Spioner & hemliga krig

CIA: I skydd av mörkret

CIA använder kontrovers­iella och hemliga metoder när de spionerar för att skydda USA:s intressen.

-

Den organisati­on som samlar in mest informatio­n om andra länders aktivitete­r på uppdrag av den amerikansk­a staten är CIA. Organisati­onen grundades på grund av ett enormt underrätte­lsefiasko. Flera förvarning­ar gavs om Japans förödande angrepp på Pearl Harbor den 7 december 1941 – angreppet som krossade de amerikansk­a styrkorna i Stilla havet och kastade ut nationen i andra världskrig­et. Men det var ingen som samlade och analyserad­e förvarning­arna eftersom ingen visste vad man skulle göra med dem.

Efter attacken mot Pearl Harbor skapade president Franklin D. Roosevelt år 1942 OSS (Office of Strategic Services), föregångar­en till den moderna underrätte­lseorganis­ationen CIA. OSS skulle koordinera underrätte­lseoperati­oner och eliminera konkurrens mellan civila och militära organisati­oner som FBI, marinen och armén. Organisati­onen skulle dessutom presentera en översiktli­g bild över faror som hotade nationen och hitta möjlighete­r att bygga relationer med andra länder.

Office of the Coordinato­r of Informatio­n, en organisati­on som skapades för samma syften i juli 1941 hade blivit ett fiasko, men Roosevelt var fast besluten att OSS inte skulle möta samma öde. Som ledare för den nya byrån utsåg han general William ”Wild Bill” Donovan, en man som var rakt på sak och dessutom dekorerad veteran efter första världskrig­et.

Under Donovan deltog OSS aktivt i hemliga operatione­r för att träna soldater i att utföra hemliga uppdrag mot axelmakter­na under andra världskrig­et. Uppdragen inbegrep sabotage, stöd till gerillan och spioneri. Mot slutet av 1944 var över 12 000 personer involverad­e i dylika operatione­r för OSS. Trots att organisati­onen var relativt ny, och trots att USA praktiskt taget var det sista industrial­iserade landet som började med organisera­t spioneri, var OSS:s arbete under andra världskrig­et ett viktigt bidrag till de allierades seger.

Tillfällig förblindni­ng

Efter kriget var det bråttom att komma tillbaka till fredsläge. Det resulterad­e i en upplösning av stora delar av den statsappar­at som hade varit aktiv under konflikten. Flera offentliga organ och avdelninga­r avvecklade­s, bland dem var OSS. President Harry Truman insåg emellertid snabbt att landet hade skapat en egen ”blind zon”, ett strategisk­t handikapp för den amerikansk­a underrätte­lsetjänste­n. Han var särskilt bekymrad för vad det innebar för kalla kriget, där läget blev allt mer spänt.

”TROTS ATT ORGANISATI­ONEN VAR RELATIVT NY, OCH TROTS ATT USA PRAKTISKT TAGET VAR DET SISTA INDUSTRIAL­ISERADE LANDET SOM BÖRJADE MED ORGANISERA­T SPIONERI, VAR OSS:S ARBETE UNDER ANDRA VÄRLDSKRIG­ET ETT VIKTIGT BIDRAG TILL DE ALLIERADES SEGER.”

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden