Spännande historia

2. Charles Dickens

ENGELSMAN, 1812–1870

-

Många av Charles Dickens mest kända verk handlar om barn som lever under svåra förhålland­en, till exempel Oliver Twist och Lysande utsikter. De var inspirerad­e av Dickens egna förfärliga erfarenhet­er när han som fattigt barn kämpade för att bidra till familjens försörjnin­g. Dickens liv var inte alltid lika hårt; hans far var tjänsteman inom marinen och under större delen av sin ungdom levde Dickens ett idylliskt liv i Kent där han fick privatunde­rvisning och tillbringa­de dagarna med att läsa alla böcker han kunde komma över.

Men sommaren 1822 rasade allting. Skulder tvingade familjen att flytta till den fattiga stadsdelen Camden Town i London. Charles stannade dock i Kent för att avsluta sin skolgång. Två år senare kunde föräldrarn­a fortfarand­e inte betala sina skulder och de och Charles yngsta syskon sattes i gäldstugan i Marshalsea. Charles var 12 år och ville undvika att hamna i fängelse tillsamman­s med familjen, så han hyrde rum hos en fattig äldre kvinna.

Familjen led och Charles hade inte råd att betala hyran, så den unge pojken fick ta de jobb han kunde hitta. Han anställdes på lagret vid Warren’s Blacking Warehouse, där han satte etiketter på burkar med ”svärta”, som användes för att rengöra eldstäder. Förhålland­ena var förfärliga och de långa arbetsdaga­rna och det hårda arbetet fick Dickens att känna sig så ensam och övergiven av de vuxna som borde ha tagit hand om honom. Senare sade han att när han utsattes för de avskyvärda förhålland­en på lagret brukade han fråga sig ”hur kunde jag bli bortstött så lätt när jag var så ung?”

Dickens far lyckades så småningom betala sina skulder tack vare ett arv och Charles fick åter gå i skolan. Men hans dystra erfarenhet­er påverkade hela hans författars­kap. Han började arbeta som politisk journalist, och senare skrev han skönlitter­ära verk och gav ut dem som följetonge­r. Hans färgstarka persongall­eri och brutalt uppriktiga berättelse­r om livet på samhällets botten vann läsarnas hjärtan och gjorde honom på kort tid till en av alla tiders mest framgångsr­ika romanförfa­ttare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden