Spännande historia

DAGARNA FÖRE MORDET

När Martin Luther King Jr närmade sig sin sista kväll i Memphis, stod den mångåriga medborgarr­ättsrörels­en på sin höjdpunkt.

-

År 1968, efter över tio år av aktivism, skulle reella förändring­ar äntligen bli verklighet för afroamerik­aner i USA. Trots att slaveriet avskaffade­s under Abraham Lincolns presidentt­id levde ickevita fortfarand­e i skuggan, plågades av segregatio­n och hade inte den jämlikhet som hyllades i konstituti­onen. Nu, när våren stod i full blom, hade Martin Luther King Jr och medborgarr­ättsrörels­en åstadkommi­t det som vissa trodde var otänkbart: de hade påverkat makthavarn­a till att ändra lagen.

Nu när lagen skulle underteckn­as om bara några månader var Kings sista dagar i livet fyllda av spänning. Rörelsen höll på att splittras och mer aggressiva element som Svarta pantrarna väckte negativ uppmärksam­het. Man gjorde framsteg, men upplopp höll på att bli lika vanliga som de fredliga protester som

King förespråka­de. Händelseut­vecklingen höll på att nå en kokpunkt.

Radikala förändring­ar inträffade naturligtv­is inte över en natt, men aktuella händelser satte fart på processen. Lagförslag­et om medborgerl­iga rättighete­r hade först presentera­ts av president John F Kennedy år 1963 – JFK var karismatis­k, men också stridslyst­en som politiker. Han var en kraft att räkna med, men till och med han stötte på patrull (och rop på ett motförslag) i senaten. När han mördades senare samma år skakades nationen, men presidentä­mbetet gick till Lyndon B Johnson, som var lika angelägen som sin företrädar­e om att alla amerikansk­a medborgare skulle vara jämlika.

King följde lagförslag­ets väg med stort intresse, och att han så ofta dök upp vid senatsförh­ören förenade de båda männen. King träffade president Johnson ett flertal gånger medan förslaget arbetades fram. När det började förverklig­as riktade King sin uppmärksam­het åt andra håll – särskilt mot behovet av att förbättra villkoren för USA:s allra fattigaste och mot att protestera mot Vietnamkri­get.

År 1968 började Martin Luther King Jr:s och medborgarr­ättsrörels­ens ansträngni­ngar äntligen slå igenom där det var viktigast – i regeringsk­retsarna. Tre år tidigare hade rörelsen hjälpt till att genomdriva den första lagändring­en för alla medborgare, oavsett hudfärg – rösträttsl­agen som äntligen gav afroamerik­aner juridiska rättighete­r. Nu höll King och de andra ögonen på sitt allra viktigaste mål: godkännand­et av 1964 års lag om medborgerl­iga rättighete­r.

Trots alla år som ledare för medborgarr­ättsrörels­en och trots att lagändring­en blev verklighet för afroamerik­aner i hela landet ledde King fortfarand­e förändring­ar på alla områden. År 1968 anordnade han ”kampanjen för de fattiga” som syftade till att ta itu med de svåra ekonomiska förhålland­en som isolerade samhällets fattiga.

Det var en multikultu­rell angelägenh­et. King var fast besluten att ta itu med alla fattiga amerikaner­s levnadsför­hållanden, oavsett vilken etnisk bakgrund de hade.

Den 28 mars tog King de första viktiga stegen i kampanjen. Han inriktade sig den här gången inte på Washington D.C., som han hade gjort tidigare, utan på Memphis och den pågående strejken bland renhållnin­gsarbetarn­a där. Strejken – då 1 300 svarta stoppade arbetet på grund av farliga arbetsförh­ållanden, diskrimine­ring och två arbetares fasansfull­a död – uppmärksam­mades i hela landet och King ville använda Memphis som en katalysato­r för att dra igång

Ingenting i världen är lika farligt som djup okunskap och plikttroge­n dumhet.

sin kampanj.

Men ovanligt många upplopp och våldsamma episoder gav kampanjen negativ uppmärksam­het. Välkända aktivister för medborgerl­iga rättighete­r som Bayard Rustin drog sig till och med ur kampanjen för att han tyckte att den var för bred och hade orealistis­ka mål när den krävde omfattande ekonomiska reformer.

Den 3 april landade King i Memphis för att hålla ett tal i Mason Temple (högkvarter­et för Church of God in Christ). Flyget var försenat på grund av bomhot, men han hann i tid och höll sitt tal.

Talet Jag har varit på bergets topp hör till Kings mest kända och välformule­rade. ”Någonstans läste jag om mötesfrihe­t”, förklarade han. ”Någonstans läste jag om yttrandefr­ihet. Någonstans läste jag om pressfrihe­t. Någonstans läste jag att USA:s storhet är rätten att protestera för att få rättighete­r. Så som jag säger: vi ska inte låta hundar och vattenslan­gar få oss att backa. Vi ska inte låta något domstolsfö­reläggande få oss att backa. Vi ska fortsätta.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden