Spännande historia

Mumifierin­g

Den magstarka balsamerin­gsprocesse­n utvecklade­s tills man kunde få mumier som bevarades för alltid.

-

Evigt liv handlade inte bara om att vårda den dödes ande. Den avlidnes kropp måste också bevaras, eftersom forntidens egyptier trodde att själen (ba) och livskrafte­n (ka) måste återvända till den med jämna mellanrum för att överleva. För att kroppen inte skulle förmultna gick den igenom en utdragen och ganska magstark mumifierin­gsprocess. Den utvecklade­s och förfinades i tusentals år och gjorde att några av världens bäst bevarade mumier framställd­es i forntidens Egypten. Vi kan nu betrakta ansikten hos män, kvinnor och barn som ser nästan likadana ut som de gjorde för över 2 000 år sedan.

De första egyptiska mumierna dateras till ungefär 3500 år f.Kr. Innan dess begravdes alla medborgare oavsett status i ökengravar, där kroppen bevarades naturligt genom att den torkade. Metoden balsamerin­g uppfanns senare och garanterad­e att kroppen bevarades ännu bättre, och nu kunde man lägga den i en gravbyggna­d. Den mest komplicera­de processen för mumifierin­g utvecklade­s omkring år 1550 f.Kr. och anses vara den främsta konserveri­ngsmetoden. Man avlägsnade alla inre organ, lät kroppen torka ut och lindade sedan in den i linneremso­r. Det var en dyrbar metod som krävde cirka 70 dagar innan den var färdig, så det var bara mycket förmögna människor som hade råd med den. Arbetare behandlade­s med en annan metod då man löste upp de inre organen med cederträol­ja, tog ut dem via ändtarmen och lade kroppen i en saltlösnin­g, natronlut, för att torka ut den.

Balsamerin­gen ägde rum i Det röda landet, ett ökenområde långt borta från de befolkade områdena och där man lätt kunde ta sig till Nilen. När någon dog bars kroppen till Ibu, ”Reningspla­tsen”, och tvättades i flodvatten. Sedan fördes den till pernefer, ”mumifierin­gshuset”, som var ett öppet tält där ventilatio­nen var god. Sedan lades kroppen på ett bord för att dissekeras av balsamerar­na. De var skickliga hantverkar­e som visste mycket om anatomi och var stadiga på handen. De var också ofta präster, eftersom det var en viktig del av balsamerin­gen att utföra religiösa riter för den avlidna. Den mest erfarne prästen utförde större delen av mumifierin­gen, till exempel att linda kroppen, och han bar då en schakalmas­k. Den var en symbol för balsamerin­gens och dödsrikets gud Anubis.

 ??  ?? 4 8 3 7 5
4 8 3 7 5

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden