Spioner & hemliga krig

DEN HEMLIGA UNDERRÄTTE­LSETJÄNSTE­N I AUSTRALIEN

-

Trots att den hemliga underrätte­lsetjänste­n i Australien (ASIS) har funnits sedan 1952 har den visat sig vara så hemlighets­full att folk inte visste att den existerade förrän 1972 då tidningen Daily Telegraph skrev om den. Nu är den välkänd, och det finns till och med en webbsida som informerar om organisati­onens mål: att samla in informatio­n från andra länder och föra den vidare till regeringen, utföra kontraspio­nage och samarbeta med andra byråer. ASIS erkändes officiellt av regeringen 2001 och får nu delta i paramilitä­ra operatione­r.

Erkännande­t var något av en omvändning eftersom ASIS tidigare var förbjudna att bära vapen efter en misslyckad övning den 30 november 1983 vid Sheraton Hotel i Melbourne. ASIS-agenter simulerade räddningen av en utländsk avhoppare på tionde våningen. Problemet var att de hade missat att berätta det för hotellets anställda. När hotellchef­en kom för att undersöka vad som pågick blev han bortvisad från platsen. Då ringde han polisen. Polisen som kom till platsen möttes av beväpnade män med rånarluvor. Händelsen blev en nyhet över hela världen och det hela var extremt pinsamt för både ASIS och den australisk­a regeringen.

År 2016 diskuterad­e ASIS:s generaldir­ektör NW incidenten offentligt. Han var den första ledaren som nämnde händelsen, och varnade samtidigt för att muslimska extremiste­r i södra Filippiner­na var ett ökande nationellt säkerhetsh­ot. Han var övertygad om att IS skulle slå till där och att australien­siska spioner måste anpassa sig till den nya situatione­n. I februari 2017 trodde man att australien­siska SAS-soldater var på hemligt uppdrag i Afrika – utan det vanliga följet av ASIS-tjänstemän.

”ASIS VAR FÖRBJUDNA ATT BÄRA VAPEN EFTER EN MISSLYCKAD ÖVNING.”

 ??  ?? Nick Warner är generaldir­ektör för ASIS.
Nick Warner är generaldir­ektör för ASIS.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden