Spännande historia

Sir Arthur Rostron

KAPTEN PÅ RMS CARPATHIA, 1869-1940 Kaptenen som tog sig igenom isen för att hitta överlevand­e.

-

Rostron är en hjälte som ofta glöms bort eftersom han inte var ombord på Titanic den natten, men tack vare honom räddades ungefär 700 människoli­v. Han började sin karriär till sjöss vid 13 års ålder och blev senare befälhavar­e ombord på ångfartyge­t RMS Carpathia. Fartyget gick sin vanliga rutt mellan New York och Fiume när det kom nödrop från det sjunkande Titanic. Rostron beordrade genast fartyget att sätta kurs mot platsen där Titanic befann sig.

Det var ett stort beslut. Många andra fartyg hade tagit emot nödsignale­r, men på grund av det tjocka istäcket valde de att stanna över natten. Rostron och hans besättning tog sig fram genom isen så fort som möjligt och väjde för över 60 meter höga isberg. Mirakulöst nog klarade sig fartyget igenom de farliga farvattnen och Rostron, som var djupt troende, sade senare: ”Jag måste dra slutsatsen att det inte var min hand som höll i rodret.”

Det dröjde ungefär tre och en halv timme innan de kom fram, men Rostron passade på att förbereda fartyget för att ta emot de skeppsbrut­na. Han såg till att det fanns filtar, mat, dryck och medicinskt kunnig personal till hands. Tack vare hans goda ledarskap och mod kunde Carpathia ta upp 70 överlevand­e. Rostron hyllades och fick en silverpoka­l samt en guldmedalj av de överlevand­e. Han fick även många andra utmärkelse­r.

 ??  ?? Rostron blev senare kommendör av första klassen av den brittiska imperieord­en.
Rostron blev senare kommendör av första klassen av den brittiska imperieord­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden