Spännande historia

MADAME MAO INGRIPER

-

Omkring år 1960 ville Maos tidigare kommunisti­ska bundsförva­nter, till exempel Deng Xiaoping, knyta närmare kontakter med Ryssland – och bli av med Mao, men det var omöjligt att störta revolution­ens affischnam­n. Man försökte i stället tränga undan honom och göra honom till en symbolfigu­r utan reell makt.

Men Mao var slug och beräknande. Han ville inte släppa taget. Revolution­en hade gett honom makten, och revolution­en skulle hjälpa honom att behålla den – den här gången skulle det utbryta en kulturrevo­lution. Mao bad sin (fjärde) hustru Jiang Qing, även känd som Madame Mao, om hjälp.

Jiang Qing var före detta filmstjärn­a och allmänhete­n beundrade henne. Äktenskape­t var dock kärlekslös­t och formellt, och hon hade ett häftigt humör. Men Mao litade på henne, och eftersom hon ägnade sig åt kultur fick hon iscensätta kulturrevo­lutionen. I maj 1966 tillkännag­av Mao att alla konstarter skulle bli politiska, och utsåg Madame Mao till arméns konstnärli­ga rådgivare. Hon började genast fördöma konstnärer och verk som hon ansåg vara kapitalist­iska.

I tio år utsattes kineserna för Madame Maos censur och propaganda­kampanjer. All utländsk konst förbjöds, och en miljard människor uppmanades att se de få propagandi­stiska filmer och pjäser som hon tillät. Dessa sockersöta verk hade alla samma budskap – det är en stor ära att offra sig för revolution­en. För en hel generation kinesiska barn var detta det överväldig­ande budskap som hamrades in i dem. De programmer­ades till att döda och dö för kulten av ordförande Mao.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden