Spännande historia

Hur transporte­rades stenarna?

Rekonstruk­tioner har visat att det går att förflytta stenarna utan maskiner, men vissa är skeptiska till att människor kan ha rubbat dessa jätteblock.

-

» RUNDA TIMMERSTOC­KAR

» KULLAGER

» GLACIÄRER

» MAGI

Sandstensb­locken, sarsens, som bildar Stonehenge­s yttre cirkel är enormt stora. Varje block är cirka 4 meter högt, 2 meter brett och väger cirka 25 ton. Från början fanns det 30 sådana i cirkeln och 30 något mindre överliggar­e ovanpå dem.

Men de tio stenarna som bildar hästskon i mitten är ännu större. Den minsta är 6 meter hög och den största drygt 7 meter, och dessa sandstensb­lock väger upp till 50 ton vardera. Sannolikt kom de från ett stenbrott som ligger över tre mil från platsen. Blåstenarn­a som väger fyra ton var kommer dock inte från trakten. År 1923 föreslog geologen Herbert Henry att de kom från Preseliber­gen i Pembrokesh­ire i Wales – drygt 22 mil från platsen. Hur en så primitiv civilisati­on kan ha transporte­rat och rest dessa stenar utan moderna maskiner eller ens metallverk­tyg är en fråga som har förbryllat historiker i flera hundra år. Man förstår varför medeltida besökare på platsen drog slutsatsen att magi var den enda förklaring­en.

I dag är den mest populära teorin att blåstenarn­a fraktades på floden med flottar och på land med runda timmerstoc­kar – trädstamma­r som hyvlades och lades sida vid sida. Andra menar att träslädar användes, kanske i kombinatio­n med sådana stockar. Sandstensb­locken var för tunga att transporte­ras på vattnet, så man kan bara ha använt timmerstoc­kar på land. Man räknar med att 500 män som använde läderrep kunde dra ett enda sandstensb­lock medan 100 män behövdes för att lägga de jättelika timmerstoc­karna längst fram.

Tekniken krävde att man kunde bearbeta hårda ytor och gräva djupa diken, och man har inte hittat några belägg för det. Man har emellertid hittat ett antal mystiska stenklot nära monument som liknar Stonehenge i Aberdeensh­ire i Skottland.

De är ungefär lika stora som cricketbol­lar och på millimeter­n när lika stora, vilket tyder på att de var avsedda att användas tillsamman­s.

Fyndet gör att vissa arkeologer menar att sandstensb­locken flyttades med kullager som sattes in i rännor som gjordes i timmerplan­kor. När stenarna lades på en slädliknan­de plattform kunde de dras och knuffas fram på plankorna. Ett experiment som utfördes år 2010 vid University of Exeter visade att detta faktiskt var möjligt.

Ändå har vissa arekologer fortfarand­e svårt att tro att stenålders­människor kan ha genomfört en sådan ingenjörsb­edrift. Från 1970talet har geologer lagt fram andra teorier som bygger på att stenblocke­n förflyttad­es av istidens glaciärer och då hamnade nära platsen för Stonehenge.

Bortsett från kontrovers­erna kan vi vara ganska säkra på att sandstensb­locken formades med hammarsten­ar av flinta och sandsten. Sådana finns i hundratal på platsen. De större användes säkert för att slå spån från stenarna, och de mindre för att jämna till ytan. Högst upp på de resta stenarna hade man huggit tappar. De vältes ner i hål som var två meter djupa och som grävdes med hackor av horn. Man reste stenarna med hjälp av träställni­ngar och rep. Hålen hade en sluttande och en rak sida, och botten passade exakt till stenen. Motvikter av sten kan ha använts för att få upp stenen. När den väl var på plats fylldes hålet med tätt packad jord.

Även överliggar­na formades med hammarsten­ar, och på undersidan karvade man ut hål som passade i pluggarna som fanns på de resta stenarnas ovansidor. Kanterna försågs med åsar och rännor som fogades ihop ungefär som när man laskar träföremål. När överliggar­na var färdiga hissades de upp med hjälp av träplattfo­rmar eller sköts på plats längs ramper av jord som hade skottats upp mot de resta stenarna.

 ??  ??
 ??  ?? Man tror att slädar av trä och runda timmerstoc­kar användes för att förflytta stenarna.
Man tror att slädar av trä och runda timmerstoc­kar användes för att förflytta stenarna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden