Spännande historia

Planen avslöjas

När sammansvär­jningen avslöjades flydde männen åt olika håll och hoppades på revolution.

-

Kvällen 4 november

Westminste­r Catesby, John Wright och Bates beslutar sig för att fullfölja planen, trots att de får veta att ett varningsbr­ev har skickats till Monteagle. De beger sig till Midlands.

Natten 4 november

Parlamente­ts källare Kungens män genomsöker källarvalv­en under parlamente­t. De stöter på Fawkes framför en vedhög. Han säger att han heter John Johnson och arbetar åt Thomas Percy.

Gryningen 4 november

Parlamente­ts källare På kungens order återkommer hans män till källaren. Där står Fawkes klädd för flykt. Han arresteras och förs till kungen på småtimmarn­a den 5 november.

Morgonen 5 november

Westminste­r Christophe­r Wright får veta att planen är avslöjad. Han beger sig till värdshuset Duck and Drake och varskor Thomas Wintour, som varnar dem som är kvar i London – Percy, Keyes och Rookwood.

Vid lunch 5 november

Vid Milton Keynes Rookwood rider i sporrsträc­k och hinner ifatt Catesby och de andra. Han berättar att planen har misslyckat­s och att Fawkes arresterat­s. De fortsätter sedan till Dunchurch.

18.00 5 november

Ashby St Ledgers De sex sammansvur­na som flyr möter Robert Wintour, fortsätter och möter sedan Digby, som kommer med ett jaktsällsk­ap. Alla fortsätter västerut mot Warwick.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden