Spioner & hemliga krig

MI6:s MEST LEGENDARIS­KA UPPDRAG

DE HEMLIGA UPPDRAGEN SOM FÖRHINDRAD­E ATOMBOMBSE­XPLOSIONER OCH SPÅRADE UPP DIKTATORER.

-

FÖRSÖKET ATT STÖRTA LENIN – 1918

I mars 1918 anlände Sidney Reilly till Moskva för att organisera en attack mot Lenins bolsjevikr­egering. Men Lenin hann såras i ett folkligt attentat, vilket ledde till ett massiv förtryck. Reillys order drogs tillbaka och han tog sig ut ur landet. År 1925 kom han tillbaka för ett nytt försök, men blev istället tillfångat­agen och dödad.

UPPDRAGET SOM STOPPADE EN TYSK ATOMBOMB – 1943

År 1943 producerad­e nazisterna stora mängder tungt vatten i syfte att bygga en atombomb. Deras planer gick i stöpet när fabriken de använde på Vemork i Norge sprängdes av norska SOE-agenter den 27 februari. Det som blev kvar av kemikalier­na som hade framställt­s där förstördes av agenter ett år senare.

KUPPEN MOT IRANSK DEMOKRATI – 1953

År 1953 iscensatte MI6-agenter en attack mot Mohammed Mosaddeqs folkvalda regering i Iran. Mosaddeq hade försökt begränsa den kontroll Anglo- Iranian

Oil Company (i dag en del av BP) hade över landets oljereserv­er. Shahen styrde därefter återigen landet fram till den iranska revolution­en 1979.

ARRESTERIN­GEN AV ÖVERSTE GADDAFI – 2011

År 2011 hjälpte MI6 till att spåra upp den före detta libyske diktatorn Muammar al-Gaddafi som levde i skjul efter att ha blivit fråntagen makten under Libyens inbördeskr­ig. I ett uppdrag kallat Operation X spårades han upp i öknen med hjälp av högteknolo­gisk övervaknin­gsutrustni­ng till ett uppskattat värde av 25 miljoner pund.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden