Spioner & hemliga krig

HUR ÄR DET ATT VARA CIA-AGENT?

-

Doug Laux, författare och före dtta CIA-officer, öppnade sig både i boken Left Of Boom och i sitt inlägg på webbsidan Reddit AMA (Ask Me Anything). Här berättade han om hur det var att jobba som modern spion. Han skrev om stressen som följer med jobbet, om hur man stoppar olika nätverk och om vilka delar av Hollywood-filmerna som bara är påhitt.

SÅ FÅR DU JOBBET

”En rekryterar­e kom och pratade på Indiana University där jag var student. Han uppmuntrad­e oss att söka online. Det var precis vad jag gjorde och så utvecklade det sig därifrån.”

SOCIALT LIV

”Varje gång jag mötte en ny person var det ännu en människa jag måste ljuga för. Det blev ganska komplicera­t efter ett tag.”

UNDER FALSKT NAMN

”De flesta av mina vänner använder fortfarand­e mitt täcknamn, även om de vet vad jag egentligen heter. Skumt, eller hur?”

HANS ROLL

”En handläggni­ngsofficer ska först och främst lära upp nya spioner, informante­r, agenter, mullvadar eller vad man nu väljer att kalla dem, till att samla in hemlig informatio­n som är av värde för vårt land.”

LJUGA FÖR FAMILJEN

”När jag placerades i Afghanista­n sa jag att jag flyttade till Hawaii, eftersom de bor i Mellanväst­ern och Hawaii är den stat som ligger längst bort.”

ATT LÄMNA CIA

”När du lämnar CIA finns det ingen väg tillbaka. De där Ronin- grejerna existerar bara i Hollywood. Jag fick en lika storlagen begravning som en viking.”

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden