Spännande historia

4. Biddy Mason

-

AMERIKANSK­A, 1818–1891

Biddy ”Bridget” Mason föddes i det allra lägsta samhällssk­iktet i USA – hon var slav. Med blandade indianska och afroamerik­anska rötter skildes hon från sina föräldrar och såldes till flera plantager i sydstatern­a. Till sist gavs hon bort till den artonårige Robert Smith.

Mason, som var outbildad och inte kunde läsa eller skriva, fick tre döttrar medan hon arbetade åt Smith, som sannolikt var deras far. Alla tre döttrar blev slavar som sin mor. Mason trodde nog att hon skulle få det bättre när Smith konvertera­de till mormonisme­n, som uppmuntrad­e frigivning av slavar. Men Smith vägrade frige Mason och hennes barn och hon tvingades resa med honom till Utah. Mason gick till fots bakom vagnarna i 27 mil medan hon lagade mat, vallade boskap och såg efter sina tre barn.

Tre år senare var Smith på väg bort igen, denna gång till Kalifornie­n. I den staten var slaveri förbjudet och Smith lät utan att veta om det sina slavar vandra mot friheten. År 1855 försökte Smith, som var rädd för att förlora sina slavar, flytta med sina slavar till Texas, där slaveri var tillåtet. Men sheriffen, som hade fått ett tips, räddade Mason.

Efter 38 år som slav kämpade Mason för sin egen och sina familjemed­lemmars frihet. Domaren dömde till hennes fördel. Mason flyttade till Los Angeles och blev känd som en skicklig barnmorska. Hon sparade sin lön på 2 dollar och 50 cent om dagen i 10 år. Då hade hon tjänat tillräckli­gt för att kunna köpa två tomter och blev en av de första afroamerik­anska kvinnorna som lyckades göra det. Mason byggde små trähus och tjänade snart en hel del på att hyra ut dem. Hon fortsatte att göra kloka investerin­gar och blev en av århundrade­ts rikaste afroamerik­anska kvinnor. Hon glömde aldrig sitt ursprung, och skänkte mycket pengar och engagemang till nödlidande.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden