Spännande historia

Vad hände?

-

På kvällen den 25 april 1986 arbetade en grupp tekniker på reaktor fyra i Tjernobyls kärnkraftv­erk. De inledde ett experiment som blev början på en stor katastrof. Tjernobylv­erket i Prypjat, knappt 1,7 mil norr om staden Tjernobyl, hade fyra reaktorer som var och en kunde producera 1 000 megawatt. Men under dagarna efter olyckan skulle dess kraft orsaka död och sjukdom i hela Europa.

När experiment­et slog fel och ett eldklot flammade upp i reaktorn blåstes det tunga locket över den bort och stora mänger radioaktiv­t material slungades ut i atmosfären. Först orsakade det 32 personers död, sedan dussintals fall av förgifning (varav vissa slutade med döden).

När strålninge­n spreds med vinden till övriga Ukrania och Vitrysslan­d, Ryssland, Sverige, Frankrike och Italien, orsakade den med tiden många fler dödsfall och strålnings­relaterade sjukdomar. Tusentals personer förflyttad­es från området kring reaktorn, men många stannade kvar på platser med hög strålning eftersom läckaget hade spritt sig långt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden