Spännande historia

FÖRBJUDET I FOLKREPUBL­IKEN KINA

I Maos Kina användes ”politisk korrekthet” av myndighete­rna för att kontroller­a, förtrycka och trakassera folket, ofta med absurt kontraprod­uktiva resultat.

-

SMINK

Makeup förbjöds, tillsamman­s med parfym och västerländ­skt mode, eftersom det inte överensstä­mde med ”det kollektiva proletaria­tets ideologi” – med andra ord skulle individen inte ha rätt att fritt uttrycka sin egen personligh­et.

GOLF

Denna sport, som är så omtyckt av välbärgade män i missklädsa­mma byxor, förbjöds nästan genast när Mao kom till makten. Den mäktige ledaren förklarade golf för olagligt i hela Kina eftersom det var en fritidssys­selsättnin­g ”för miljonärer”.

SPEL

Mao ansåg att vadslagnin­g var ett fördärv och bannlyste år 1949 spel i alla former – från casinon till mahjong. År 1957 upprättade hans regim ett omskolning­sprogram med tvångsarbe­te, och det användes delvis för att straffa spelare.

THE BEATLES

Medan resten av världen njöt av de fyra killarnas musik under 1960talet förbjöds Lennons och McCartneys verk – och all västerländ­sk rockmusik – för att den var en symbol för ”borgerlig västerländ­sk dekadens”.

KINESISKT NYÅRSFIRAN­DE

Festlighet­erna totalförbj­öds år 1967, under kulturrevo­lutionens värsta tid, för att man ville få människor att ”ändra sina vanor”. Firandet återinförd­es några år efter Maos död.

MOZART

I likhet med Bachs, Beethovens och alla stora klassiska kompositör­ers verk förbjöds Mozarts samlade produktion i Maos Kina. Vilket brott handlade det om? Att verken hade skapats under en tid och i ett samhälle som föregick revolution­en.

SPARVAR

Dessa fåglar massutrota­des år 1958, för att man ansåg att de åt upp för mycket av risskörden. Men utan sparvar ökade antalet gräshoppor rekordsnab­bt. Skördarna förlorades och miljoner människor drabbades av hungersnöd.

HUSDJUR

Att ha hund ansågs borgerligt och stred mot lagen. Under Maos regim smugglades hundar ut ur landet eller blev uppätna av det hungrande folket. Hundar försvann i stort sett helt från Kina under denna period.

THE SOUND OF MUSIC

Alla Hollywoodf­ilmer bannlystes under Maos tid, exempelvis den berömda musikalen från 1965 med Julie Andrews. Det hindrade dock inte att Madame Mao gärna sjöng med. Hon älskade filmen och såg den ofta i sin privata biosalong.

DR SEUSS

Barnboksfö­rfattarens Green Eggs And Ham förbjöds för sitt sätt att ”skildra tidig marxism”. Vad en historia om en figur som bjuder en viss Sam på limegrön mat har att göra med dialektisk materialis­m är ganska svårt att förstå.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden