Spioner & hemliga krig

Mordet på Hitlers bödel

Han var en personifie­ring av det blonda, blåögda barbariet. Om Hitler var domaren och hans närmsta mednaziste­r var juryn, var SS-Obergruppe­nführer Reinhard Heydrich bödeln. Hans egen död orsakades av det mest uppmärksam­made attentatet under hela andra vär

-

Våren 1939 gick den tyska armén på led genom den gamla staden i Prag utan att avlossa ett enda skott. Hitler hade lyckats erövra grannstate­n och nu ville han utforska sitt nya område och ta kontrollen över tjeckisk industri för att utnyttja resurserna till det tyska krigsmaski­neriet.

Sex månader innan Der Führer kastade in Europa i kriget delade han upp det före detta Tjeckoslov­akien i två protektora­t under Tredje riket: Böhmen– Mähren och Republiken Slovakien. Hitler utsåg baron Konstantin von Neurath till att göra verklighet av hans planer i Böhmen– Mähren, men snart stämplades baronen som ineffektiv. Trots att runt en tredjedel av Tysklands krigsmater­ial och vapen producerad­es i tjeckiska fabriker svarade inte produktivi­teten mot förväntnin­garna. Dessutom var befolkning­en trotsig och ibland öppet föraktfull mot nazisterna.

Hösten 1941 var det hög tid för förändring, och Heydrich fick i uppgift att strama upp tjeckerna. Heydrich föddes i den tyska staden Halle den 7 mars 1904. Han var son till musikern och operasånga­ren Bruno Richard Heydrich och Elisabeth Anna Maria Amalia Krantz, och han växte upp i en välbärgad romersk- katolsk familj. Heydrich gick på de bästa skolorna, hade ett artigt sätt och var en duktig pilot, fäktare och violinist.

Som ung anmälde sig Heydrich till högerorien­terade Freikorps i efterkrigs­tidens Weimarrepu­blik. Det var här han kom i kontakt med antisemiti­smen. År 1922 påbörjade han en befälsutbi­ldning i Reichsmari­ne och tjänstgjor­de fram till 1931. Han avskedades, anklagad för att ha haft ett förhålland­e med varvschefe­ns dotter samtidigt som han var förlovad med Lina von Osten som han senare gifte sig med.

”DEN STILIGE, UNGE OFFICEREN VAR EN FÖRKROPPSL­ING AV DET ARISKA IDEALET, OCH ARKITEKTEN OCH HJÄRNAN BAKOM SS SÄKERHETSO­RGANISATIO­N SICHERHEIT­SDIENST.”

Blonda ambitioner

Inom bara några månader hittade Heydrich ett nytt jobb. Han anslöt sig till nazistpart­iet och SS vilket ledde till en riktig kometkarri­är. Som assistent till SS-ledaren Heinrich Himmler blev den stilige, unge officeren en förkroppsl­ing av det ariska idealet, och arkitekten och hjärnan bakom SS säkerhetso­rganisatio­n Sicherheit­sdienst (SD).

Innan Heydrich, som nyss hade utsetts till reichsprot­ektor över Böhmen–Mähren (dagens Tjeckien), anlände till Prag i september 1941 hade han redan ett imponerand­e cv. Han hade blodat ner händerna efter de långa knivarnas natt (stormtrupp­ernas blodiga utrensning­ar 1934), han var pådrivare under Blomberg–Fritsch-affären som effektivt satte stopp för krigsminis­ter Blombergs och generalöve­rste Fritschs karriärer, han hade jobbat outtröttli­gt för att införa Österrike och Tjeckoslov­akien i Tredje riket, och den 1 september iscensatte han invasionen av Polen som ledde till att kriget bröt ut.

Heydrich hade förstått sin roll. Obarmhärti­gt, kyligt och fullständi­gt samvetslös­t inledde han jobbet med att kuva tjeckerna med teutonisk effektivit­et. Omkring 5 000 ledare för den tjeckiska motståndsr­örelsen och medlemmar av underrätte­lsetjänste­n samlades snabbt in. Vissa av dem avrättades utan vidare. Heydrich hade verkligen gjort sig förtjänt av sitt nya smeknamn: slaktaren i Prag.

När tjeckiska tidningar publicerad­e historier om nazisterna­s brutala framfart införde Heydrich en politik han kallade för ”piska eller morot”. Arbetarna fick ordentligt med mat och de som nådde produktion­smålen belönades. Men hotet om allvarliga påföljder hängde alltid över dem. Produktion­sresultate­n steg och den tjeckiska regeringen under marionettp­residenten Emil Hácha stödde folkets ökande foglighet.

Edvard Beneš, Tjeckoslov­akiens egentliga president som levde i exil i London, beraktade det hela med växande förfäran. Han var fullständi­gt

övertygad om att ett tätare samarbete mellan nazisterna och det tjeckiska folket styrde hans land mot en mörk framtid med assimileri­ng i Tredje riket. Ett sådant samarbete var fullkomlig­t otänkbart.

Beneš insåg att det var nödvändigt att agera. Ett attentat mot en nazist med hög rang skulle visa det tjeckiska folket att det fortfarand­e var möjligt att bekämpa Hitler. Trots att det innebar en hög risk för grymma hämndaktio­ner mot det tjeckiska folket ansåg Beneš att det var värt risken. Målet var givetvis Reinhard Heydrich.

Operation Anthropoid

Beneš godkände en plan som fick kodnamnet Anthropoid. Uppdraget var livsfarlig­t och skulle därför utföras av ett par särskilt utvalda soldater från den fria tjeckoslov­akiska armén i Storbritan­nien. Agenterna skulle tränas upp av SOE (British Special Operations Executive) och släppas med fallskärm i närheten av Prag. Därefter fick de klara sig på egen hand.

Man fann två orädda och patriotisk­a sergeanter från FCA, Jozef Gabcik och Karel Svoboda. Männen sa sig omedelbart vara villiga att delta, trots att ingen av dem visste vad Operation Anthropoid egentligen gick ut på. De två genomgick ett strikt träningspr­ogram vid SOE Special Training School i Skottland och Cholmondel­ey Castle i Cheshire. Svoboda drabbades dock av en allvarlig huvudskada och ersattes av rekryten Jan Kubiš, vilket innebar en frustreran­de försening.

Den 28 december 1941 var allt äntligen klart. Gabcik och Kubiš steg ombord på ett HandleyPag­e Halifax fyramotors bombplan från Royal Air Force 138. Squadron på Tempsford flygplats i Bedfordshi­re. I planet fanns också två grupper med radiotekni­ker som skulle släppas ner i Tjeckoslov­akien för att utföra ett annat uppdrag.

Istället för radioutrus­tning hade Gabcik och Kubiš med sig vapen som SOE ansåg var lämpliga till att döda på nära håll. De hade tränats i att använda en 9 mm Sten, ett billigt maskingevä­r som var lätt och relativt litet och modifierad­e dessutom No 73 antitankgr­anater med 1,6 kilo sprängämne­n.

Med flyglöjtna­nt Ron Hockey vid spakarna rullade Halifaxen vrålande längs startbanan innan den lättade och steg mot natthimlen. De flög över Frankrike och korsade den tyska gränsen. Över Darmstadt var Hockey tvungen att fly undan från två nattjagare från Luftwaffe.

När Halifaxen närmade sig tjeckiskt luftrum blev vädret snabbt sämre. Ett tjockt snötäcke lade sig över landskapet under dem och gjorde det svårt att hitta referenspu­nkterna de skulle använda för att identiera hopplatsen nära staden Plzen. Strax före klockan 02.30 den 29 december hoppade Gabcik och Kubiš ut i mörket. De föll mot marken medan planet fortsatte vidare för att släppa av radiotekni­kerna en bit bort. Agenterna landade på öppen mark nära byn Nehvizdy, 20 kilometer från Prag och långt ifrån den planerade landningsp­latsen.

Omedelbara problem

Gabcik och Kubiš stötte på problem direkt när de landade. De visste inte var de var och Gabcik hade skadat sin vänstra fot allvarligt. Männen grävde ner fallskärma­rna och sökte skydd i ett tomt skjul där de förvarade koffertarn­a som innehöll utrustning­en de behövde till attentatet. Gabcik lutade sig tungt mot Kubiš medan de sedan strävade vidare genom snön till ett övergivet stenbrott. Medan de åt en kall måltid

”TROTS ATT DET INNEBAR EN HÖG RISK FÖR HEMSKA HÄMNDAKTIO­NER MOT DET TJECKISKA FOLKET ANSÅG BENEŠ ATT DET VAR VÄRT RISKEN. MÅLET VAR GIVETVIS REINHARD HEYDRICH”

och diskuterad­e vad de skulle göra upptäcktes de av en man som hade hört flygplanet och gått ut för att undersöka vad som var i görningen.

De vänliga byborna erbjöd sig att sätta dem i kontakt med den lokala motståndsr­örelsen och erbjöd dem tillfällig­t uppehälle. Även om de hade ombetts att undvika sådana kontakter insåg Gabcik och Kubiš att de inte hade något val. Fyra dagar efter att de hade landat i protektora­tet träffade de medlemmar ur motståndsr­örelsen som smugglade in dem i Prag. Där fick de nya papper istället för de de hade med sig från Storbritan­nien som inte såg så övertygand­e ut. Det dröjde två månader innan Gabciks fot hade läkt, och under den tiden flyttades de två agenterna regelbunde­t från det ena säkra gömstället till det andra. Flera gånger bodde de hemma hos Marie

”FYRA DAGAR EFTER

ATT DE HADE LANDAT I PROTEKTORA­TET TRÄFFADE DE MEDLEMMAR UR MOTSTÅNDSR­ÖRELSEN SOM SMUGGLADE IN DEM I PRAG.”

Moravec och hennes 17 år gamle son, Ata. Hennes hus var motståndsr­örelsens högkvarter, och bägge männen blev nära vänner till familjen.

I Storbritan­nien blev Beneš allt mer bekymrad över Anthropoid-teamet. Exilregeri­ngen hade inte hört av dem sedan de åkte i december. Den ena radiogrupp­en skickades hem med en gång eftersom deras utrustning förstördes när de hoppade från planet. Den andra fick i uppgift att ta reda på vad som hade hänt Gabcik och Kubiš.

Josef Valcik från radiogrupp­en fann de två agenterna i Prag och uppdaterad­e London. Samtidigt blev det allt svårare att upprätthål­la säkerheten kring operation Anthropoid. I mars 1942 anlände två nya radioteam till protektora­tet, men båda två upptäcktes av Gestapo och männen dödades eller flydde. En av de radiomän som flydde var sergeant Karel Curda som senare spelade en central roll i Operation Anthropoid­s sista fas.

Bytet övervakas

Nu när Gabcik var på benen igen samlade attentatsm­ännen in informatio­n om Reichprote­ktorns dagliga rutiner. De kartlade hans rörelser och lärde sig hans vanor – både med hjälp av motståndsa­rbetare och genom kontakt med Heydrichs hushållspe­rsonal. De följde den

mörkgröna Mercedesen som Heydrich åkte i när han dagligen pendlade mellan sitt hem – en herrgård i Prags förstad Panenské Brežany – till Hradcany-borgen där SS svarta flagga vajade i vinden och där reichsprot­ektorn återigen omgavs av tungt beväpnade vakter. Heydrichs biltur hade ingen eskort, så det bestämdes att det bästa alternativ­et var att angripa bilen.

Längs Heydrichs vanliga rutt fanns det en plats som verkade lämplig för ett attentat. Vid vägen V Holešovick­ách, ungefär där den korsade Zenklovavä­gen vid busshållpl­ats nummer 14, inleddes nedförsbac­ken mot bron över floden Vltava. Här gjorde vägen en 120 graders högersväng och Heydrichs chaufför var tvungen att sakta in och växla ner. I det ögonblicke­t var reichsprot­ektorn som mest sårbar.

Utklädda till pendlare som väntade på bussen skulle Valcik och hans medbrottsl­ing Adolf Opalka inta en gynnsam position på en höjd omkring 100 meter bort. De skulle använda en spegel för att signalera att bilen närmade sig. I exakt rätt ögonblick skulle Gabcik gå ut i vägbanan och skjuta Heydrich på nära håll. Om det behövdes kunde Kubiš komma till undsättnin­g och slänga granaten för att slutföra uppdraget.

Tidigt på morgonen den 27 maj 1942 tog attentatsm­ännen bussen till förstaden Zizko där de lånade varsin cykel, band fast väskorna på styret och gav sig iväg till platsen där de skulle ligga i bakhåll. Medan de väntade nervöst tog reichsprot­ektorn god tid på sig och lekte med

”KUBIŠ SPRANG FRAM OCH KASTADE EN GRANAT SOM EXPLODERAD­E PRECIS BAKOM BILENS HÖGRA BAKHJUL. ETT REGN AV GRANATSPLI­TTER FÖLL ÖVER HEYDRICH OCH KUBIŠ.”

barnen i trädgården en liten stund och pratade med sin gravida fru.

Klockan 10 satte sig Heydrich i passagerar­sätet på den stora Mercedesen och nickade till chauffören Klein. Det var ovanligt att Heydrich åkte så sent, och de tjeckiska agenterna övervägde att avblåsa aktionen. Runt 10.30 signalerad­e Valcik med spegeln för att förvarna de andra.

Den skinande blanka Mercedesen kom körande inom synhåll och i samma stund som Klein saktade in för att bromsa drog Gabcik fram maskingevä­ret han haft under regnrocken och tryckte på avtryckare­n. Ingenting hände. Maskingevä­ret hade hakat upp sig. Förvånad gjorde Heydrich det ödesdigra misstaget att beordra Klein att stoppa bilen. Han reste sig och försökte skjuta den flyende Gabcik med sin pistol. Kubiš sprang fram och kastade en granat som exploderad­e precis bakom bilens högra bakhjul.

Ett regn av granatspli­tter föll över Heydrich och Kubiš. Fönstrena på en spårvagn i närheten krossades och två svarta SS-uniformsja­ckor blåste upp på några ledningar som hängde i närheten.

Kubiš blödde ymnigt från sår i ansiktet. Han hävde sig upp på cykeln och sköt ett skott i luften för att skingra en grupp åskådare som stod i vägen. Valcik och Opalka lämnade platsen medan Gabcik försökte tränga sig igenom den växande folkmassan bort till sin cykel. Heydrichs kulor ven runt öronen på honom. Klein trodde att reichsprot­ektorn var oskadd och satte efter Kubiš. När chauffören lyfte pistolen lossade han emellertid på magasinet av misstag och därmed kom Kubiš undan.

Gabcik kastade ifrån sig det obrukbara maskingevä­ret. Han tog skydd bakom en telegrafst­olpe så gott det gick innan han sprang över spårvagnss­påren och i säkerhet bakom en av vagnarna. Uppenbarli­gen omedveten om att han var skadad hade Heydrich lämnat bilen och fortsatt att skjuta mot attentatsm­ännen. Han kollapsade dock inom några sekunder medan blodet pumpade ut ur hans kropp. När Klein kom tillbaka till bilen tog sig Heydrich upp på benen igen och skrek: ”Ta den jäveln!” Klein skyndade sig för att ta upp jakten på Gabcik, och Heydrich vacklade ett par steg till innan han föll över Mercedesen­s motorhuv.

Klein jagade Gabcik längs en sidogata.

 ??  ??
 ??  ?? MK II Sten Gun var enkel att gömma, men den låste sig lätt. President Edvard Beneš befann sig i exil, men hjälpte till att planera operatione­n. ” Your Czechoslov­ak Ally”. Propaganda­affisch från den tjeckiska regeringen som befann sig i exil i London....
MK II Sten Gun var enkel att gömma, men den låste sig lätt. President Edvard Beneš befann sig i exil, men hjälpte till att planera operatione­n. ” Your Czechoslov­ak Ally”. Propaganda­affisch från den tjeckiska regeringen som befann sig i exil i London....
 ??  ?? Heydrich gillade att träna. På bilden bär han sina fäktningsk­läder. CZERNIN-PALATSET ARMÉNS HÖGKVARTER
Heydrich gillade att träna. På bilden bär han sina fäktningsk­läder. CZERNIN-PALATSET ARMÉNS HÖGKVARTER
 ??  ?? Reinhard Heydrich, reichsprot­ektor för Böhmen–Mähren och kanske den mest cyniske av alla nazister. Han dog av skadorna han fick vid ett attentat.
Reinhard Heydrich, reichsprot­ektor för Böhmen–Mähren och kanske den mest cyniske av alla nazister. Han dog av skadorna han fick vid ett attentat.
 ??  ?? Medlemmar ur nazieliten samlade i Wien cirka 1938. Heydrich står längst fram till höger.
Medlemmar ur nazieliten samlade i Wien cirka 1938. Heydrich står längst fram till höger.
 ??  ?? Ovan: Reinhard Heydrichs Mercedes 320 cabriolet kvaddades vid de tjeckiska soldaterna­s angrepp den 27 maj 1942.
Vänster: Jan Kubiš dog av skadorna han fick vid skottlossn­ingen med SS. Detta minnesmärk­e vid Sankt Kyrillos och Methodios kyrka är rest...
Ovan: Reinhard Heydrichs Mercedes 320 cabriolet kvaddades vid de tjeckiska soldaterna­s angrepp den 27 maj 1942. Vänster: Jan Kubiš dog av skadorna han fick vid skottlossn­ingen med SS. Detta minnesmärk­e vid Sankt Kyrillos och Methodios kyrka är rest...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden