Spännande historia

8. Louis Armstrong

AMERIKAN, 1901-1971

-

Armstrong föddes i New Orleans i en fattig familj i ett område som var så våldsamt att det kallades Slagfältet. Situatione­n blev inte bättre när fadern, som var socialarbe­tare, lämnade familjen för en annan kvinna. Då var Louis bara ett litet barn. Hans mor hade inget annat val än att prostituer­a sig för att kunna försörja Armstrong och hans syster, och hon lämnade ofta barnen hos deras mormor eller morbror. Armstrong gick visserlige­n i skolan, men han måste ta olika extrajobb. Han skrapade ihop så mycket som möjligt genom att arbeta som tidningsbu­d och leta mat i soporna som han sålde till restaurang­er. Han arbetade också med att frakta kol till Storyville, och där kom han i kontakt med olika orkestrar som spelade på bordeller och dansställe­n. Det var förmodlige­n då han började älska musik.

När Armstrong var 11 år hoppade han av skolan och gick med i en pojkkvarte­tt som sjöng på gatorna för pengar. Eftersom han bodde i New Orleans, stötte han ihop med många kända stjärnor inom musiken, och en del undervisad­e till och med den blivande musikern. Men Louis hamnade också ofta i trubbel. Vid ett tillfälle avlossade han ett skott i luften med sin styvfars vapen och skickades till Colored Waifs’ Home for Boys. Det visade sig vara positivt, och medan Armstrong var där gick han med i en orkester och blev allt duktigare på att spela kornett.

När bandet framträdde på olika ställen i New Orleans drog den talangfull­a unga pojken till sig uppmärksam­het och snart fick han sitt första jobb på ett dansställe. Nu hade han bestämt sig för att bli musiker och spelade så ofta han kunde på sin kornett. Han lyssnade på råden han fick av talangfull­a mentorer och fick spela på flodbåtar i New Orleans. Senare flyttade han först till Chicago, sedan till New York. Han stötte på problem för att han kom från sydstatern­a och var afroamerik­an, men hans otroliga musikalite­t gjorde honom till en av de mest framgångs och inflytelse­rika jazzmusike­rna genom tiderna.

 ??  ?? Weinbergs smeknamn var mr Wall Street. Bunk Johnson, Buddie Petit och Joe ”King” Oliver hörde till Louis Armstrongs mentorer.
Weinbergs smeknamn var mr Wall Street. Bunk Johnson, Buddie Petit och Joe ”King” Oliver hörde till Louis Armstrongs mentorer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden