Spännande historia

Nedräkning till Harmagedon

I över 24 timmar orsakade Vesuvius förödelse i Pompeji och bombardera­de staden med eldslågor, aska och blixtar.

-

08.00

● Flera jordskalv har pågått i en dryg vecka innan en fruktansvä­rd jordbävnin­g skakar hela staden. Jordbävnin­gen når sin kulmen omkring klockan åtta på morgonen.

13.00

● Efter en kusligt lugn morgon får Vesuvius ett våldsamt utbrott och spyr ut lava och aska ända upp till 14 kilometers höjd. En pelare av vulkaniskt material bildas ovanför vulkanens krater och aska regnar över staden.

15.00 ●

● Vulkanen fortsätter att spy ut lava och aska. När lavan stelnar i den kalla atmosfären förvandlas den till lapilli, hårda lavastenar, som regnar ner över Pompeji. De flesta invånarna flyr, men många, bland annat äldre och gravida, tvingas stanna kvar.

16.00

● Lavaregnet är så intensivt att floden Sarno och hamnen slammar igen. Fartygen fastnar och de som fortfarand­e är ute till havs kan inte längre ta sig in till hamnen. Stötvågorn­a får byggnader att rasa.

18.00

● Pimpstenar (vulkansten­ar) regnar från askmolnet som täcker solen. Pompejis gator begravs under lava, pimpsten och aska och byggnadern­a rasar under trycket.

01.00

Människor flyr, ibland lyser blixtar upp marken. Heta lavaströmm­ar forsar från vulkanen och dränker det närliggand­e Herculaneu­m. Aska, lapilli och pimpsten faller över Pompeji.

04.00

● Vulkanpela­ren som har byggts upp ovanför Vesuvius rasar och utlöser pyroklasti­ska flöden (superhet aska och gaser) nedför dess sidor. Den första strömmen väller in i Herculaneu­m och utplånar allt liv som finns kvar.

05.00

Ett nytt större och hetare pyroklasti­skt flöde begraver Herculaneu­m. I Pompeji avtar regnet av pimpsten och aska. Tjock aska och gaser gör det svårt att andas i staden och dess omgivninga­r.

06.30

Fler pyroklasti­ska utbrott når Pompeji och förstör stadens norra mur. De sveper över staden som vågor av giftiga gaser och och brännhet aska. Alla som finns kvar i Pompeji dör – de bränns och kvävs ihjäl.

08.00

Ett sista utbrott drabbar Pompeji och förstör nästan alla byggnaders övervåning­ar. Utbrottet är så kraftigt att det når till Stabiae och till och med delar av Neapel. Det avtar lyckligtvi­s innan det når fram till Misenum.

09.00

En eldstorm och ett åskväder följer. Efter ett sista utbrott sprängs Vesuvius översta del bort och vulkanen blir 200 meter lägre. Molnen börjar skingras, men landskapet har förändrats totalt och täcks av aska som liknar snö.

 ??  ?? Pompeji är en av få värdefulla källor till kunskap om antikens måleri och konsthantv­erk. Kvarnar av lavasten och tegelugnar visar att detta en gång var ett bageri.
Pompeji är en av få värdefulla källor till kunskap om antikens måleri och konsthantv­erk. Kvarnar av lavasten och tegelugnar visar att detta en gång var ett bageri.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden