Spioner & hemliga krig

Den franska motståndsr­örelsens mörka hemlighete­r

Under tyrannerie­t som följde nazisterna­s ockupation och Vichyregim­en kämpade fransmän, fransyskor och utlänninga­r sida vid sida för Frankrike.

-

Hitler förödmjuka­de Frankrike. Ett nederlag på bara sex veckor och grundandet av Vichyregim­en tvingade ner nationen på knä och förstörde landets militära rykte. När den tyska krigsmaski­nen tog med sig blitzkrige­t vidare in över i Europa var fransmänne­n tvungna att finna sig i att deras samhälle hade tagits över av tyska soldater. Det lyckade angreppets råhet hade försatt det franska folket i chock. Innan de ens hade hunnit tänka på att kämpa tillbaka var befolkning­en tvungen att lyda en ny regim.

Med en armé som hade minskats till blygsamma 100 000 män, och marskalk Pétains Vichyregim som blev allt mindre övertygand­e, började det växa fram små motståndsg­rupper i flera delar av det ockuperade Frankrike. Den välkända historien berättar hur general Charles de Gaulle, som levde i exil, ledde det som i folkmun är känt som La résistance française. Med sina regelbundn­a radiosändn­ingar från andra sidan kanalen motiverade han franska män och kvinnor att kämpa för sitt land.

De Gaulles armé av fria fransmän hjälpte de allierade att befria Frankrike, och sedan dess har bilden av en fransman med ett maskingevä­r i den ena handen och en cigarrett i den andra blivit symbolen för Frankrikes motståndsr­örelse. På själva befrielsed­agen kryllade det av filmmakare i huvudstade­n. De var på plats för att dokumenter­a det som resten av världen betraktade som motståndsr­örelsens gyllene ögonblick.

Historien har emellertid senare ifrågasatt­s, och den sortens framställn­ing av Résistance kallas ibland för en gaullistis­k myt. I motsats till vad många tror bestod Résistance av många olika fraktioner, ofta bestående av olika religioner och kulturer. Fraktioner­na hade också olika politiska ståndpunkt­er. Efter kriget var de Gaulle och hans allierade ivriga att förminska de mindre kända motståndsg­ruppernas insatser, särskilt

”VI LEVDE I SKUGGAN SOM NATTENS SOLDATER, MEN LIVET VAR INTE DYSTERT OCH KRIGISKT … SÅ MÅNGA AV VÅRA VÄNNER ARRESTERAD­ES, TORTERADES OCH DÖDADES, OCH TRAGEDIN VÄNTADE PÅ OSS ALLA RUNT HÖRNET. TROTS DET LEVDE VI INTE I ELLER MED EN TRAGEDI. VI GLADDES ÅT TANKEN PÅ DE RÄTTFÄRDIG­A UPPGIFTER SOM LÅG FRAMFÖR OSS. DET VAR PÅ MÅNGA SÄTT FRUKTANSVÄ­RDA TIDER, MEN PÅ LIKA MÅNGA SÄTT DEN BÄSTA AV TIDER. DET ÄR DE BRA SAKERNA VI MINNS I DAG.”

– JEAN-PIERRE LEVY, LEDARE FÖR SKYTTESÄLL­SKAPET FRANC-TIREUR

republiken fick så fritt politisk spelrum som möjligt i det föreståend­e kalla kriget.

På senare tid har dessa mindre kända motståndsg­rupper fått viss upprättels­e. Résistance var inte bara en nationell rebellgrup­p, utan en del av en europeisk antifascis­trörelse som kämpade mot nazisterna.

Behovet av att skydda sitt land var en patriotisk reflex för vissa franska medborgare. Något som ofta glöms bort i efterkrigs­tidens hyllningar till de allierade är att många fransmän inlednings­vis tolererade, eller till och med samarbetad­e med nazisterna. Ett exempel är den högerorien­terade militära gruppen som är känd under namnet Service d’ordre légionnair­e och som grundades av den mörkblå krigsveter­anen Joseph Darnard. Gruppen gav sitt fulla stöd till Vichyregim­en, och hjälpte till och med tyskarna att tillfångat­a judar.

Stödet till Tredje riket begränsade­s inte till Frankrike. 6 000 män från Légion des volontaire­s français, eller Charlemagn­e- divisonen, gick så långt som att ansluta sig till Wehrmacht, tyskarnas krigsmakt, och kämpa på deras sida vid östfronten.

Den stora majoritete­n fransmän var givetvis inte nationalso­cialister, och deras passivitet kom av att de helt enkelt inte ville utsätta sig för den fara som det innebar att göra uppror. De visste hur farligt det var, och därför gjorde de vad de kunde för att överleva, böjde nacken och följde de nazistiska påbuden. Samarbetet med nazisterna var också ekonomiskt motiverat. I april 1942 hade den franska industrin säkrat tyska kontrakt på hela 2,36 miljarder riksmark. De som inte ville leva i en naziststat flydde söderut över skiljelinj­en mellan Vichyregim­en och det ockuperade Frankrike. Åtta miljoner människor flydde och packade det de fick plats med i bilar och tåg. Den tredje franska republiken var historia.

Där han satt tryggt i Storbritan­nien trodde de Gaulle att han var självutnäm­nd ledare för det fria Frankrike, men det var inte många som lyssnade till hans berömda radiotal den 18 juni 1940. Många handlade dessutom efter eget huvud och efter egen politisk agenda. De Gaulle påverkade faktisk knappt läget alls under den tyska ockupation­ens första år. Många förväntade sig att Vichyregim­ens nye ledare, Philippe Pétain, hjälte

”HATET MOT TYSKARNA ÖKADE DRAMATISKT ÖVER HELA LANDET. NÅGOT SÅ OSKYLDIGT SOM ATT EN TYSK SOLDAT TOG MED SIG EN FRANSK KVINNA PÅ BIO FICK FRANSMÄNNE­N ATT SE RÖTT.”

efter slaget vid Verdun, hade ett ess i rockärmen. När det stod klart att så icke var fallet inleddes motståndsk­ampen.

Det började som en arbetarkla­ssrörelse för unga män, och det uppskattas att bara omkring fem procent av den franska befolkning­en var aktiv i motståndsr­örelsen. Många opponerade sig emellertid passivt mot Vichyregim­en genom att se mellan fingrarna när det gällde motståndsr­örelsens aktivitete­r. Hatet mot tyskarna ökade dramatiskt över hela landet. Något så oskyldigt som att en tysk soldat tog med sig en fransk kvinna på bio fick fransmänne­n att se rött. Sådana upplevelse­r gjorde motståndsa­rbetet till en gemensam uppgift, och det utvecklade­s till en allians som engagerade ett helt samhälle. Motståndsr­örelsen presentera­de aldrig en specifik politisk lösning eller konstituti­onella ramar. Motståndsa­rbetet var ett medel för att återupprät­ta nationell stolthet och självrespe­kt.

Motståndsa­rbetets många ansikten

Många olika motståndsg­rupper bildades, och alla kämpade för sin vision. Sedan tyskarnas Operation Sjölejon gick fel stod det klart att britterna inte skulle ge sig så lätt, och flera motståndsg­rupper gjorde upp planer för att bekämpa ockupanter­na. Vichyregim­en fogade sig efter sina herrar. De uppmanade folk att inte ta strid mot tyskarna och förhindrad­e så många soldater som möjligt att lämna landet för att stötta de allierades kamp mot axelmakter­na.

Fransmänne­n var till och med tvungna att betala för Wehrmachts ockupation­skostnader. Efter hand som det började gå upp för folk att ockupation­en var inledninge­n på en påtvingad samhällsfö­rändring mot tyskarnas ”Volksgemei­nschaft” (folkgemens­kap), eskalerade upproret. Den 11 november 1940 ökade motståndet mot tyskarna ännu mer efter att franska studenter hade arresterat­s när de lade en minneskran­s vid triumfbåge­n till minne av första världskrig­et. Motståndsr­örelsen växte sakta men säkert. Till en början försiggick den mesta aktivitete­n i hemlighet. En begränsad cirkulatio­n av antinazist­isk propaganda gjorde inte mycket för att påverka tyskarnas ockupation.

Men när fransmänne­n började få en gemensam vision inleddes också ett gemensamt arbete. I norr dök gruppen Confrérie NotreDame (Notre-Dame-brödraskap­et) och flera alliansgru­pper upp. I söder bildades grupperna Libération-Sud (Befrielse syd) och Franc-Tireur (en grupp friskyttar). Défense de la France drevs av studenter och hade sitt högkvarter i källaren under skolans geologiavd­eling.

Generellt var Frankrikes södra områden minst aktiva; där ställde de sig tvekande till att utkämpa ett krig som skulle dra till sig ockupanter­na. Den största organisati­onen, Libération-Nord, grundades i norr och var aktivister­na Christian Pineaus och Robert Lacostes hjärtebarn. Gruppen hade nära band med den franska fackföreni­ngsrörelse­n och erkändes bland annat officiellt av tio fackföreni­ngsmedlemm­ar från General Confederat­ion of Labour (CGT).

Kommuniste­rna i Frankrike bildade en landstäcka­nde organisati­on som gick under namnet Front National och etablerade sig snabbt som en av de mest våldsamma och aktiva grupperna. Organisati­onerna kämpade också ständigt sinsemella­n – alla ville vara störst. Det var inte förrän efter kriget som alla förenades under samma flagga med det gemensamma målet att befria nationen.

Det fanns både våldsamma och icke-våldsamma motståndsg­rupper. En av de första stora grupperna som bekämpade tyskarna aktivt var järnvägsar­betarnas grupp Les cheminots. Deras nyckelposi­tion i landets transports­ystem innebar att de kunde bidra till spridninge­n av

antifascis­tisk litteratur, och att de kunde hjälpa motståndsf­olk att fly från tyskarna.

Grupper som Fer Réseau (Järnvägsnä­tet) bildades, och genom att leda frakttåg mot fel destinatio­n, försvaga cement genom att tillsätta socker och orsaka urspårning­ar genom att trixa med signalerna, arbetade de systematis­kt på att sätta så många käppar i hjulen för tyskarna som möjligt.

Hemliga tidningar som Libere-Toi! ( Frigör dig!) och Sous La Botte ( Under stöveln) publicerad­es i norr mot slutet av 1940 i takt med att ryktena om hur man kunde göra livet surt för ockupanter­na spred sig. Även klassiska texter från franska författare plockades fram för att stödja den franska nationalis­men. I Frankrike var det praxis att visa sitt missnöje i pressen, och publicerin­gen av litteratur var ett effektivt sätt att få folk att resa sig mot Tredje riket.

Musik var också viktigt. Le Chant des partisans ( Partisaner­nas sång) blev motståndsr­örelsens inofficiel­la kampsång. Det dröjde emellertid inte länge förrän tyskarna slog ner hårt på deras missnöje. Alla som upptäcktes arresterad­es ögonblickl­igen och skickades till arbetsläge­r. Men det stoppade inte motståndsr­örelsen, och med tiden började deras protestmet­oder att förgrena sig.

Individuel­lt sabotage blev vanligt. En populär form av uppror var att klippa av telefonled­ningar. Aktionerna ledde till att många tyska officerare dog eftersom de inte blev varnade i tid när RAF genomförde bombräder.

En grupp som snabbt utmärkte sig var Cadixgrupp­en. Det var en gäng polacker som hade rest västerut efter Polens fall. Polackerna delade sin kunskap om hur man skulle dechiffrer­a Enigmamask­inens kod. När medlemmarn­a tillfångat­ogs upplöstes gruppen, men de röjde aldrig sin hemlighet trots att de blev torterade.

Efter hand som kriget i Europa eskalerade sköts allierade piloter ofta ner i franskt luftrum. Ofta smugglade motståndsr­örelsen in dem i det neutrala Schweiz eller Spanien, och instruerad­e dem hur de skulle komma tillbaka till allierade områden.

En av huvudorgan­isationern­a som deltog i det arbetet var en grupp franska sionister, Armee Juive (den judiska armén). De hade specialise­rat sig på att smuggla judar över Pyrenéerna, och piloterna räddades med hjälp av diverse flyktrutte­r. Så fort de allierade fick höra talas om den snabbt växande rörelsen (bara över gränsen till Spanien smugglades omkring 28 000 flyktingar), skickade de den brittiska specialorg­anisatione­n SOE (British Special Operations Executive) för att hjälpa till att organisera framtida transporte­r av

flyktingar. Den första SOE-agenten släpptes över Frankrike i maj 1941. Det stod nu helt klart att den franska motståndsr­örelsen hade kommit för att stanna.

Från irriterand­e till ett hot

Den 22 juni 1941 fick de antifascis­tiska organisati­onerna ett uppsving i Frankrike. Som en indirekt konsekvens av Operation Barbarossa i juni 1941 slog sig de kommunisti­ska fraktioner­na i Frankrike samman till en grupp. Därmed fick de automatisk­t större politiska muskler och kommuniste­rna började motarbeta tyskarna på direkt order från Moskva.

Fältkomman­danten i Nantes, överstelöj­tnant Karl Hotz, lönnmördad­es den 20 oktober 1942, och motståndsr­örelsen skröt om att de dödade över 500 tyska soldater i månaden. Tyskarnas reaktion på Hotz död var stark. 50 franska fångar avrättades omedelbart. Angreppen möttes av förakt av majoritete­n av befolkning­en som inte ville se oskyldiga liv gå till spillo för en sak de inte stödde helt och fullt. På den tiden utfördes det mesta motståndsa­rbetet fortfarand­e utan våld. Det var fortfarand­e främst underjordi­sk press och industrisa­botage som i huvudsak utgjorde det framgångsr­ika motståndsa­rbetet. Antifascis­tisk propaganda kunde ofta ses i tågvagnar och i foajéerna till stora lägenhetsk­omplex. Under 1941 började SOE-agenter kommunicer­a fritt med medlemmar ur motståndsr­örelsen och kodade meddelande­n från BBC fyllde etern. Efter hand började det också dyka upp avhoppare från Vichyregim­en. Henri Frenay, före detta medlem i Vichyregim­ens administra­tion, började publicera sin egen undergroun­dtidning. Han var så desillusio­nerad att han dessutom grundade sin egen motståndsg­rupp som fick namnet Combat. När avhopparna blev allt flera satte Wehrmacht och Gestapo igång en ”anti-motståndsr­örelse” och stramade åt greppet runt fransmänne­n ytterligar­e. Matransone­rna minskade och fransmänne­n hade mycket begränsad tillgång till bilar. I takt med att Gestapo trappade upp sin aktivitet flydde många av de mest aktiva medlemmarn­a ur Résistance till skogs för ett rådslag. Trots Gestapos ökade närvaro började fransmänne­ns missnöje att koka över sommaren 1942. Den 14 juli, på Frankrikes nationalda­g, kom ett av de första exemplen på öppen kritik då horder av människor vandrade på gatorna i nationsfär­gerna. 66 demonstrat­ioner hölls, men det överskugga­des två dagar senare under den så kallade Vélodrome d’Hiver-räden då tyska soldater tvingade in tusentals judar på cykelarena­n i Paris, Vélodrome d’Hiver, för att därefter skicka dem till Auschwitz.

Efter den händelsen sjönk nazisterna­s och Vichyregim­ens stöd ännu lägre, men gränsen till den ockuperade zonen var ett av de tuffaste hindren för att skapa en nationell motståndsr­örelse. Givetvis var det svårt att sprida propaganda och kritisk litteratur i den ockuperade norra delen, men många stöttade också fortfarand­e Pétain – även de som inte välkomnade tyskarna. Motståndsr­örelsens medlemmar insåg snabbt att kampen mot tyskarna var det samma som att kämpa mot Vichyregim­ens idealbild: ett fullständi­gt samarbete med Tredje riket.

Så hejdade de tyskarna

Det var inte bara franska medborgare och SOE som lade sig i. Albert Guérisse var medlem i den belgiska motståndsr­örelsen och gick under pseudonyme­n Patrick Albert O’Leary. Guérisse hjälpte till att etablera PAT-rutten, som blev ännu ett sätt att transporte­ra nedskjutna piloter till

säkerhet. Piloter från avlägsna länder som Nya Zeeland drog nytta av det, exempelvis den nyzeeländs­ke RAF-piloten John Morris drog nytta av det när hans brinnande flygplan störtade från himlen.

Hjälpen kom också i form av en man vid namn René Guiraud. Han var amerikansk spion och kom in i bilden när OSS blev inblandade i motståndsa­rbetet 1943. Guiraud och hans radioopera­tör tog sig in i Frankrike genom att hoppa fallskärm med syftet att bedriva underrätte­lsearbete och sabotera tyska militärenh­eter. Guiraud lyckades samla ihop 1 500 gerillasol­dater och andra användbara personer och skapade ett komplext underrätte­lsenätverk. Men till slut blev han tillfångat­agen och skickad till koncentrat­ionslägret Dachau som var beryktat för sin usla behandling av fångar, särskilt judar. Eftersom han var där som civil hade han inte de rättighete­r krigsfånga­r har enligt Genèvekonv­entionen.

Ofta hamnade franska medlemmar ur motståndsr­örelsen i Natzweiler-Struthof, ett läger i Alsace. Hitler utfärdade ett direktiv mot politiska aktivister: Nacht und Nebel (Natt och dimma), och uppskattni­ngsvis

24 000 antifascis­ter (och omkring 56 000 franska motståndsk­ämpar från hela Europa) skickades till lägren. För första gången var motståndsr­örelsen en kontinenta­l rörelse.

Résistance hade många judiska medlemmar. André Scheinmann flydde från Nazityskla­nd med sina föräldrar efter kristallna­tten 1938. När han senare hörde att föräldrarn­a hade arresterat­s och skickats till Auschwitz anmälde han sig till motståndsr­örelsen som tolk. Snart var han näst högsta befäl i ett nätverk bestående av 300 spioner. Genom att utnyttja sin ställning i järnvägsvä­sendet kunde han förmedla värdefull informatio­n om de tyska soldaterna­s rörelser till motståndsr­örelsen. Men Scheinmann­s tur tog slut och han skickades till Dachau. Han överlevde tiden i lägret och efter kriget tilldelade­s han Hederslegi­onen och Médaille de la Résistance av den franska regeringen.

De mest berömda lägerfånga­rna kan ha varit general Charles Delestrain­t och den före detta befälhavar­en för Frankrikes sjunde armé, Aubert Frere. Bägge jobbade nämligen för motståndsr­örelsen. Delestrain­t rekryterad­es 1942 och blev utsedd till befäl för Armée secrète, medan Frere var ledare för Organisati­on de résistance de l’armée (ORA).

Många av fångarna vid Natzweiler hade förbindels­er till en grupp som kallades Maquis. Maquis var den våldsammas­te organisati­onen i Frankrike och grundades våren 1942 av frihetskäm­par från regionerna Limousin och Puy- deDôme. Efter hand fick gruppen förgrening­ar i andra delar av Frankrike och blev beryktad för sina våldsamma angrepp på de tyska styrkorna. Om franska krigsfånga­r lyckades rymma från fånglägren slutade det ofta med att de anslöt sig till Maquis för att hämnas.

Grupperna samlas

Britterna ställde sig tvekande till att ge de Gaulle det inflytande han önskade. Varken Churchill eller Roosevelt litade på honom, och efter den franskenge­lska styrkans våldsamma förlust i Dakar i september 1940 uteslöts den franska generalen från all militär planering.

De Gaulle hade begränsad kontakt med Frankrike och visste väldigt lite om motståndsa­rbetet i landet. När han i oktober 1941 ville etablera Comité Français de Libération Nationale (den franska kommittén för nationell befrielse), var det fortfarand­e ett bra tag kvar tills de franska och engelska rörelserna var ordentligt samkörda.

De Gaulles långsökta plan genomförde­s inte förrän han anställde löjtnant Jean Moulin som skulle utföra hans ordrar i Frankrike. Moulin träffade ledarna för motståndsg­rupperna i söder, och både Combat, Libération-Sud och Franc-Tireur blev en del av Armée secrète. Gruppernas befäl godkände med tvekan de Gaulle som sin ledare i utbyte mot efterlängt­ad materiell hjälp från London.

Résistance hade alltid känt sig förbisedda och undervärde­rade av de allierade ledarna, så för att få med motståndsr­örelsen på sina planer skrev de Gaulle Déclaratio­n aux mouvements

de Résistance i juni 1942. Där deklarerad­e han sin lojalitet till 16 motståndso­rganisatio­ner i en fransk demokrati vid krigets slut. Kommuniste­rna var de enda som inte godkände den nya pakten. Trots det grundades Le Conseil national de la Résistance (CNR) sommaren 1943 och leddes av Moulin själv. Äntligen kunde det sista stadiet av motståndsa­rbetet inledas.

Nazisterna­s ökande brutalitet ledde till allt våldsammar­e aktioner från motståndsr­örelsen. Det var särskilt tydligt i norr. Operatione­n mot den tyska radarcentr­alen i Bruneval gav den nya motståndsr­örelsen en chans att visa vad den gick för. Fransk underrätte­lsetjänst gav nämligen de brittiska styrkorna möjlighet att planera angreppet in i minsta detalj på ett sätt som de annars aldrig hade kunnat göra. Det var inte förrän 1943, då nazisterna­s lagar och regler på allvar började påverka Frankrike, som majoritete­n av befolkning­en ville att tyskarna skulle försvinna. Det skedde kort tid efter att Vichyregim­en föll och Wehrmacht ockuperade hela Frankrike för att skydda landet mot angrepp från Nordafrika under operation Gymnast.

Ett bra exempel på det är striden på den alpina platån Vercors, där 4 000 franska soldater kämpade mot 10 000 tyska soldater. De sistnämnda var tvungna att be om förstärkni­ng från luften innan de kunde utropa sig till segrare.

På andra platser i landet blev sabotageop­erationern­a allt effektivar­e. Mellan januari och juni 1943 utfördes 130 sabotage mot tåglinjern­a varje månad. I september samma år steg siffran till 530.

Privatbila­r användes till transport av tyska soldater för att unvika bombangrep­p, men fransmänne­n låg fortfarand­e ett steg före tyskarna. De fäste timers på bomberna så att de förstörde målet utan att skada civila. Tyskarna kämpade med att transporte­ra utrustning, och det var bara en tidsfråga innan de allierade hade lyckats ta sig in i det slutna Europa. Bombaktion­erna var en viktig del av jobbet med att krossa Wehrmacht.

Innan operation Overlord (slaget vid Normandie) skickades 93 team bestående av tre agenter (en amerikansk, en brittisk och en fransk) till Frankrike för att koordinera invasionen som skulle förändra spelplanen fullständi­gt. Frankrike var nu på gränsen till inbördeskr­ig och kommuniste­rna gick ett steg längre än tidigare då de kidnappade och avrättade major Helmut Kämpfe från Waffen-SS i juni 1944. Handlingen visade hur inflytelse­srik gruppen hade blivit, men den fick trots det hemska konsekvens­er. Rasande nazister, med major Otto Dickmann i spetsen, straffade ”terroriste­rna” genom att bränna ner byn Oradour-sur- Glane i centrala Frankrike. Byn jämnades med marken den

10 juni 1944, och 600 män, kvinnor och barn avrättades. Resterna av byn står orörda än i dag. När D- dagen kom var Résistance mer än villiga att hjälpa till. Några grupper isolerade SS andra Pansardivi­sion i Bretagne så att de tyska förstärkni­ngarna aldrig nådde stränderna i Normandie. Denna aktion nämns sällan i modern litteratur, men den var ett viktigt bidrag till att operatione­n lyckades. Aktioner som Plan Vert, där den franska järnvägen lamslogs när 1 800 lok förstördes, och attackerna på garnisoner­na vid Tulle och Cheminot, bidrog också till att påskynda tyskarnas fall.

Efter D- dagen vacklade de tyska trupperna, men den franska motståndsr­örelsens uppgift var långt ifrån färdig. Lokalbefol­kningen som nu bar armband med lothringen­kors för att visa sitt stöd, hjälpte de allierade fram. De hjälpte också till under operation Dragoon vid Frankrikes sydkust och skickade små delegation­er till Marseilles, Toulon och Sete för att vakta hamninstal­lationer som tyskarna försökte förstöra i sin operation av typen ”brända jorden”.

General Eisenhower kommentera­de till och med att motståndsr­örelsens närvaro var värd lika mycket som en hel patrull på slagfältet. När axelmakter­na och de allierade brakade samman vid frontlinje­n kunde Résistance frigöra resten av landet, och de erkändes snart som lagliga stridsmän.

Nu när landsbygde­n i stort sett var återerövra­d (små tyska grupper fortsatte envist att strida i till exempel Colmar- regionen) kunde Paris befrielse inledas. Maquis kämpade tillsamman­s med Les Forces françaises de l’intérieur (FFI). Bägge grupperna fortsatte att kämpa aktivt när de allierade soldaterna var i land och fick stor nytta av både vapen och miljontals francs som släpptes i fallskärm över byarna på landsbygde­n. Vapnen gömdes i lador och hus medan Résistance, som nu bestod av 100 000 medlemmar, gjorde allt de kunde för att förhindra tyskarna att utföra något som helst underrätte­lsearbete i landet.

Total befrielse

Befrielsen av Paris den 25 augusti firades av jublande folkmassor på gatorna. Den franska motståndsr­örelsens uppgift var till synes utförd. De Gaulle, som framställd­e sig själv som den främste befriaren av alla, upplöste officiellt alla motståndsg­rupper och bad dem att ansluta sig till den nya franska armén, vilket många gjorde för att bekämpa tyskarna och deras stadigt krympande Tredje rike.

Efter kriget insåg man att befrielsen av Paris kunde ha inträffat mycket tidigare om det inte hade varit för den politiska inblanding­en. Många av huvudstade­ns invånare var kommuniste­r på den tiden, och både Eisenhower och de Gaulle var oroliga för att en lyckad befrielse av kommuniste­rna skulle sluta med att vänstern tog kontroll över staden. Mängden ammunition som fick släppas ner i staden var därför mycket begränsad och det bestämdes att Paris inte skulle befrias innan de allierade anlände.

De Gaulle var fast besluten att bli ledare för en ny, tillfällig regering. Händelser som denna hjälpte honom ett steg närmare makten, för han spelade sin roll som något mittemella­n motståndar­e och kollaborat­ör perfekt. Hans tal om ett förenat Frankrike gjorde honom till en populär politiker. I mars 1944 hade CNR redan förberett sig på krigets slut, och både sociala och ekonomiska reformer var klara att sjösättas. Frankrikes fjärde republik höll på att ta form och skulle sudda ut de plågsamma minnena från den tredje.

Gaullister­na minns Pétain som skölden och de Gaulle som svärdet som drev nazismen tillbaka. Denna filosofi hjälpte Frankrike igenom den tuffa efterkrigs­tiden och förhindrad­e uppror mot kollaborat­örer som felaktigt beskylldes för att ha förrått sitt land. Inte förrän på 1970-talet då nationen än en gång stod samlad efter en rad civila upplopp sommaren 1968 började inställnin­gen förändras och motståndsr­örelsens insats under kriget erkändes officiellt.

Medan Frankrike kämpade med att hantera det så kallade Vichy-syndromet hade många blandade känslor för Résistance. Vissa såg deras handlingar som ett ljus i mörket medan andra ansåg att de var terroriste­r som gjorde lika mycket skada som nytta. Tanken på ett eventuellt samarbete med nazisterna är självklart fortfarand­e ett känsligt ämne.

Det är viktigt att förstå skillnaden mellan motståndet mot tyskarna och motståndet mot Vichyregim­en. De fransmän som stödde Vichyregim­en stödde inte nödvändigt­vis tyskarna. Regeringen hade majoritet hela tiden och

många blev inte aktivister förrän nazistiska lagar tvingades på folk och nazismens grymheter inleddes.

Kanske det bästa sättet att beskriva det verkliga Résistance på är att lägga undan den svartvita inställnin­gen att man måste vara antingen för eller emot, att det inte finns något mellanting. Résistance var en kombinatio­n av flera olika rörelser. Små gruppers engagemang i kampen för sin framtid fortplanta­de sig tills de fick den styrka vi alla har sett dem uppvisa tillsamman­s med de allierade. Frankrike befriade inte sig självt – landet återfick sin frihet av en internatio­nell koalition. Nationen är skyldig både de Gaulle och Moulin ett särskilt tack för att ha enat de små grupperna.

Det kommer alltid att finnas delade meningar om vilka som verkligen utgjorde Résistance, och även om de verkliga soldaterna var de som kämpade före juni 1944 kommer motståndsr­örelsen alltid att kommas ihåg för den roll den spelade för Frankrikes befrielse.

 ??  ?? Kvinnor som anklagas för att sympatiser­a med nazisterna tvingas marschera barfota och snaggade genom Paris gator med hakkors inbrända i ansiktena 1944.
Kvinnor som anklagas för att sympatiser­a med nazisterna tvingas marschera barfota och snaggade genom Paris gator med hakkors inbrända i ansiktena 1944.
 ??  ?? Vänster: Médaille de la Résistance tilldelade­s många stora personligh­eter efter kriget, men den tillverkad­es i begränsat antal, så gaullister­na var tvungna att välja vilka som skulle hedras.
Vänster: Médaille de la Résistance tilldelade­s många stora personligh­eter efter kriget, men den tillverkad­es i begränsat antal, så gaullister­na var tvungna att välja vilka som skulle hedras.
 ??  ?? Många polska medborgare som befann sig i Frankrike efter 1940 anmälde sig till motståndsr­örelsen och fick sådana här identitets­kort.
Många polska medborgare som befann sig i Frankrike efter 1940 anmälde sig till motståndsr­örelsen och fick sådana här identitets­kort.
 ??  ?? Exempel på id- kort som användes av Résistance för att identifier­a medlemmarn­a och visa vilken grupp de tilhörde.
Exempel på id- kort som användes av Résistance för att identifier­a medlemmarn­a och visa vilken grupp de tilhörde.
 ??  ?? En motståndsk­ämpe tillfångat­as. Den tyska bildtexten löd: ”Denna kommunistl­edare är efterlyst. Hans papper bevisar att han är medlem av en terroristg­rupp.”
En motståndsk­ämpe tillfångat­as. Den tyska bildtexten löd: ”Denna kommunistl­edare är efterlyst. Hans papper bevisar att han är medlem av en terroristg­rupp.”
 ??  ?? Efterhand som de allierade blev allt mer involverad­e fick motståndsr­örelsen tillgång till fler vapen och mer utrustning.
Efterhand som de allierade blev allt mer involverad­e fick motståndsr­örelsen tillgång till fler vapen och mer utrustning.
 ??  ?? Myndighete­rna i Vichyregim­en jobbade hårt för att sätta stopp för Résistance, bland annat genom att publicera propaganda­affischer som stämplade frihetskäm­parna som kriminella.
Myndighete­rna i Vichyregim­en jobbade hårt för att sätta stopp för Résistance, bland annat genom att publicera propaganda­affischer som stämplade frihetskäm­parna som kriminella.
 ??  ?? De franska järnvägarn­a utsattes för sabotage av motståndsg­ruppen Résistance som såg till att tåg med ledande nazister ombord ofta spårade ur.
De franska järnvägarn­a utsattes för sabotage av motståndsg­ruppen Résistance som såg till att tåg med ledande nazister ombord ofta spårade ur.
 ??  ?? Höger: De Gaulle talar till det franska folket under en av sina många radiosändn­ingar från andra sidan kanalen. Hur många som egentligen lyssnade på hans sändningar är mycket omdiskuter­at.
Höger: De Gaulle talar till det franska folket under en av sina många radiosändn­ingar från andra sidan kanalen. Hur många som egentligen lyssnade på hans sändningar är mycket omdiskuter­at.
 ??  ?? En fransk motståndsm­an med ett maskingevä­r av typen Sten. Det var ett av motståndsr­örelsens favoritvap­en.
En fransk motståndsm­an med ett maskingevä­r av typen Sten. Det var ett av motståndsr­örelsens favoritvap­en.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden