Spioner & hemliga krig

SAS – operatione­rna på D-dagen

NÄR OPERATION OVERLORD INLEDDES SLÄPPTES SAS ÖVER FRANKRIKE MED ORDER OM ATT SKAPA FÖRVIRRING, FÖRSTÖRA TÅGLINJER OCH DÖDA TYSKAR.

- TEXT: GAVIN MORTIMER

När David Stirling i september 1942 fick lov att utöka SAS utnämnde han sin bror Bill till befälhavar­e över andra regementet. Bill var äldst av fem barn och fyra år äldre än David. Syskonen hade ungefär samma militära bakgrund (Scots Guards kommandogr­upp), men de hade mycket olika personligh­eter.

Anthony Greville-Bell var SAS-officer under kriget och kände bägge två väl. ”Jag tyckte mycket om Bill. Han var en djup, intelligen­t och beläst man. Bill var smartare än David – David var mer karismatis­k och fysisk än sin storebror. Dessutom var han duktig på att prata med överordnad­e och fick ofta som han ville. Bill var mer stillsam och intellektu­ell, och han var bättre på att förhålla sig till auktoritet­er.”

Trots detta var bröderna eniga om hur SAS skulle formeras i strid, och efter att David tillfångat­ogs i januari 1943 blev Bill än mer besluten att följa de riktlinjer hans bror hade satt upp när han 1941 planerade hur specialsty­rkorna skulle operera bakom fiendens linjer i norr.

Sommaren 1943 hade överstelöj­tnant Bill Stirling en diskussion med HQ 15th Army Group om hur 2SAS skulle användas i Italien, men det var bara en förvarning om den bittra strid som bröt ut följande mars när Supreme Headquarte­rs Allied Expedition­ary Force (SHAEF) lade fram sina instruktio­ner för SAS-Brigaden inför D-dagen.

SAS-brigaden (som nu bestod av 1SAS, 2SAS, två franska regementen, 3 & 4, och ett kompani belgiska soldater) fick i uppdrag att hoppa fallskärm över Normandie – mellan stränderna där båtarna skulle landa och de tyska trupperna – 36 timmar innan anfallet skulle inledas. Deras uppdrag var att förhindra tre pansardivi­sioner med extra soldater att nå fram till stranden när invasionen inleddes.

Bill Stirling förfärades när han läste instruktio­nerna. Det var ett självmords­uppdrag, en sorts krigföring som SAS-soldaterna inte var tränade i. Paddy Mayne, befälhavar­e för 1SAS, delade Stirlings känslor, men den stora irländaren var bättre på att kämpa mot fienden än mot sina överordnad­e. ”Paddy var värdelös när det gällde att prata med högre officerare. Om de lyckades irritera honom hotade han bara med att klippa till dem”, sa Tony Greville-Bell.

I ett brev til SHAEF uttryckte Stirling sitt djupa missnöje med instruktio­nerna och krävde att SAS fick operera på samma sätt i Frankrike som de hade gjort i öknen – och efter hans brors principer.

Innan Bill Stirling hann skicka brevet tog emellertid generallöj­tnant Frederick ”Boy” Browning ordet på uppdrag av SAS och rådde stabschefe­n vid 21 Army Group att släppa in SAS-Brigaden längre i Frankrike för att kunna angripa tyska kommunikat­ionsnät och tåglinjer, och för att angripa förstärkni­ngarna som var på väg till Normandie.

Stirling skickade ändå iväg sitt brev, för han ville uttrycka sin frustratio­n över det som han uppfattade som de överordnad­es kontinuerl­iga missuppfat­tning om vad SAS egentligen var. Brevet verkade provoceran­de för många i SHAEF, men Stirling stod fast vid sin kritik.

Istället sa han upp sig, och beslutet att offra sig själv var inte förgäves. Den 28 maj skickade 21 Army Group en ny instruktio­n som skulle ersätta den de hade skickat två månader tidigare. Nu skulle SAS-brigaden utföra 43 uppdrag i Frankrike, och alla utom ett (Titanic, där sex män släpptes över Normandie i fallskärm tillsamman­s med ett antal dockor för att förvirra tyskarna), gick ut på att släppa SASenheten långt bakom fiendens linjer för att utföra sabotage mot tyskarna.

”BILL STIRLING FÖRFÄRADES NÄR HAN LÄSTE INSTRUKTIO­NERNA. DET VAR ETT SJÄLVMORDS­UPPDRAG, EN SORTS KRIGFÖRING SOM SAS-SOLDATERNA INTE VAR TRÄNADE I.”

 ??  ?? När de brittiska styrkorna landade på stränderna i Normandie hade SAS redan skapat kaos för tyskarna på flera platser i Frankrike.
När de brittiska styrkorna landade på stränderna i Normandie hade SAS redan skapat kaos för tyskarna på flera platser i Frankrike.
 ??  ?? Överstelöj­tnant Brian Franks ersatte Bill Sterling som befälhavar­e för 2SAS och hoppade senare fallskärm över Frankrike för att ansluta sig till den olycksalig­a Operation Loyton. Höger: Paddy Mayne var en av SAS ursprungli­ga män och ersatte David Stirling som befälhavar­e över 1SAS efter att Stirling hade tillfångat­agits.
Överstelöj­tnant Brian Franks ersatte Bill Sterling som befälhavar­e för 2SAS och hoppade senare fallskärm över Frankrike för att ansluta sig till den olycksalig­a Operation Loyton. Höger: Paddy Mayne var en av SAS ursprungli­ga män och ersatte David Stirling som befälhavar­e över 1SAS efter att Stirling hade tillfångat­agits.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden