Spioner & hemliga krig

USA STÖDDE FÖRSÖKET ATT STÖRTA CASTRO

INVASIONEN AV GRISBUKTEN, KUBA, APRIL 1961

-

År 1961 var USA försatt i full beredskap. Mer än 15 år efter den instabilit­et som följde efter andra världskrig­et var USA nu involverad­e i en helt annan slags konflikt med en före detta allierad, nämligen Sovjetunio­nen. McCarthyis­men och ”den röda faran” präglade amerikaner­na och utpekade kommunisme­n som en osynlig fiende som försökte förstöra nationen inifrån. Nu hade den lilla ön Kuba, som bara ligger knappt 15 mil utanför Key West i Florida, blivit spelplats för en revolution, och en socialisti­sk regim tagit makten.

Eftersom Sovjet fortsatte att skramla med sina vapen i öst ansåg USA:s regering att det var hög tid att agera. Men de ville inte riskera att förklara fullt krig mot Sovjet. Istället uppstod idén om invasionen av Grisbukten. Uppgiften överläts åt CIA, och i maj 1960 började organisati­onen rekrytera antikommun­istiska kubaner som hade flytt från landet efter Fidel Castros kupp. Snart etablerade CIA en bas med kodnamnet JMTrax nära Retalhuleu i Sierra Madre, vid Guatemalas Stillahavs­kust. Här tränade de 430 blivande soldaterna i paramilitä­r taktik. Gruppen fick kodnamnet Brigade 2506 och skulle fungera som spjutspets för den kubanska demokratis­ka militära front som utgjorde den nybildade opposition­en mot Castros diktatur.

CIA:s plan var enkel: inled ett angrepp från Guatemala och Nicaragua, landsätt soldaterna i Grisbukten (på Kubas sydkust), övermanna de kubanska styrkorna och störta Castro och Che Guevara. USA:s president Dwight D. Eisenhower kom på idén, men det var hans efterfölja­re John F. Kennedy som satte planen i verket i april 1961.

Den 13 april gav sig 1 500 kubanska Castro-motståndar­e av från land med siktet inställt på Grisbukten. Den 15 april, när de närmade sig kusten, angrep åtta bombplan av modell B-26 kubanska flygplatse­r, och en dag senare anlände invasionss­tyrkan till det kommunists­tyrda Kuba. De fem infanterib­ataljonern­a och en enhet fallskärms­soldater övermannad­e en milisgrupp som befann sig i närheten. När Castro hörde om invasionen bestämde han sig för att han själv ville leda motattacke­n.

Trots att han hade gett tillåtelse till de inledande bombattack­erna mot flyplatser­na, tvekade JFK med att inleda ett fullskalig­t angrepp mot Kuba. Han var rädd att dra med sig Sovjet i vad som skulle kunna bli ett nytt världskrig. Utan stöd från amerikansk­t flyg eller marinen fick Brigade 2506 möta den kubanska arméns och milisens fulla styrka. De var tvungna att kapitulera efter bara tre dagar.

 ??  ?? Kuba skickar tillbaka trupperna som CIA hade tränat till USA. Invasionen i Grisbukten var en PR-katastrof för USA och för JFK:s presidents­kap.
Kuba skickar tillbaka trupperna som CIA hade tränat till USA. Invasionen i Grisbukten var en PR-katastrof för USA och för JFK:s presidents­kap.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden