Spännande historia

Krutkonspi­rationen

Var det en politisk sammansvär­jning?

-

Mysteriet

Många misstankar kring konspirati­onen har handlat om Lord Salisburys roll. Det var Salisbury som blev varnad av Monteagle när denne hade fått brevet, och hans märkliga handlande har fått många att undra om han visste mer än han ville erkänna. För det första informerad­e han inte omedelbart kungen, som var ute på jakt och inte kom tillbaka på flera dagar, om konspirati­onen. Salisburys inblandnin­g i konspirati­onen började redan innan brevet kom, eftersom han visste om att någonting var i görningen. När kungen hörde talas om brevet förnekade Salisbury att han hade känt till det och lät kungen få hela äran. Det kan ha varit ett slugt politiskt drag, eller också ligger det någonting annat bakom hans handlande.

Motivet

Att konspirati­onen misslyckad­es gynnade i högsta grad kungen. Parlamente­ts tacksamhet mot monarken gjorde att det beviljade förvånansv­ärt stora anslag åt honom, och detta skedde tack vare Salisbury. Han var en äregirig man och utnyttjade skickligt situatione­n för att förbättra sin ställning hos kungen och lät denne införa ännu fler antikatols­ka lagar. Salisbury var ännu mer negativ mot katolicism­en än kungen själv, och han ville utrota den katolska tron i England för gott.

Hans inblandnin­g

Konspirati­onsteoreti­ker menar att Salisbury själv kan ha tänkt ut hela planen, dragit in ledande katolska agitatorer och skickat iväg brevet till Monteagle. Andra tror att Salisbury infiltrera­de gruppen före avslöjande­na i brevet och att han visste att han skulle kunna använda det för att underblåsa hatet mot katolikern­a.

Belägg

Det främsta belägget för att det skulle kunna vara så är att det gick lätt för konspiratö­rerna att genomföra sina planer. Att de lyckades skaffa 36 tunnor krut i ett land där kruthandel­n kontroller­ades av regeringen, och lagra dem under parlaments­byggnaden, är närmast ett underverk. Men bristen på konkreta bevis gör det svårt att förklara hela konspirati­onen. Om det var Salisbury som låg bakom den är det osannolikt att alla skulle ha erkänt sig skyldiga, eftersom de visste att de ändå skulle dö. Det är mer sannolikt att Salisbury var en smart opportunis­t som utnyttjade situatione­n så mycket han kunde när han väl hade fått reda på sanningen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden