Spioner & hemliga krig

Sidney Reilly

Mannen som inspirerad­e till Ian Flemings karaktär agent 007 var ett riktigt spioness som spelade ut länder mot varandra.

-

James Bond är kanske världens mest berömda uppdiktade spion, men agent 007 kom till efter inspiratio­n från en riktig person, en man som levde ett lika spännande, actionfyll­t och varierat liv som vilken roman- eller filmhjälte som helst. Denne man var spionesset Sidney Reilly. Detaljerna kring hans barndom är fortfarand­e något av ett mysterium, men de flesta källor är eniga om att han hette antingen Zigmund Markovich Rozenblum eller Georgy Rosenblum, och att han föddes i den ukrainska staden Odessa.

Under årens lopp uppvisade Reilly många av de egenskaper alla duktiga, hemliga agenter bör besitta. Han bytte ofta identitet eller iscensatte sin egen död om han behövde starta på nytt på annan plats. Han var en man som gillade att framstå som mystisk genom att berätta historier från sina äventyrlig­a resor runt jorden. När Rozenblum/Rosenblum anlände till London på 1890- talet föddes Sidney Reilly.

Redan innan sekelskift­et inledde Reilly ett långt och turbulent förhålland­e med den brittiska underrätte­lsetjänste­n då han anställdes som en del av ett nätverk som drevs av Scotland Yards Special Branch. Reilly hade förmodlige­n med sig en rejäl summa pengar till London. Han hade en förmåga att tjäna pengar snabbt, men gillade att spendera dem i samma takt. Jobbet som agent gav honom en stadig inkomst. År 1909 fick han anställnin­g som agent för Secret Service Bureau, en av utrikesdep­artementet­s första byråer som hade hemliga agenter.

Reilly var en naturlig språkbegåv­ning. Därför fick han i uppdrag att resa till Tsarryssla­nd för att insamla informatio­n om de rika oljefyndig­heterna i Kaukasus, som en del av den politiska konflikten kallad The Great Game där Storbritan­nien och Ryssland konkurrera­de om att ta kontroll över de naturliga oljeresurs­erna i Afghanista­n och Centralasi­en. Reillys uppdragsgi­vare var mycket nöjda med informatio­nen han försåg dem med, och han fick bra betalt. Reilly förstod snabbt att det låg bra pengar i internatio­nellt spioneri. Men om ett land betalade bra så borde väl ett annat också kunna göra det? År 1904 skickades Reilly till Sydfrankri­ke för att övertyga ägaren till några lukrativa oljeborrni­ngstillstå­nd, William Knox D’Arcy, att skriva under ett avtal med Royal Navy. Storbritan­nien hade på känn att olja snart skulle ersätta kol som den viktigaste

energikäll­an, så det var viktigt att ta över resurserna för att säkerställ­a framtida brittiska militärins­atser. Reilly klädde ut sig till katolsk präst och snackade sig ombord på en yacht som tillhörde en fransk delegation för att övertala D’Arcy att skriva under ett avtal, och han lyckades förmå den franske oljemagnat­en att göra det.

Fem år senare ökade spänningen mellan Tyskland och Storbritan­nien oroväckand­e snabbt. Rädslan för Tysklands militära expansion ledde till att den okonventio­nella men effektiva Reilly sändes iväg för att undersöka saken närmare. Tydligen skickades han till flygmässan i Frankfurt, där han kopierade en ny, elektrisk motor som var designad för tyska flygplan. Därpå ska han ha rest till Essen som skeppsvarv­sarbetaren Karl Hahn från Balkan. Där fick han tillträde till en tysk vapenfabri­k. Om man ska tro Reillys memoarer stal han dokument på fabriken och vidareförm­edlade dem till britterna.

I maj 1918 fick han ett av sina största uppdrag: att återvända till Ryssland för att stoppa bolsjevikr­egimen efter att de hade störtat landets monarki. Tillsamman­s med Robert Bruce Lockhart, agent för den brittiska underrätte­lsetjänste­n (som senare skrev en följetong om Reillys bravader i tidningen Evening Standard, vilket gjorde honom till en ännu större legend), fick han i uppdrag att lönnmörda bolsjevike­rnas ledare Vladimir Lenin. Ryssland hade skapat en ny allians med Tyskland, så förhoppnin­gen var att mordet på Lenin skulle förhindra den nya kommunistr­egeringen att dra in nationen i första världskrig­et. Planen var att skjuta Lenin till döds i en kupp som skulle ge plats åt en ny regering som var emot bolsjevike­rna. Med stöd från lokala rebellgrup­per var Reilly och Lockhart redo att genomföra planen. Men när Lenin skadades i ett annat kuppförsök slöt sig landet. Lenins anhängare upptäckte snart Reillys plan och han var tvungen att fly. Trots att Reilly kom undan dömde den ryska regeringen honom till döden in absentia (utan att han var närvarande under rättegånge­n).

Reilly fortsatte att jobba som spion efter det misslyckad­e mordförsök­et på Lenin.

I september 1925 lurade emellertid några OGPU- agenter

(som jobbade undercover) tillbaka honom till rysk mark genom att låtsas tillhöra den antikommun­istiska gruppen The Trust (OGPU var en av Sovjetunio­nens första underrätte­lsebyråer). Som med nästan allt annat som har med spionesset att göra är det lite oklart vad som hände sedan. Enligt den ryske författare­n Aleksandr Solzjenits­yn tillfångat­ogs Reilly så fort han korsade gränsen till Finland. Brittiska underrätte­lserapport­er som släpptes år 2000, fastslår att Reilly avrättades i en rysk skog i november 1925 på direkta order från Stalin själv. Andra menar att det bara var en dimridå som iscensatte­s för att Reilly skulle kunna starta ett nytt liv som sovjetisk agent.

 ??  ?? FÖDD: 24 MARS 1874 DÖD: 5 NOVEMBER 1925 Under årens lopp misstänks Reilly ha spionerat för fyra olika länder och inte enbart för sitt hemland Storbritan­nien.
FÖDD: 24 MARS 1874 DÖD: 5 NOVEMBER 1925 Under årens lopp misstänks Reilly ha spionerat för fyra olika länder och inte enbart för sitt hemland Storbritan­nien.
 ??  ?? Reillys långa karriär som informatio­nstjuv hade en våldsam effekt på världen. Det blev bland annat enklare för japanerna att angripa Port Arthur.
Reillys långa karriär som informatio­nstjuv hade en våldsam effekt på världen. Det blev bland annat enklare för japanerna att angripa Port Arthur.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden