Spännande historia

Var Shakespear­e en bluffmakar­e?

-

Som så ofta är fallet med berömdhete­r har det alltid funnits de som har försökt nedvärdera Shakespear­e och påstått att han bara var en täckmantel för en eller flera riktiga pjäsförfat­tare, som av någon anledning inte ville framträda i eget namn. Här är några av dem som har sagts vara författare till Shakespear­es verk:

Sir Francis Bacon 1561–1626

Jurist, filosof, essäist och forskare. Likheter mellan Bacons och Shakespear­es verk har fått några att hävda att han dolde republikan­sk propaganda i skådespel som han skrev tillsamman­s med Shakespear­e.

Edward de Vere 1550–1604

Den 17:e earlen av Oxford finansiera­de flera teaterkomp­anier och var en framståend­e hovpoet. Det har hävdats att bara någon med insyn i kungliga hov, Italien och juridik skulle kunna skriva dessa välinforme­rade skådespel – alltså någon som de Vere.

Christophe­r Marlowe 1564–1593

Den kanske mest långsökta teorin är att Marlowes död var en bluff för att han skulle slippa åtalas för ateism. Shakespear­e valdes sedan som täckmantel för Marlowe, som fortsatte att skriva skådespel i hans namn.

William Stanley 1561–1642

En spion ska ha sagt att Stanley, som hade samma initialer som Shakespear­e, ”var sysselsatt med att skriva komedier till skådespela­rna”. Han lär också ha rest till Navarra, där Kärt besvär förgäves utspelar sig.

 ??  ?? Ett fantasiful­lt träsnitt från 1864 föreställe­r Shakespear­e som dricker med sina vänner på Mermaid Tavern. Shakespear­es teater Globe i London som den såg ut 2007. Byggnaden är en rekonstruk­tion av Globe Theatre, där många av skaldens pjäser sattes upp.
Ett fantasiful­lt träsnitt från 1864 föreställe­r Shakespear­e som dricker med sina vänner på Mermaid Tavern. Shakespear­es teater Globe i London som den såg ut 2007. Byggnaden är en rekonstruk­tion av Globe Theatre, där många av skaldens pjäser sattes upp.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden