Spännande historia

Pompejis stora gåvor

Arkeologer har gjort spektakulä­ra och spännande fynd som säger mycket om livet i Pompeji.

-

Erotisk konst

Ett antal erotiska konstverk har hittats på flera platser i Pompeji, där man ser många par som ägnar sig åt sexuellt umgänge. De visar unika detaljer om hur befolkning­en i Pompeji levde och ger värdefulla kunskaper om måleritekn­iker och material.

Porträttet av Paquius Proculo

Detta är förmodlige­n den viktigaste fresken som har hittats i Pompeji. Porträttet föreställe­r ett medelklass­par i Pompeji. Han bär en toga och håller i en rotulus, vilket tyder på att han ägnade sig åt offentlig verksamhet, och hon håller i en stylus och en vaxtavla, vilket visar att hon var bildad och kunde läsa och skriva.

Alexanderm­osaiken

Mosaiken som upptäcktes i Faunens hus i Pompeji föreställe­r slaget mellan Alexander den stores och Darius III av Persiens härar. Det är ett viktigt fynd och en av de mest kända bilderna av Alexander som har bevarats, och ett utsökt exempel på romersk mosaik. Dessutom påminner bilden om att Pompeji har förromersk­a anor.

Gravstatyn

Denna gravstaty är imponerand­e i sin storlek och konstnärli­ga förfining. Den beställdes av en förmögen familj i Pompeji som utsmycknin­g på en familjegra­v. Syftet var att påminna levande och döda om den avlidnes stordåd och dygder. Den berättar också för arkeologer­na att familjen var inflytelse­rik och förmögen.

Inskrifter

Överallt i Pompeji finns det intressant­a inskrifter som har ristats i sten. De hjälper arkeologer­na att ta reda på mer om livet i staden, för män, kvinnor och barn. På en inskrift i stadens basilika kan man läsa: ”Lucilla ex corpore lucrum faciebat”, vilket betyder ”Lucilla tjänade pengar på sin kropp”.

Vettiis hus

En av de mest berömda och praktfulla bostäder som har grävts ut i Pompeji, Vettiis hus, ägdes av två frigivna slavar och tack vare den varsamma utgrävning­en finns mycket av byggnaden, föremålen och freskerna kvar än i dag. Platsen är viktig för att den visar hur välbeställ­da stadsbor levde, och vilken teknik och planlösnin­g som användes när deras bostäder byggdes.

Rester av människorn­a

Tack vare 1800talsar­keologen Giuseppe Fiorellis gipsavgjut­ningar av katastrofo­ffer i Pompeji har vi en tydlig, skrämmande bild av hur många stadsbor som dog när Vesuvius fick sitt utbrott. De förvridna kropparna har blivit en symbol för Pompeji och lockar arkeologer från hela världen till staden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden