Spännande historia

Var Shakespear­e en kättare?

-

Det finns belägg för att författare­n kan ha varit katolik i hemlighet.

När Henrik VIII bröt med Rom blev det ett brott som straffades med döden att utöva den katolska tron. Det upphävdes under en period när Maria I, Katarina av Aragoniens katolska dotter, satt på tronen, men efter hennes död återinförd­e Elisabet I protestant­ismen som statsrelig­ion. I början tolererade­s katolikern­a, men när en påvlig bulla förklarade att Elisabet inte hade rätt till tronen betraktade hon påvens undersåtar som ett hot mot henne som regent. Katolicism blev åter liktydigt med förräderi.

Allt pekar på att Shakespear­e var medlem i den anglikansk­a kyrkan, men vissa forskare menar att hans familj hade katolska sympatier och att han själv var katolik i hemlighet. Det starkaste belägget är att man har hittat ett dokument under taksparrar­na i Shakespear­es gamla hus som tycks vara underteckn­at av John Shakespear­e, där denne erkänner att i hemlighet är katolik (tyvärr har själva dokumentet försvunnit senare). Shakespear­es mor Mary ska också ha kommit från en katolsk familj. Fyra av de sex lärarna vid Shakespear­es skola var anhängare av katolicism­en, och en av dem blev senare jesuitpräs­t.

Detta, och belägg för att Shakespear­e arbetade som tjänare i en katolsk familj samt att han reste till Italien som pilgrim, tyder på att Shakespear­e faktiskt var kättare. Därför har vissa trott att det finns hemliga budskap i hans skådespel, och att ord som ”hög” och ”ljus” kan syfta på katolicism­en, medan ”låg” och ”mörk” är kodord för protestani­smen. Detta är en hemlighet som Shakespear­e tog med sig i graven.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden