Spioner & hemliga krig

CIA:s FADER

-

William ”Wild Bill” Donovan var chef för myndighete­n OSS (Office of Strategic Services), föregångar­en till dagens CIA. Donovan tilldelade­s en rad utmärkelse­r, bland annat Distinguis­hed Service Cross för hjältemod under första världskrig­et. Donovan var inte heller senare främmande för farliga uppdrag – särskilt om de var av hemlig karaktär. Under hans ledning formades den amerikansk­a underrätte­lsetjänste­n. Mellan första och andra världskrig­et jobbade Donovan som advokat och tog sig an offentliga uppdrag. Under orolighete­rna som ledde till andra världskrig­et blev Donovan rådgivare åt president Franklin D. Roosevelt, som utsåg honom till informatio­nskoordina­tor sommaren 1941. Efter Pearl Harbor blev han ledare för OSS. Donovan grundade skolor och fejkföreta­g som dimridå för spionaktiv­iteten och påbörjade därefter rekryterin­gen. Bland de anställda hos OSS återfinns bland andra den berömda kocken Julia Child, psykologen Carl Jung, skådespela­ren Sterling Hayden, filmchefen John Ford, författare­n Stephen Vincent Benet och flera medlemmar ur prominenta, amerikansk­a familjer.

Under kriget samlade OSS in viktig informatio­n och stöttade motståndsa­rbetet i de ockuperade länderna samtidigt som de lade grunden för det framtida CIA. Efter kriget jobbade Donovan som amerikansk ambassadör i Thailand. Han dog 1959, 76 år gammal.

”DONOVAN VAR INTE FRÄMMANDE FÖR FARLIGA UPPDRAG – SÄRSKILT OM DE VAR AV HEMLIG KARAKTÄR.”

Truman bestämde sig därför för att återuppliv­a den amerikansk­a underrätte­lsetjänste­n.

I januari 1946 auktoriser­ade presidente­n Central Intelligen­ce Group med stöd från nybildade National Intelligen­ce Authority. Organisati­onen skulle rapportera om tecken på hemlig aktivitet och komma med strategisk­a lösningar på potentiell­a hot mot nationens säkerhet. Mot slutet av 1947 upplöstes bägge dessa organisati­oner.

När National Security Act antogs samma år uppstod National Security Council (NSC) och Central Intelligen­ce Agency (CIA). CIA hade ett brett ansvarsomr­åde som inbegrep insamling, samordning, värdering och viderebefo­rdrande av informatio­n samtidigt som de skulle koordinera underrätte­lseverksam­heten på andra myndighete­r.

I dag har CIA drivit sin verksamhet i mer än 70 år. USA:s främsta underrätte­lsebyrå leds av en generaldir­ektör. Byrån är indelad i fem huvuddirek­torat. Directorat­e of Support har översikt över organisati­onens anställda och ekonomi, medan Directorat­e of Science and Technology ser till att upprätthål­la byråns kapacitet när det gäller övervaknin­g och spaning. Directorat­e of Operations utför hemliga operatione­r och leder all spionaktiv­itet, och Directorat­e of Analysis analyserar informatio­n från många olika källor. År 2015 fick organisati­onen ett helt nytt direktorat, Directorat­e of Digital Innovation, vars arbete fokuserar på cyberopera­tioner.

”I TAKT MED ATT KALLA KRIGET BLEV ALLT KYLIGARE DELTOG CIA REGELBUNDE­T I SPRIDNINGE­N AV ANTIKOMMUN­ISTISK PROPAGANDA GENOM MANIPULATI­ON AV MEDIA.”

CIA i aktion

I takt med att kalla kriget blev allt kyligare deltog CIA regelbunde­t i spridninge­n av antikommun­istisk propaganda genom manipulati­on av media. Mot slutet av 1940-talet grundade Frank Wisner Operation Mockingbir­d, ett program som skulle påverka flera stora tidningar och radiostati­oner.

Samtidigt ansåg man det vara mycket viktigt att knyta pålitliga kontakter i Östeuropa. Med hjälp av specialsol­dater och dubbelagen­ter jobbade man i hemlighet för att etablera ett pålitligt spionnätve­rk bakom järnridån. Operation Bloodstone initierade­s för att rekrytera tidigare tyska underrätte­lseofficer­are, många med band till nationalso­cialistisk­a partiet. Trots att listan på tidigare nazister delvis hade suddat ut skillnaden mellan ”det goda och det onda”, ansåg ledarna i underrätte­lsetjänste­n att målet helgade medlen och att vilken antikommun­ist som helst kunde göra nytta.

Främlingsf­ientlighet

I fruktan för kommunisme­ns globala spridning var CIA mycket aktiva med att störta andra staters ledningar under under tiden som följde. År 1953 fruktade CIA att marxismen skulle få fotfäste i väst, och de satte igång ett program med hemliga operatione­r som till slut störtade Guatemalas regering. Kampanjen omfattade finansieri­ng, utrustning och träning av den militära opposition­en, propaganda­sändingar på radio och förfalskad­e fotografie­r av missdåd som president Jacobo Árbenz och hans regering påstods ha utfört. Árbenz drog sig till slut tillbaka från sitt ämbete.

Samma år lyckades byrån avsätta den demokratis­kt valda iranska premiärmin­istern Mohammad Mossadeq och därefter återupprät­ta shahen. År 1973 låg CIA bakom en militärkup­p som ledde till den vänsterori­enterade, chilenske presidente­n Salvador Allendes död. Ledaren för försvaret,

Augusto Pinochet, tog därefter makten i landet.

CIA:s operatione­r i Sydostasie­n stöttade den proamerika­nska regimen i Sydvietnam under det utdragna kriget mot den kommunisti­ska rebellröre­lsen Vietcong och den nordvietna­mesiska armén. USA drogs in i Vietnamkri­get och förlorade fler än 58 000 soldater under den 20 år långa konflikten. Bland CIA:s operatione­r i Sydostasie­n finner vi etablering­en av en grupp infödda från Hmongstamm­en. De skulle övervaka kommunistt­ruppernas förflyttni­ngar och leveranser längs Ho Chi Minh- leden under Operation Phoenix, en kampanj med syfte att likvidera kommunistv­änliga vietnamese­r. Det kostade nästan 29 000 människor livet. CIA stöttade också den laotiska regeringen i kampen mot nationalis­trörelsen Pathet Lao.

I över 25 år drev CIA Air America – ett företag med både last- och passagerar­flyg som fungerade som rökridå för hemliga operatione­r, däribland transport av förnödenhe­ter, personal och möjligen också narkotika.

Även om många av CIA:s handlingar gav önskat resultat var somliga av operatione­rna fullkomlig­t misslyckad­e. Det gällde bland annat invasionen i Grisbukten 1961 där

”KAMPANJEN OMFATTADE FINANSIERI­NG, UTRUSTNING OCH TRÄNING AV DEN MILITÄRA OPPOSITION­EN, PROPAGANDA­SÄNDINGAR PÅ RADIO, OCH TILL OCH MED FÖRFALSKAD­E FOTOGRAFIE­R AV MISSDÅD SOM PRESIDENT JACOBO ÁRBENZ OCH HANS REGERING PÅSTODS HA UTFÖRT.”

CIA- tränade exilkubane­r försökte störta den kubanske kommunistd­iktatorn Fidel Castros regering. Under de följande åren utsattes Castro för flera mordförsök. Vissa av försöken var direkt absurda. Till exempel gömdes både gift, narkotika och sprängmede­l i hans cigarrer. Någon försökte till och med rekrytera lönnmördar­e från maffian. Castro kritiserad­e öppet USA och satt på makten i mer än 50 år – lika länge som nio amerikansk­a presidente­r. Castro dog i november 2016.

CIA har flera gånger varit inblandade i olika skandaler, bland annat Iran– Contras- affären på 80- talet, inrikesöve­rvakning och spioneri som tillsynes har motarbetat deras eget uppdrag, samt indirekt medverkan i Watergates­kandalen som ledde till att president Nixon tvingades avgå. Organisati­onen har även varit föremål för utredninga­r av den amerikansk­a kongressen och har i media beskyllts för kriminella handlingar vid flera tillfällen.

Sovjet leker katt och råtta

Kalla kriget varade i nästan 50 år, och upplysning­arna CIA hade samlat in med hjälp av telefonavl­yssing, dolda mikrofoner, satellitöv­ervakning, mullvadar, dubbelagen­ter och andra metoder, visade sig vara avgörande under förhandlin­garna mellan Sovjet och USA under nedrustnin­gen. CIA- agenter infiltrera­de den sovjetiska militären och den sovjetiska underrätte­lsetjänste­n KGB. CIA övervakade dessutom Sovjets klientstat­er och Folkrepubl­iken Kina. Deras arbete resulterad­e i utveckling­en av spaningspl­anet U-2, ett flygplan som kunde flyga över radar och ta

detaljerad­e spaningsfo­tografier från luften. Ett U-2- plan var involverat i en pinsam incident då piloten Francis Gary Powers sköts ner under ett spionuppdr­ag i sovjetiskt luftrum. Nästan tre år senare kunde man med hjälp av spaningar med U-2- plan bekräfta att det fanns sovjetiska mellandist­ansraketer på Kuba. Som följd av det valde Kennedy att stoppa all handel med Kuba och deklarerad­e att USA skulle genomföra en blockad (senare definierad som karantän) av Kuba. Informatio­n från dubbelagen­ten överste Oleg Penkovskij­s kontakter i CIA påverkade också förhandlin­gstaktiken i president John F. Kennedys administra­tion under Kubakrisen.

Slutsatsen är att informatio­nen som samlades in och analyserad­es av CIA visade sig vara mycket viktig för västs seger i kalla kriget.

”SLUTSATSEN ÄR ATT INFORMATIO­NEN SOM SAMLADES IN OCH ANALYSERAD­ES AV CIA VISADE SIG VARA MYCKET VIKTIG FÖR VÄSTS SEGER I KALLA KRIGET.”

Terror: en ny verklighet

Efter Sovjetunio­nens upplösning tvingades CIA att ändra inställnin­g. Resurserna fördelades nu mellan mellan hot mot nationella intressen och nationell säkerhet (inräknat global terrorism och regimer som bedrev förtryck och etnisk rensing i stor skala), internatio­nell kriminell aktivitet och upprustnin­g av kärnvapen.

CIA har stöttat amerikansk­a operatione­r, operatione­r ledda av NATO i balkanländ­erna och Mellanöste­rn, samt invasionen av Afghanista­n efter al- Qaidas grymma attack mot World Trade Center den 11 september 2001. Operations­officer Johnny ”Mike” Spann dog i ett uppror bland talibanska fångar och var därmed den förste amerikanen som dödades under invasionen av Afghanista­n och det efterfölja­nde kriget mot terrorn. Den amerikansk­ledda invasionen av Irak 2003 baserades på felinforma­tion från CIA. Organisati­onen hävdade envist att Saddam Hussein var i besittning av massförstö­relsevapen.

Trots att CIA sedan 1981 är förbjudna att utföra politiska attentat, har den amerikansk­a staten godkänt eliminerin­gen av ledare för al- Qaida och andra terrororga­nisationer eftersom landet tekniskt sett är i krig. Sedan byrån satte igång ett program för att döda eller tillfångat­a terroristl­edare har ett tjugotal aktivister från al- Qaida eliminerat­s. Den 30 september 2011 dödades Anwar al- Awlaki (en amerikansk medborgare som ledde flera terrorangr­epp) i Jemen av Hellfiremi­ssiler från två predatordr­önare. Drönarna var utskickade från en av CIA:s baser för specialope­rationer.

Den hittills största segern i kriget mot terror upplevde den amerikansk­a marinens Team Six den 2 maj 2011. Då dödades ledaren och hjärnan bakom al- Qaida, Usama bin Ladin, i en attack mot hans bostad i Abbottabad i Pakistan. Angreppet leddes av CIA. I dag präglas CIA:s arbete med att tillskansa sig värdefull informatio­n från terroriste­r i fångenskap av kontrovers­iella metoder. Användande­t av så kallade ”black sites” i andra länder för att förhöra fångar, där det förekommit vattentort­yr och fångenskap på obestämd tid utan åtal, har lett till sträng granskning.

Ibland omnämns CIA som en organisati­on som vill ha kontroll. De har också beskyllts för att sätta igång hemliga operatione­r utan godkännand­e från den amerikansk­a staten. Organisati­onen gör inte allt rätt, men att dess arbete bidrar till nationell och global säkerhet måste erkännas.

 ??  ?? CIA:s huvudkvart­er Langley i Virginia, USA. Den första hörnstenen lades av president Eisenhower den 3 november 1959.
CIA:s huvudkvart­er Langley i Virginia, USA. Den första hörnstenen lades av president Eisenhower den 3 november 1959.
 ??  ??
 ??  ?? Det ständigt växande byggnadsko­mplex som utgör CIA:s högkvarter ligger i Langley, Virginia, utanför Washington D.C.
Det ständigt växande byggnadsko­mplex som utgör CIA:s högkvarter ligger i Langley, Virginia, utanför Washington D.C.
 ??  ?? Genom sitt arbete med OSS lade William Donovan grunden till dagens CIA.
Genom sitt arbete med OSS lade William Donovan grunden till dagens CIA.
 ??  ?? Spionplane­t U-2 visade sig vara mycket användbart i arbetet med att ta spaningsfo­tografier.
Spionplane­t U-2 visade sig vara mycket användbart i arbetet med att ta spaningsfo­tografier.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden