Spioner & hemliga krig

MINISTERIE­T FÖR STATSSÄKER­HET KINA

-

Det kinesiska ministerie­t för statssäker­het (MSS) har som huvudmål att slå ned på alla politiska och religiösa hot mot kommunistp­artiets makt. MSS bildades i juli 1983 efter sammanslut­ningen av en underrätte­lsenhet och en kontraspio­nageenhet. Efter hand som Kina ökar sitt inflytande är det troligt att de kommer att trappa upp sin underrätte­lseaktivit­et.

MSS har stor makt, och de är mycket aktiva. Organisati­onen kan arrestera sina egna medborgare om de anser att det är nödvändigt för rikets säkerhet. MSS har många spionnätve­rk, och det sägs att de censurerar internet i Kina. Det finns starka bevis för att MMS bedriver industrisp­ionage där USA:s tekniska utveckling är ett viktigt mål. Kinesiska underrätte­lseagenter har även infiltrera­t amerikansk­a underrätte­lsebyråer.

År 2016 meddelade FBI att ekonomiskt spioneri hade ökat med mer än 50 procent, och i april samma år dömdes Amin Yu från Florida till 21 månaders fängelse för att ha jobbat utan tillstånd i USA som agent för en annan regering. Spionerna tränas förmodlige­n upp vid Universite­tet för internatio­nella relationer i Beijing och vid Jiangnan- universite­tet i Suzhou.

Med tanke på hur många förbindels­er som skapas med Kina i en rad olika länder är kinesernas möjlighete­r till underrätte­lsearbete i framtiden enorma. FBI har uppskattat att det finns tusentals företag som fungerar som täckmantla­r för kinesiska spioner. Det finns också en risk för att det uppstår en ideologisk konflikt mellan Kina och USA, och i så fall kommer Kinas behov av underrätte­lser att öka.

 ??  ?? Det kinesiska ministerie­t för statssäker­het har sitt högkvarter i Beijing.
Det kinesiska ministerie­t för statssäker­het har sitt högkvarter i Beijing.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden