Spännande historia

Harold Bride & Jack Phillips

TELEGRAFIS­TER, 1890-1956/1887-1912 Två män som vägrade lämna sina poster ända in i det sista.

-

Harold Bride och Jack Phillips arbetade som telegrafis­ter på Titanic. Bride hade just vaknat och skulle avlösa Phillips, som var trött efter ett långt nattpass när krocken inträffade. Märkligt nog kände ingen av männen inne i telegrafen stöten, och det var först när kaptenen kom och sade åt dem att skicka nödsignale­n som de insåg faran.

De båda männen förstod inte hur allvarlig situatione­n var. Bride skämtade om att Phillips borde sända det nya nödropet ”SOS” i stället för det gamla ”CQD”, för han skulle kanske aldrig få chansen igen. När situatione­n förvärrade­s arbetade Phillips träget med att sända nödsignale­r. Bride rusade fram och tillbaka, och överförde meddelande­n mellan telegrafen och kaptenen. Så småningom började strömmen ta slut. Medan oväsen och panik utbröt uppe på däck fortsatte Phillips envist att arbeta, och senare sade Bride: ”Den natten lärde jag mig att på allvar uppskatta honom och jag kände en djup vördnad när jag såg hur han stannade kvar och höll fast vid sitt arbete, medan alla andra rusade omkring. Jag kommer aldrig att glömma vad Phillips gjorde under de sista förfärliga 15 minuterna.” Medan Phillips fortsatte sitt arbete hämtade Bride flytvästar åt dem båda. Men så fort de vände ryggen mot dörren försökte en bestättnin­gsmedlem stjäla Phillips väst. Bride högg tag i mannen och Phillips slog honom medvetslös. När rummet började fyllas med vatten lämnade de tjuven åt sitt öde och rusade ut. Först nu lämnade de sina poster. Sedan delade de på sig. Bride gick mot den hopfällbar­a livbåten som var kvar ombord, och Phillips tog sig akterut. Det var sista gången Bride såg honom. När han försökte hjälpa till att lösgöra den hopfällbar­a båten spolades han överbord tillsamman­s med den. Han simmade bort från det sjunkande fartyget och tog sig till den hopfällbar­a båten. Så småningom hamnade han ombord på Carpathia, och fast han var svårt skadad hjälpte han fartygets telegrafis­t att skicka meddelande­n från de överlevand­e.

 ??  ?? Det finns uppgifter om att även Phillips lyckades ta sig till den hopfällbar­a båten, men de har inte kunnat bekräftas.
Det finns uppgifter om att även Phillips lyckades ta sig till den hopfällbar­a båten, men de har inte kunnat bekräftas.
 ??  ?? Jack Phillips var bara 25 år när han dog i katastrofe­n.
Jack Phillips var bara 25 år när han dog i katastrofe­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden