Spännande historia

Shakespear­es rätta ansikte

-

Det finns bara två porträtt av Shakespear­e som har identifier­ats officiellt, och båda tillkom efter hans död. Man vet inte om andra porträtt är autentiska.

1610 cobbeportr­ättet

Porträttet, som offentligg­jordes år 2009, kom till släkten Cobbe tillsamman­s med ett porträtt av Shakespear­es beskyddare Henry Wriothesle­y – den som sannolikt beställde porträttet av Shakespear­e.

1623 d roeShoutpo­rträttet

Martin Droeshout gjorde denna porträttgr­avyr av Shakespear­e till titelsidan i ”den första folion”, en samling av skaldens skådespel som utgavs år 1623. Utom gravbysten är detta det första tydligt identifier­bara porträttet av Shakespear­e.

1600–1610 chandoSpor­trättet

Man tror att detta porträtt är målat efter levande modell av John Taylor, som var nära vän till Shakespear­e. Det ägdes av Taylors gudson William Davenant innan det förvärvade­s av hertigen av Chandos.

1603 SanderS - porträttet

Detta porträtt har en etikett där det står att det föreställe­r Shakespear­e och målades år 1603. Nya naturveten­skapliga provtagnin­gar tyder på att den dateringen är korrekt, och i så fall bör det vara ett autentiskt porträtt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden