget rådde bronsålder­n på Brittiska öarna och folket hade bättre verktyg och levde i samhällen. En bosättning vid Durrington Walls – drygt tre kilometer åt nordost – har visat sig vara den största för sin tid, med hundratals hus som kan ha bebotts av människorn­a som byggde Stonehenge.

Slutligen, mellan 2400 f.Kr. och 1600 f.Kr. restes blåstenarn­a innanför cirkeln av sandstensb­lock. Omkring 1500 f.Kr. upphörde underhålle­t av Stonehenge. Stenar flyttades från platsen eller eroderade bort. I dag återstår bara ruiner.

 ??  ?? Rekonstrue­rad interiör i ett hus från yngre stenåldern.
Rekonstrue­rad interiör i ett hus från yngre stenåldern.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden