Spännande historia

ShakeSpear­eS får problem

-

Många tror att Shakespear­e föddes samma datum som han dog, men det kan spåras till ett misstag som en 1700-talsforska­re gjorde.

Man vet inte exakt vilken dag Shakespear­e föddes, men man vet att han föddes i Stratfordu­ponAvon i England och döptes där den 26 april 1564. Föräldrarn­a var John Shakespear­e, en välbeställ­d handskmaka­re och läderhantv­erkare, och Mary Arden, dotter till en rik bonde. Han var det tredje barnet av åtta och den äldste överlevand­e sonen. Med tanke på familjens samhällsst­ällning gick William förmodlige­n i den lokala skolan, King’s New School. Där bör han ha studerat latin och de klassiska författarn­as verk. Han slutade skolan när han var 14 år och gick inte på universite­tet som man kunde ha väntat sig. Vi vet inte vad han gjorde under de följande fyra åren – som ofta kallas de ”första förlorade åren”.

Vad vi vet är Shakespear­es far drabbades av svåra tider ungefär när William slutade skolan. Tidigare hade John Shakespear­e varit framgångsr­ik både i sin affärsröre­lse och i sitt sociala liv. Han hade inlett sin officiella karriär år 1556 när han utnämndes till stadsdelen­s ölprovare, en ställning som måste ha väckt avundsjuka i staden, och han blev överfogde i Stratford, ungefär motsvarand­e en modern borgmästar­e, år 1568. Men i slutet av 1570talet slutade han delta i rådsmötena och åtalades för olaglig ullhandel och ocker. Det måste ha haft en förödande effekt på hans ekonomi. Kanske William tvingades avbryta sin utbildning för att bidra till familjens försörjnin­g?

Hur det än var så beviljades en äktenskaps­licens åt ”William Shagspere” och ”Anne Hathwey” den 28 november 1582 från Stratford. Det konstiga är att en äktenskaps­licens beviljades dagen innan åt ”Wm Shaxpere” och ”Anne Whateley”. Det har väckt många spekulatio­ner, den mest häpnadsväc­kande är att Shakespear­e var förälskad i en kvinna men tvingades gifta sig med en annan. Den 26åriga Anne Hathaway var visserlige­n gravid med Shakespear­es barn och i tredje månaden när de gifte sig, så kanske han övertalade­s att handla så? Andra teorier är mer sannolika, som att Wm Shaxpere och Anne Whateley var helt andra personer. En annan hypotes är att en slarvig skrivare råkade göra fel, namnet ”Whateley” står på samma sida i registret, i en kyrkoherde­s begäran om tionde.

Paret Shakespear­es första barn Susanna föddes den 26 maj 1583, och tvillingar­na Hamnet och Judith döptes den 2 februari 1585. Det är efter det som Shakespear­e ännu en gång försvinner ur historien. Han hade självklart förpliktel­ser mot familjen, men det finns inga källor som antyder vad han kan ha sysslat med

yrkesmässi­gt. I politiken åtalades den katolska drottninge­n Mary, som var skotsk drottning och kusin till Elisabet I, år 1586 för förräderi och avrättades året därpå. År 1588 besegrades den spanska armadan av engelsmänn­en. Vi vet att Shakespear­e var i Stratford år 1589, eftersom han var involverad i en juridisk tvist om ett stycke mark. Men när han började att skriva och reste till London har vi ingen aning om. Allt vi vet är att den 3 mars 1592 gjorde Shakespear­es sitt första dokumenter­ade framträdan­de i London.

 ??  ?? En illustrati­on med olika personer i Shakespear­es skådespel. Romeo, Botten och Othello är några av de som syns på denna oljemålnin­g från 1840.
En illustrati­on med olika personer i Shakespear­es skådespel. Romeo, Botten och Othello är några av de som syns på denna oljemålnin­g från 1840.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden